Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
 
ANAP lideri Mesut Yılmaz, Beyaz Enerji iddianamesi açıklandığı günden beri devlet-hukuk ilişkilerini irdeleyerek jandarmaya ve DGM savcılığına yükleniyor.
 
 
2 Mayıs—  Yılmaz, böylece Ersümer’e ve partisine kesilen faturayı, jandarmaya, dolaylı olarak da askere havale etmeye çalışıyor. Yılmaz’ın bu öfkesinin gerisinde yatan neden, ANAP kurmaylarının “Cumhur Ersümer ve ANAP, Beyaz Enerji konusunda kamu vicdanında siyaseten mahkum olmuştur” inancı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ANAP kurmayları şimdi bu kamu vicdanındaki mahkumiyetin yarattığı hasarın nasıl giderileceğini düşünüyorlar kara kara... Pek bir çıkış yolu buldukları da söylenemez.
       
JANDARMA KİME BAĞLI?
       Yılmaz’ın ve ANAP’lıların açıklamalarının satır aralarına bakıldığında “Jandarma ve asker ANAP’a tavır aldı, hukuku zorlayarak suçlamaları Genel Başkan’a kadar uzatmak istiyorlar” imalarını görmek mümkün.
       Bu imaların doğruluk payı ayrı bir tartışma konusu ama gözardı edilen bir nokta var; “Suçlanan bu jandarma İçişleri Bakanı’na bağlı değil mi?” Bir hesap sorulacaksa, bu kişi öncelikle, ANAP milletvekili olan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan olmalı değil mi?
       Ancak Tantan kamuoyunda yarattığı imajla o kadar güçlü ki, parti içinde kendisine yönelik bir hesap sorma mekanizmasını şu sıra işletmek mümkün gözükmüyor. Çünkü Tantan’a karşı yapılacak bir işlem derhal “Tantan’ı yolsuzlukların üzerine gittiği için yemeye çalışıyorlar” feryatlarına neden olacak. Üstelik bu durum ANAP için yeni bir siyasi mahkumiyetten başka da bir anlam taşımayacak.
       
TANTAN DEĞİŞTİRİLECEK 6 BAKANDAN BİRİ OLABİLİR Mİ?
       Peki ANAP Lideri Yılmaz, İçişleri Bakanı Tantan’ın olası bir revizyonda değiştirebilir mi ya da kabine dışı bırakabilir mi?
       Artık ANAP kulislerinde Haziran ayı başında bir kabine revizyonu yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor: Yılmaz da dün dile getirdiği gibi, TÜSİAD ve diğer sivil toplum örgütleri baskı yapmazsa bu revizyonun gerçekleşeceğine inanıyor.
       Anap Kurmayları revizyon sırasında değiştirilecek bakan sayısını bile veriyorlar. Her üç ortaktan 2’şer kişi olmak üzere toplam 6 bakanın değişeceğini belirtiyorlar. Bakanlık sayısının azaltılmasına ise “Biz itiraz etmeyiz ama ortaklarımızın yanaşacağını pek sanmıyoruz” cevabını veriyorlar. Ancak ANAP içinde de bakan sayısının azaltılmasına sıcak bakanların çoğunlukta olduğunu söylemek zor.
       Altı kişilik revizyon gerçekleşirse, Tantan bu 6 kişiden biri olur mu? Mesut Yılmaz böyle bir plan yapıyor mu bilinmez ama tanıdığımız kadarıyla Sadettin Tantan bir görev değişikliğine “evet” demez, kabine dışında kalarak siyaseten elini güçlendirmeyi tercih eder.
       
ERSÜMER’İN DOKUNULMAZLIĞI KALKACAK MI?
       Bu aşamada yeni bir soru gündemde; “Cumhur Ersümer istifa edince sorun çözüldü mü?”
       Bu soruya kimi ANAP’lıların cevabı “Evet”. Böyle düşünenler Ersümer’in DGM’de açılan Beyaz Enerji davasının sonunu beklemesini, burada kendisine yönelik bir hukuki sonuç doğarsa hakim karşısına çıkması gerektiğini savunuyorlar. Bu durumda Ersümer’in dava bitene kadar geçecek sürede hiç birşey yapmamasını öngörüyorlar. Yani soruşturma komisyonunun kurulmasına da itiraz ediyorlar. Komisyonda alınacak kararların da siyasi mahkumiyet sonucunu değiştirmeyeceğini, çünkü soruşturma komisyonlarının güvenilirliliğini kaybettiğini savunuyorlar.
       Oysa aksini düşünenler çoğunlukta. MHP’lilerin çoğunluğunu oluşturduğu bu grup Ersümer’in vakit geçirmeden dokunulmazlığının kaldırılmasıni istemesi ve hakim karşısına çıkması gerektiğini savunuyorlar. Bu gruptakiler güvenilirliği az olan soruşturma komisyonunun çözüm olmayacağını, Ersümer’in yargı karşısında aklanması gerektiğini savunuyorlar.
       Sonuç olarak, FP’nin verdiği soruşturma önergesinin reddedileceği anlaşılıyor. Şimdi Ersümer’in alacağı tavır önemli. Hakim karşısında aklanmak için girişimlerde bulunacak mı, yoksa DGM’deki davanın bitmesini mi bekleyecek. En geç önümüzdeki hafta belli olur.
       
 
       
    MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları