Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
MHP tribünlere oynuyor
 
MHP’den üstüste hükümete özellikle de Kemal Derviş’e yönelik çıkışlar görüyoruz. Kimileri bu çıkışlara bakarak “Acaba MHP hükümetten ayrılacak mı?” diye sormaya başladı. Ancak MHP’nin içine girerseniz pek de öyle olmadığını görüyorsunuz.
 
 
14 Mayıs—  MHP’nin çıkışları hükümeti gerçekten bozmaya yönelik değil. Burada asıl amaç parti tabanına mesaj vermek, “Bize her söyleneni başımızı sallayıp kabul etmiyoruz, doğru bildiğimizde direnebiliyoruz” diyebilmek. Yoksa MHP’nin ortaklarının da hükümeti bozalibecek cesareti ve kuvveti yok. Ancak MHP’nin direnişleri de sürecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Telekom ve Bankacılık yasa tasarıları gündeme geldiği andan itibaren MHP’den ciddi çıkışlar gördük. Artık “MHP direnişinin” simgesi haline gelen Telekom konusunda yine simge isim Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’den çıkışlar geldi önce...Hemen ardından da MHP lideri Bahçeli’nin liderler zirvesinde “Derviş’e attığı fırçayı” okuduk gazetelerden.
       
MHP’DEN GAZETELERE HABER SERVİSİ
       Dikkatli okuyucuların gözünden kaçmamıştır; Bahçeli’nin Derviş’e söyledikleri satır satır yayınlandı, sanki birisi zirvede tutanak tutmuş ve sonra bunu bazı gazetecilere “servis” yapmıştı. Birileri Bahçeli’nin bu çıkışının bilinmesini, kitlelere ulaşmasını ister gibiydi. Hemen ardından Enis Öksüz’ün kapalı kapılar ardında Derviş’e söylediği “Sen kimin adamısın kardeşim?” diye başlayan “fırçası”, yine tutanak halinde gazetelere yansıdı, daha doğrusu “servisi yapıldı”.
       Pekiyi, bu çıkışlardan sonra ne beklersiniz. Gerek Bahçeli’nin gerekse Öksüz’ün kapalı kapılar ardındaki bu sözleri basına yansıdıktan sonra, çıkıp bunları bir de kamuoyunun önünde tekrarlamaları gerekmez mi? “Evet, biz hükümetten çekilmeyi düşünüyoruz, çünkü bize rağmen, bizden habersiz kararlar alınıyor, IMF’ye ABD’ye satılıyoruz” demeleri gerekmez mi? Bu kadar açık olamasalar bile üstü kapalı mesajlar vermeleri normali değil mi? Oysa tam tersi oldu, gerek Bahçeli, gerekse Öksüz yine uyum ve hükümetin devamı yönünde mesajlar verdiler.
       
DİRENEREK UYUM GÖSTERECEKLER
       MHP’nin bu tavrının sebebi aslında son derece açık; MHP’nin tabandaki en büyük rakipleri olan Fazilet Partisi ve DYP, yoğun biçimde “MHP ortaklarına teslim oldu. Ecevit ve Yılmaz’dan sonra şimdi de Derviş ne derse kabul ediyorlar, bizi satıyorlar” görüşünü işlemeye başladı.
       Gerek bu propagandanın etkisinde kalan, gerekse ekonomik krizden en ağır darbeyi yiyen esnaf, çiftçi gibi kesimlerin çoğunlukta olduğu MHP tabanı genel merkeze karşı rahatsızlığını yansıtmaya başladı.
       İşte MHP genel merkezi hem muhalefetin propagandasını boşa çıkarmak hem de parti tabanını sakinleştirmek için tribünlere oynamaya başladı.
       MHP bu tavrının gereği bundan sonra da benzer direnişleri sahneye koyacak. Örneğin Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp’in önümüzdeki dönemde hububat alım fiyatları, Dünya Bankası kredili projeler konusunda çıkışlarını görürsek, şaşırmamak lazım. Bu ve benzeri konularda MHP’liler direnebildikleri yere kadar direnecekler, son tahlilde ise yine uyum gösterip, “Derviş’e evet” diyecekler. Bu direniş kendilerine tabana dönüp “Biz elimizden geleni yaptık” deme şansı verecek.
       
HÜKÜMETİ BOZAMAZLAR
       MHP’den gelen-gelecek bu direnişlerin, hükümeti bozmaya kadar gideceğini düşünmek biraz hayalcilik olur. Tüm MHP kurmayları biliyor ki, bu hükümetin bozulması durumunda genel seçim kaçınılmaz olacak. Ancak MHP ve ortakları seçime hiç bir şekilde hazır değiller. Çünkü bu kriz ortamında, çökmüş ekonomiyle seçim meydanlarında söyleyebilecekleri, savunabilecekleri hiç bir şeyleri , başarıları yok. Ancak ekonomik program tutar, işçi, esnaf, ücretliler biraz rahatlarsa, AB’ye üyelik konusunda yeni mesafeler kaydedilebilirse bir seçimi göze alabilirler. Yoksa, tüm anketlere göre oy oranları yüzde onlar civarında çıkan hükümet ortakları bir seçimden köşe bucak kaçacaklardır.
       Kısacası MHP önümüzdeki dönemde hükümet içinde direnerek uyum gösterecek, ama koalisyonu bozmamaya itina edecektir. Siz yapılan “haber servislerine” çok fazla kulak asmayın.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları