Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
MHP-Derviş çekişmesi ne kadar sürecek?
 
Telekom krizinin mağlubu yok, galibi çok. Kimi gazetelere yansıyanların aksine Derviş cephesi kendini yenilmiş hissetmiyor. Tartışmalar sonucunda Telekom Yönetim Kurulu’na “MHP’ye yakın” bile olsa “işin ehli” sayılacak insanların seçildiğine inanıyorlar.
 
 
29 Haziran—  Enis Öksüz ve MHP’lilerin de keyfi yerinde. Baştan beri Derviş’e anlatmaya çalıştıkları “Ekonomi bilgisi, tecrübesi yetmez siyasi dengeleri de gözeteceksin” savını bu kez kabul ettirdiklerini düşünüyorlar.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’yi iki gün diken üstünde tutan Telekom krizinin çözüm şekli gazetelere “Derviş kaybetti, Öksüz kazandı” yorumlarıyla yansıdı. Hatta kimi gazeteler Derviş’i DSP’nin de terkettiğini ileri sürerek “O Artık Yalnız Adam” yorumları yaptılar.
       Ancak işin aslı biraz farklı. Gazetelerdeki karamsarlık Derviş ve arkadaşlarında yok. Kendi istedikleri tam olarak gerçekleşmese bile amaca ulaştıklarına inanıyorlar.
       Öncelikle Derviş ve çevresindekiler “yalnız kaldı”, “terkedildi” gibi yorumlara neden olan tavırlardan sanıldığı kadar etkilenmemişler. Derviş’in çok yakın çevresiyle konuştuğunuzda, bu tür girişimlere ve hatta darbelere hazırlıklı olduklarını görüyorsunuz. Her dediklerinin kabul edilmeyceğini, dahası zaman zaman ciddi muhalefet ve sert eleştirilerle karşılaşabileceklerini çoktan öğrenmişler. Bu tür girişimlerin kendilerini yollarından çevirmesine izin vermeme kararı da alınmış bile...Tabii bu kararda Derviş’in inatçı ve azimli kişiliğinin de payının büyük olduğunu belirtiyorlar. Zaman zaman öfkeyle istifa girişimi akıllara gelse bile, tam zamanında “ya sabır” çekmeyi becerebilmişler.
       Telekom krizine gelince...Derviş ve çevresindekiler, temel amaçlarının Telekom yönetimine bu sektöre yakın profesyonel isimlerin getirilmesi olduğuna dikkat çekiyorlar. Öksüz’ün başlangıçta önerdiği zootekni uzmanları gibi konuya uzak ya da tek önemli özelliği MHP’ye yakınlık olan isimlerin yönetime girmesine izin vermediklerini belirtiyorlar. “Bir kişi konusunun uzmanıysa” diyorlar “herhangi bir partiye , MHP’ye yakın olmasının önemi yok. Önemli olan partizanca davranmamasıdır. Bu açıdan bakıldığında Derviş krizden mağlup çıkmamıştır.”
       Tercihlerinin daha uluslararası figürler olduğunu inkar etmiyorlar, ama siyasi dengelerin de farkındalar.
       
MHP DE MUTLU
       Krize bulunan çözüm şeklinden elbette en çok mutlu olan kesim MHP. Bu öyle yalnız Telekom olayına matuf, “dediğimizi yaptırdık” mutluluğu değil. Daha ilk geldiği günden beri Derviş’in dördüncü ortak olmadığını, ne kadar ekonomi ehli olursa olsun siyaseti gözardı edemeyeceğini anlatmaya çalışan MHP’liler bu yolda önemli bir mesafe kaydettikleri inancındalar.
       Üstelik MHP’liler bunu yalnız Derviş’e değil, DSP’lilere ve Başbakan Ecevit’e de anlatabildiklerini düşünüyorlar. Ecevit’in krizin en üst noktaya tırmandığı saatlerde yaptığı açıklamanın, MHP’ye hak verdiğinin göstergesi olduğunu savunuyorlar.
       
MHP-DERVİŞ ÇEKİŞMESİ NE KADAR SÜRECEK
       Bu farklı yorumlar dünkü krizin çözüldüğünü ancak MHP ile Derviş arasındaki çekişmenin devam edeceğinin en iyi kanıtı.
       Kriz saatlerinde MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse’nin dile getirdiği “Birinden fedakarlık etmek gerekirse bu Sayın Derviş olur” sözü her ne kadar pek çok MHP’linin duygularına tercüman olsa da, Bahçeli ve parti yönetimi Derviş’i feda edemeyeceklerini iyi biliyorlar.
       MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici’nin CNBC-E ekranlarında söylediği gibi “Bu program Sayın Derviş üzerine inşa edilmiştir. Elbette Türkiye başka programları başka kadrolarla yürütebilir, çareler tükenmemiştir ama bu programın başarılabilmesi için Derviş’in varlığı şarttır”.
       Yani MHP bu programdan vazgeçmedikçe Derviş’ten vazgeçmeyecek.
       Ne var ki, bu tutum MHP’lilerin kendilerini “eli mahkum” hissettikleri anlamına gelmiyor.
       Yine Yahnici’nin dediği gibi; “Derviş’e desteğimiz sürecek, ama aynı paralelde Türkiye’nin menfaatlerine yönelik hassasiyetimiz de devam edecek.”
       Sonuçta görünen o ki, sinirler sağlam olduğu sürece MHP ile Derviş çekişe çekişe, itişe itişe bu işi götürecekler. Sonuçta sinirleri bozulan kaybedecek. Eskilerin dediği gibi “kaybedenler vazgeçenlerdir”.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
 
       
    MSNBC News Derviş'in seçenekleri: Ya hiçbiri, ya hiçbir şey
MSNBC News Yalova kimin kurbanı?
MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları