Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
ABD’ye saldırının Türkiye’ye faturası
 
Amerika’ya yapılan saldırının faturası herhalükarda islami teröre, dolayısıyla da islam ülkelerine ve Ortadoğu’ya kesilecek. Türkiye’ye de yönelik olası iki fatura var.
 
 
12 Eylül—  Öncelikle bu saldırı Amerika’nın “Tek süper güçlü global sistem” projesinin önündeki tüm engelleri kaldırdı. Bu çerçevede Türkiye’nin de artık Kıbrıs konusunda “mızıkçılık” yapmasına izin verilmeyecek. Ayrıca Türkiye, “terörle mücadelede” tüm gücüyle Amerika’nın yanında yer alacağı için terör örgütlerinin boy hedefi olacak.

   
 
       
    MSNBC News Zülfikar Doğan: Türkiye'nin talihi, ya da talihsizliği
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Amerika’ya yapılan vahşi ve aptalca saldırının siyasi ve stratejik analizlerini günlerce izleyeceğiz. Ama şimdiden görülen net bir gerçek var; “Bu saldırı asıl olarak düzenleyenleri vururken, saldırıya uğrayanın elindeki siyasi ve stratejik kozları son derece güçlendirdi.”
       Saldırının duyulduğu andan itibaren islam ülkelerinde, özellikle Amerika’yla sorunlu müslüman gruplarda yaşananları özetleyecek tek kelime “panik”. Herhalde üzüntülerini açıklarken Yaser Arafat’ın yüzündeki ifade yıllarca unutulmayacaktır.
       Çünkü bu saldırı kim düzenlemiş olursa olsun, müslüman ülkeler ve örgütler üzerindeki “terörist” şüphesini ve kimliğini pekiştirdi, adeta onayladı.
       Terörizmin yarattığı dehşetten biran sıyrılıp, olaya daha soğukkanlı ve “şimdi ne olacak?” sorusu perspektifinden bakarsak, görünen o ki, bu işin faturası ilk planda Usame Bin Laden ve onu koruyan Afganistan, Sudan gibi ülkelere çıkacak. Ama asıl olarak orta ve uzun vadede fatura tüm terörizme destek veren ülkelerle birlikte, Amerika’nın tek süper güç olma iddiasına karşı çıkan her gruba, her ideolojiye, her ülkeye çıkacak.
       Görünen o ki artık kimsenin globalizasyona karşı çıkma şansı ve gücü olamayacak. Amerika’nın hedeflediği tek süper güçlü global düzene ayak bağı olacak her sorun itirazsız çözülecek.
       Amerika tüm bu tür girişimlerinde artık çok rahat onbinlerce insanını kaybetmiş, mağdur ve öcalma hakkı bulunan ülke rolünü rahatça oynayabilecek.
       
TÜRKİYE İÇİN KIBRIS RİSKİ
       Bu yargılardan yola çıkarak “Saldırıyı Amerika tezgahladı” gibi senaryolar yazmıyorum. Bu saldırıyı kimin yaptığı sorusuna, “Kennedy’e kim suikast yaptı?” sorusuna verilen kadar çok cevap verileceğine, hiç bir cevabın da kimseyi tam olarak ikna edemiyeceğine inanıyorum.
       Ama beni ve Türkiye’yi asıl bundan sonra olacaklar ilgilendiriyor. Amerika’nın düzenleyeceği teröristleri ve teröre kucak açan ülkeleri cezalandırma operasyonlarının yanısıra “tek süper güçlü global sistem” önündeki engelleri kaldırma girişimleri de Türkiye’yi yakından ilgilendirecek.
       Söz konusu girişimlerin odaklanacağı bölge Ortadoğu olacak elbette... Bu çerçevede Kıbrıs da Türkiye’nin önüne “acil çözmesi gereken sorun” olarak gelebilecek.
       “AB üyesi , globalleşmiş sistemin parçası, tek ve bütünleşmiş Kıbrıs” planına Türkiye’nin bundan böyle karşı çıkması, kimilerinin deyimiyle “mızıkçılık” yapması artık mümkün olmayabilir.
       Hükümetin ve dışişlerinin Türkiye üzerindeki Kıbrıs dayatmalarına hazırlıklı olması gerekiyor.
       
TÜRKİYE’YE TERÖR TEHDİDİ
       Terörden en çok canı yanan ülkelerden biri olarak Türkiye elbette teröre karşı alınacak önlemler sırasında Amerika’nın yanında yeralacak. Ancak önümüzdeki dönemde yaşanması kuvvetle muhtemel “terörü ve terörist ülkeleri cezalandırma operasyonlarında” Türkiye ne kadar yer alacak, hangi rölü oynayacak işte ona önümüzdeki günlerde hükümet ve genelkurmay karar verecek.
       Onbinlerce insanın ölümünün verdiği acı ve başkenti, sembolik binaları vurulmuş olmanın yarattığı gurur kırıklığıyla Amerika’nın bu cezalandırma girişimlerini nereye kadar vardıracağını şimdiden bilmek zor. Amerika spesifik bir grubu, bir örgütü ya da ülkeyi mi hedef alacak, yoksa tüm terörist ilan ettiği ülkelere mi yüklenecek, şu saat itibariyle belli değil. Ancak Başkan Bush’un “Teröristler kadar , onlara destek veren ülkeler de sorumludur” sözü tehlike sinyalleri veriyor.
       Türkiye olası bu cezalandırma operasyonları içinde Amerika’nın İsrail’le birlikte işbirliği yapmak isteyeceği en önemli ülkelerden biri. Türkiye bu işbirliğinden kaçamaz ama Körfez Savaşı’nda olduğu gibi “bir koyup üç alma” hevesiyle hareket etmesi de bir anlamda siyasi intiharı olacaktır.
       Neyseki bu konuda Başbakan Ecevit önceki yıllarda sergilediği sağduyulu tutumuyla şuan için Türkiye’nin en büyük güvencesidir.
       Ancak bu tür cezalandırma operasyonlarında yeralsa da almasa da Türkiye için Amerika’nın ve İsrail’in müttefiki olması sıfatıyla “yeni terörist eylemlerin hedefi olma” riski çok yüksektir.
       Doğrudan islami terör gruplarının eylemlerine hedef olabileceği gibi, halen Türkiye’de varlığı devam eden başta PKK ve Hizbullah olmak üzere çeşitli örgütlerin taşaron olarak kullanılması ve desteklenmesi de gündeme gelebilir.
       Türkiye, özellikle de Ankara bugünden başlayarak bu riskleri hesap etmeli ve alınacak önlemleri biran önce kararlaştırılmalıdır. Aksi halde bir süre sonra “New York’a saldıran uçaklar yoksa bizi mi vurdu?” diye kara kara düşünürüz.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-E ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
 
       
    MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
MSNBC News Ulusal güvenlik tartışılmalı mı?
MSNBC News Yılmaz ilerici Bahçeli tutucu mu?
MSNBC News Amerikan süttozu ve yoksulluk yardımı
MSNBC News Balıkçılar ve politikacılar
MSNBC News Öksüz hükümete ihanet ediyor
MSNBC News Yenilikçiler yanlış başladı
MSNBC News MHP-Derviş çekişmesi ne kadar sürecek?
MSNBC News Derviş'in seçenekleri: Ya hiçbiri, ya hiçbir şey
MSNBC News Yalova kimin kurbanı?
MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları