Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Ankara’da yaz kabusları
 
Ankara’nın bu yaz yaşayacağı hukuki kabusların başında Mavi Akım Operasyonu geliyor.Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığında en geç Haziran sonuna kadar partileşmeye hazırlanan Erdemliler Hareketi de epey toz kaldıracağa benziyor.
 
 
24 Mayıs—  Klasik başlayalım. Ankara sıcak bir yaza giriyor. Mavi Akım Operasyonu’ndan Tayyip Erdoğan harekatına kadar pek çok konu, Ankaralı siyasetçilerde kavak tozlarından beter alerji yapıyor.

   
 
       
    MSNBC News Tüm boru hatları gözaltında
MSNBC News Mavi Akım'ın Gazprom'unda yolsuzluk
MSNBC News Jandarmadan 'Mavi Akım' baskını
MSNBC News Çakan: Botaş'a baskın yapılmadı
MSNBC News Başsavcı Kanadoğlu, Yiğitgüden için soruşturma açılmasını istiyor
MSNBC News Beyaz Enerji davası kuraya kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara güne Mavi Akım Operasyonu’yla başladı. DGM Savcılığı bu kez Cengiz Köksal’ın yönetiminde ilk neşteri vurdu ve yine bir gece yarısı harekatıyla jandarma marifetinde BOTAŞ’ın 7 klasör dolusu belgesine el konuldu.
       Eyvah, yoksa yeni bir Beyaz Enerji Operasyonuyla mı karşı karşıyayız? Şimdi yine şova dönüşen gözaltılar, basına sızan jandarma fezlekeleri ve sağlam kanıtlara dayanmayan suçlamalar mı gündeme gelecek?
       Pek öyle gözükmüyor. Bu kez savcı Köksal temkinli davranacağa benziyor. Nereden mi anlaşılıyor? Çünkü dün gece BOTAŞ genel müdürlüğüne düzenlenen operasyon bir baskın değildi. Daha gündüzden Genel Müdür Gökhan Yardım aranarak istenen evrakların listesi verildi ve “akşam gelip alacağız” denildi.
       Neden soruşturmada jandarma var? İki nedenle. Bir, Mavi Akım soruşturması bir anlamda Beyaz Enerji soruşturmasının devamı niteliğinde ve jandarma artık konuya epey hakim. İki, BOTAŞ genel müdürlüğü jandarma bölgesinde olduğu için dün gece belgeler jandarma marifetiyle alındı.
       Bugün hem DGM çevrelerinden hem jandarmadan hem de içişleri bakanlığı koridorlarından sızan hava, “Beyaz hataların Mavi’ye dönüşmesine izin verilmeyeceği” yönünde. ANAP lideri Yılmaz’a bir kez daha koz vermeye niyetleri yok. Herkes dersini almışa benziyor.
       Umarız, yeni siyasi yapılanmalara meydan açmak için varolanları çökertmeye çalışanlar, bu operasyona müdahale edip işleri çığırından çıkarmazlar.
       
TAYYİP’İN “ERDEM”LİLERİ NEDEN ACELE EDİYOR?
       Fazilet içinde, sessiz ve aheste giden yenilikçi hareket son günlerde vites büyüttü. Üst üste toplantılar düzenleyen Tayyip Erdoğan girişime isim bile koydu; “Erdemliler Hareketi”
       Aslında Fazilet’in türkçesi olan Erdemliler ismi bile Erdoğan ve çevresindekilerin “Yeni, merkez sağda bir parti olacağız” iddiasının altının çok dolu olmadığını gösteriyor.
       Hareket içindeki liderlik çekişmesini sonraki satırlara bırakarak önce acele etme sebeplerine bakalım. Son dönemde Ankara’da genel kabul gören, “Siyaset yeniden yapılanacak. Solda Derviş’in liderliğinde güçlü bir parti sağda da bir büyük bir veya iki tane de küçük parti olacak” iddiası Erdemliler tarafından da ciddiye alınıyor. “Erken kalkan çok yol alır” deyişinden hareketle, merkez sağdaki büyük parti , en kötü ihtimal ikinci parti olma hayalleri kuruyorlar. FP’yle ilgili davanın sona yaklaşması ve sağa yönelik başka arayışlar da acele ettiren diğer etkenler.
       
TAYYİP ERDOĞAN’IN HUKUKİ DURUMU
       Bu hareket içindeki en büyük tartışma konusu Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağı.
       Aslında yenilikçiler de Erdoğan’la ilgili tehdidin farkındalar ama ellerinde başka “firma isim” olmadığı için, hukuki kaçış yolları bulmaya çalışıyorlar.
       Söyledikleri şu; “Şartlı tahliye yasası ve düşünce suçlarına getirilen af Tayyip Erdoğan’ın da yasağını kaldırmıştır”
       Söylemedikleri ise şu; “Biz bu partiyi kurarız. Başsavcı Erdoğan’ın yasağı olduğu için uyarıda bulunur, muhtemelen dava açılır. Dava enaz 1-1,5 yıl sürer, o zamana kadar da Tayyip bey üç yılı dolduğu için siyasi haklarına yeniden kavuşur”.
       Hesap edemedikleri ise şu; “Tayyip Erdoğan’ın 2002 yaz aylarında üç yılı doluyor ama yasağı otomatik olarak kalkmıyor. Ancak Erdoğan iyi halini kanıt göstererek mahkemeye başvuracak ve yasağının kalkmasını talep edecek” . Ancak yasağına rağmen parti kurmuş, genel başkan olmuş bir kişiyi mahkemenin “iyi halli” sayacağının hiç bir garantisi yok.
       Üstelik,bugün Fazilet’in elini kolunu bağlayan, muhalefet yapmasını engelleyen ve bölünmeye kadar götüren “kapatılma korkusu”, bu süre zarfında da Erdemlilerin üstünde olacak.
       
GÖKÇEK DIŞLANDI
       Bir süre önce, danışmanı Erhan Göksel’in tavsiyesiyle Amerika’ya giderek icazet arayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yukarda sıraladığımız sakıncaları gerekçe göstererek, tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığına karşı çıkarken, başka bir ismin genel başkan olması gerektiğini savundu.
       Elbette aklındaki tek isim de bizatihi kendisiydi.Sözünü dinletemediği gibi, bir de hareketten dışlandı. Son rötuşları yapılan program çalışması sırasında bile Gökçek’in fikri sorulmadı. Artık Gökçek için tek yol kaldı, becerebilirse kendi göbek bağını kesmek. Bizim tanıdığımız Gökçek sonuna kadar zorlayacaktır. Fazilet’ten koparacağı, MHP ve ANAP küskünlerinden ikna edebileceği isimlerle şansını denemeye çalışacaktır. Ama başarı şansı yok denecek kadar az.
       
ABDULLAH GÜL NE YAPACAK?
       Aslında Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığına itiraz eden tek isim Gökçek değil. Parti içinde başka isimler de böyle hukuki tartışmalarla başlayacak bir hareketin güdük kalacağına inanıyor.
       Bu isimlerden birisi Abdullah Gül mü? Daha önce hareketin lideri konumuna yükseltilen, Kutan’a karşı aday çıkartılan Gül, şu ana kadar kamuoyu önünde sessiz kaldı. Kapalı kapılar arkasında ne diyor bilmiyoruz ama kendisine yakın kimi isimler Gül’ün “buruk” olduğunu saklamıyorlar. Hatta “Erdemliler” ismine bile karşı çıktığını belirtiyorlar. Bir süre sonra Erdemliler Hareketi içinde Gül’cüler hareketi başlarsa şaşırmamak gerek. Bu gerçekleşmezse , en büyük sebebi Gül’ün soyadıyla müsamma tabiatıdır. Yeni bir “bölücü” olmaktan kaçınabilir.
       Tüm bu soruların cevabını görünen o ki, en geç bir ay içinde alacağız. Çünkü Erdemliler “En geç Haziran sonunda bu iş bitmiş olur” diyorlar.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       Erhan Göksel’den açıklama: Göksel Melih Gökçek’in danışmanı olmadığını, ancak Türk siyasetinde önde gelen birçok lider ve siyasetçi ile diyalog içinde bulunduğunu, Gökçek ile de bu çerçevede görüştüğünü söyledi.
       
       
       
       
 
       
    MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları