Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Türkiye’nin talihi, ya da talihsizliği
 
Türkiye’nin yıllardır boğuştuğu, 1970, 1980, 1990’larda farklı boyutlarda yaşadığı ve yaşadıklarını anlatamadığı terörün dehşet yüzünü bütün dünya gördü.
 
 
12 Eylül—  Türkiye, teröre onbinlerce insanını kurban verdi. Sadece son 15 yılda güneydoğudaki, büyük kentlerdeki terör olaylarında binlerce can yitirilirken, milyarlarca dolarlık ulusal servet de yok edildi.

   
 
       
    MSNBC News Ümit Sezgin: ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu terör olaylarında 1970’li yıllardan itibaren geriye dönüp bakıldığında, Türkiye’nin dost ve müttefik saydığı kimi ülkelerin de destekçi, organizatör, silah temini, eğitim, maddi yardım, uluslar arası siyasi destek gibi alanlarda rollerini üstlendikleri görüldü.
       Özellikle, Avrupa’daki kimi “dostlarımız!” bu örgütlerin lider kadrolarına, elemanlarına, organizasyonlarına, ev sahipliği yaptılar. Onları bağırlarına basıp, ağırladılar. Türkiye’ye ise sert çıktılar. Terörü, dehşeti, vahşeti kınamakta bile tereddütler geçirdiler. Destek açıklamaları yaptılar. Türkiye’ye terörle mücadelede kullandığı kimi silahlar için ambargo koydular.
       Uluslararası alanda, her fırsatta Türkiye’yi kınamayı, aşağılamayı, vazife bildiler.
       Öcalan yakalandığında İtalya’nın villa tahsis ettiğini, Yunanistan’ın bizzat Dışişleri Bakanı tarafından karşılanıp, uçak tahsis edildiğini, bunun gibi diğer olayları hatırlayalım.
       Özdemir Sabancı suikastçısını yargılamamak için binbir dereden su getiren Belçika’yı hatırlayalım.
       Yıllar önce Türk diplomatları teker teker öldürülürken, Büyükelçilikler, Havaalanları basılırken, ASALA terörünü ve terör örgütünü bırakın kınamayı, destek açıklamalarıyla teşvik eden Fransa’yı, ABD’yi hatırlayalım.
       Yıllarca Türkiye’deki teröre, gerek sağda, gerek soldaki örgütlere, gerek İslami teröre, gerekse etnik teröre destek veren komşularımızı, uluslar arası örgütlerde birlikte üye olup, birlikte anlaşmalara imza attığımız, dost ve müttefik ülkeleri unutmayalım.
       Şimdi sanırız, Türkiye’nin yaşadıkları, yitirdikleri, dertleri ve anlatmak istedikleri daha iyi anlaşılacaktır. Ancak, sonuçta terör terördür ve böylesi pahalı, kanlı ve vahşi bir dersi hiçbir şekilde haklı gösteremez.
       
ABD NERELERE BAKMALI?
       Şimdi, ABD’deki olağanüstü terör organizasyonunu, istihbarat birimlerini ve her türlü sınırı aşarak gerçekleştirenlerin kimler olduğu, ya da olabileceği tartışılıyor. Öne çıkan isim Usame Bin Ladin, ya da terörist ülkeler listesinde bulunan Afganistan, İran, Irak veya çeşitli Filistin kökenli, Arap kökenli örgütler.
       Ancak, ABD Türkiye örneğini de göz önünde bulundursun bizce. PKK’nın Türkiye’nin en yakın dost ve müttefiklerinden maddi, manevi, siyasi, ekonomik, silah desteği gördüğü hatırlansın.
       Böyle olaylarda, sadece düşman bellediklerinize değil, en yakınınızdaki dostlarınıza, dost bildiklerinize de bakacaksınız.
       ABD’nin böylesi bir olayla acze düşürülmesinden, iflas etmiş görüntüsünden, ekonomik ve uluslar arası siyasi prestij kaybından kimler menfaat sağlayabilir?
       ABD Başkanının gündemde sıcak biçimde tuttuğu, Füze Kalkanı projesi gerçekleştiğinde, dünya üzerindeki tek askeri, siyasi ve ekonomik egemen güç olmasının tartışılmazlığından kimler etkilenecekti?
       Üstelik bu kadar kapsamlı bir eylemde, ABD istihbaratını hiçbir bilgi sızdırmaksızın atlatabilmek için de içeride, yakında, dostlar arasında olmak gerekmez mi?
       ABD’nin “terörist” diye listelediği ülkelerin, ya da örgütlerin ABD’nin göbeğinde böylesi bir eylemi gerçekleştirebilecek gücü, arkalarında güçlü bir devlet desteği olmadan bulmaları bizce zayıf bir olasılık.
       O nedenle, ABD öncelikle örgüt yerine, devlet organizasyonu üzerinde daha ağırlıkla durmalı, bunu yaparken de bilinenlerin yerine, yakınındakilerin, “friendship” olduklarının da hal ve gidişlerini, niyetlerini yoklamalı deriz.
        Bir de, içerideki destekçiler, içerideki organizasyonlara da bir nazar atılmalı. Oklahoma Bombacısı yakalanmadan önce de, ilk hedef İslami terör örgütleri, ya da ülkeleri idi, fos çıktı.
       
TÜRKİYE’NİN KARA BAHTI, KEM TALİHİ
       Türkiye yıllarca çektiklerini dostlarına bile anlatamadığı için, şimdi onların başına gelenlere sevinmek zor. Fakat, bu olayın ardından dünyada çok şeyin değişeceği de kesin.
       Bu değişiklikler, Türkiye’nin konumunu yeniden gözden geçirmesini, diğer ülkeler tarafından da gözden geçirilmesini gerektirecek. Muhtemel hedef ülkelerin Türkiye’nin sınırdaşı olması yanında, ABD’nin muhtemel yanıt operasyonlarının da Türkiye’nin yakın çevresini ateş altına alması, bir yönüyle Türkiye’deki üslerin kullanılmasından ötürü mesul tutulması da mevzubahis olabilir.
       Füze Kalkanı projesinde de Türkiye yine “kilit” konumdaki ülkelerden birisi olarak projede yer alıyordu. Her koşulda, Türkiye’nin bahtı ABD’deki bu yaşananlardan etkilenecek.
       Ekonomik olarak, zaten olumsuz gidiş bir darbe daha yiyecek. Geçen yıl program uygulamaya girdikten sonra, dünya petrol piyasalarındaki olağanüstü fiyat artışı, Euro’nun dolar karşısındaki aşırı değer yitirişi, nasıl menfi etkilerin artmasında rol oynadıysa, bu defada benzer gelişmeler ekonomik krizi daha da ağırlaştırabilir.
       Programın çıkış ayaklarından birisi olarak görülen İhracat, uluslar arası ekonomik krizin yayılması, daralmanın artması ile, umut olmaktan çıkacak gibi.
       Uluslar arası piyasaların ahvali, Türkiye’nin fazla umutlanmasına da olanak bırakmıyor. Hatta daha da kötü olabilir.
       Fakat, kara bahtı, kem talihi aşma noktasında da “bir musibet, bin nasihatten hayırlıdır” deyişinden yola çıkarak, başta ABD ve Batı dünyasının bu yaşananlardan sonra Türkiye’yi daha iyi anlamalarını, özellikle bulunduğu coğrafyadaki riskleri iyi analiz ederek, güçlü ve ekonomik açıdan yeterli, istikrarlı bir Türkiye’nin dünyaya sağlayacağı katkıyı daha iyi görmelerine vesile olabilir.
       
 
       
    MSNBC News Kuzey'den memlekete bir "nazar", Dünya Bankası'ndan "azar"
MSNBC News Bu program Türkiye'yi batırıyor, oyuna gelmeyelim!
MSNBC News Kızılay üzerinden MHP, enerji üzerinden ANAP
MSNBC News Reel sektörün realitesi, enerjinin garantisi
MSNBC News Dövize esaret, dolara mahkumiyet kader mi?
MSNBC News Küçük abdest 350, domatesin kilosu 250 bin!
MSNBC News Ekonomide ve siyasette 'hazan' randevusu
MSNBC News Hedeflemede "zımni ve zaruri" mutabakat
MSNBC News Siyasette ve ekonomide "yeni yönelişler" başlıyor
MSNBC News Programın "toplumsal tabanı" genişletiliyor... ESK nihayet!
MSNBC News Tek, yek, bir, yegan... Çare, biçare, naçar...
MSNBC News "Akılda" bir yıllık gecikme! "Dandik" liraya cazibe, "tepelenen" sanayiye rehabilite!
MSNBC News Hypo vereins, çok keyifli!
MSNBC News Teknokratlar mı, bürokratlar mı, seçim mi, bu hükümet mi?
MSNBC News Arjantin korkusu, Türkiye'ye siner mi?
MSNBC News Banka operasyonu, diplomasi - siyaset - ekonomi birlikte
MSNBC News Dalgalı kura devam, banka önlemlerine sürat
MSNBC News IMF, Türkiye'de siyasete bulaştı!
MSNBC News Necasetten taharet vakti geldi geçiyor, gafletten uyanalım!
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları