Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazar e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Beyaz enerji soruları
 
Yine Türk gibi başladığımız bir işi ne yazık ki İngiliz gibi bitiremiyoruz. Büyük bir aşkla, şevkle ve hatta gaza gelerek başladığımız yolsuzlukla mücadele operasyonlarından biri daha beklentilerin çok gerisinde bir iddianameyle sonuçlandı.
 
CNBC-e Haber Müdürü
NTV-MSNBC
 
25 Nisan—  Günlerce sayfa sayfa, demeç demeç suçlanan, çetebaşı ilan edilen Enerji Bakanı Cumhur Ersümer hakkında doğru dürüst tek bir kanıt, belge yok.

   
 
       
    MSNBC News Cumhur Ersümer'e suçlama
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sanıklar polis ve savcılık ifadelerinde Ersümer’i usulsüz talimat vermekle suçlamışlar. Peki sonra ne olmuş?... Bu iddiaları dile getiren sanıklar kanıt sunmuşlar mı? Soruşturmayı yürüten savcı bu iddiaları ispatlayacak belgeleri bulmuş mu? Yoo, “Rüşvetin, usulsüzlüğün belgesi mi olur?” kolaycılığına sığınılmış, iddianameye sanık ifadeleri yerleştirilip, suçlayıcı cümleler eklenmiş... Savcı kanaati kimi mahkum etmeye yetmiş ki?...
       
KARAKOLDA DOĞRU SÖYLER MAHKEMEDE ŞAŞAR MI?
       Pekii şimdi n’olacak? Ya sanıklar mahkemede çıkıp, “Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar” ilkesinden hareketle “Sayın hakim ben o ifadeleri basık altında verdim” derse n’olacak? Hadi diyelim mahkemede şaşmadılar, “Hakim Bey, bize emri Bakan bey verdi. Boynumuz kıldan inceydi, biz de emir-komuta zinciri altında yolsuzluk yaptık” dediler. Cumhur Ersümer “İspat edin o zaman kardeşim” demeyecek mi? Bugüne kadar delil bulamayan savcı ve sanıklar o zaman belge sunabilecekler mi mahkemeye?...
       Ya Ersümer bu davalardan galip çıkarsa n’olacak? Temiz toplum isteyenler, yolsuzlukların üzerine gidilsin diyenler, “müfteri” konumuna düşmüş olmayacaklar mı?
       Dahası ve vahimi, temiz toplum isteyenlerle dalga geçen, “Kardeşim bu memlekette yolsuzlukların falan üzerine gidilmez, boşa heveslenmeyin” diyenler haklı çıkmayacak mı? Çıkacak elbet...
       
DGM TOPU NEDEN MECLİS’E ATTI?
       Kafaları kurcalayan bir başka soru şu: DGM neden Cumhur Ersümer’le ilgili olarak Meclis’e bir dosya göndermedi? En azından “bilgi” için Adalet Bakanlığı’na ya da Meclis’e gönderilecek bir dosya bile Ersümer hakkında işlem başlatılmasını sağlayabilirdi.
       Bugün gelinen noktada ise, eğer Meclis’in onda biri oranında milletvekilinin imzasını taşıyan bir önerge verilmezse, Ersümer için yapılacak bir şey yok. Yani top Meclis’e atıldı.
       Oysa soruşturmayı yürüten Savcı Talat Şalk’ın Meclis’e bir dosya göndermeye hazırlandığı biliniyordu. İddianame Başsavcı Cevdet Volkan’a gittikten sonra tavır değişti galiba... Neden?.. Başsavcıyı töhmet altında bırakmak gibi bir niyetimiz yok, görünen o ki, Volkan Ersümer hakkında ayrı dosya hazırlanmasını gerektirecek belge ve kanıtlara rastlayamadığı için böyle bir yol seçildi. Siyasi baskı yapıldı iddialarını ciddiye almak pek doğru gözükmüyor.
       
MHP NE YAPACAK?
       Pekiyi topu kucağında bulan Meclis ne yapacak? Muhalefet açısından atılacak adım açık; iddianameye dayanılarak Ersümer hakkında soruşturma komisyonu kurulması talebiyle önerge verilecek.
       Ancak aynı netlik MHP açısından söz konusu değil. MHP yöneticileri ve Genel Başkan Devlet Bahçeli, “Önlerine bu konuda yargıdan herhangi bir talep geldiğinde gereğini yapacaklarını” söylemişlerdi.
       Ancak bu durumda önlerine yargıdan gelen bir talep yok. Yargı “Meclis bilir” deyip sıyrıldı. Ancak, iddianamedeki ifadeler MHP’nin “İşte kardeşim gördünüz Ersümer suçsuzmuş” deyip sıyrılmasını da engelliyor.
       MHP’nin önünde iki seçenek var: Ya muhalefetin vereceği önergenin peşine takılacaklar, soruşturma komisyonu önergesine evet oyu verecekler ya da kendileri önerge verecekler. Açık ki, her iki şık da MHP için sancılı.
       DSP daha önceden kendisini bağlamadığı için rahat gözüküyor. Şu aşamada kimse kendilerinden bir adım atmalarını beklemiyor. Ama pek çok DSP milletvekili Ersümer hakkında soruşturma komisyonu kurulması gerektiğine inanıyor, bir baskı görmezlerse bu yönde oy kullanacaklarının sinyalini veriyorlar.
       
ERSÜMER İSTİFA EDER Mİ?
       Aslında, hem koalisyon ortaklarını hem de Türk siyasetini rahatlatmak açısından yapılması gereken en basit şey Ersümer’in kendiliğinden istifa etmesi. Böyle bir adım en çok da ortaklarına gerekirse Ersümer’in istifa edeceği garantisini veren ANAP lideri Mesut Yılmaz’ı rahatlatacak.
       İddianameye bakılırsa Ersümer’in istifa etmemesini gerektirecek dişe dokunur bir şey de yok. Ersümer, bugün yarın çıkar, “Hakkımdaki suçlamaların açıklığa kavuşması için soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyorum. Soruşturmanın selameti açısından da bakanlıktan istifa ediyorum” der. Hemen ardından hızla komisyon kurulur, eğer yeni bilgi ve belge de bulunmazsa, Ersümer ya komisyonda ya da Yüce Divan’da aklanır ve siyasete döner. Yok eğer yeni belge bulunabilecekse, yani Ersümer suçluysa, zaten istifa etmemesinin de bir anlamı olmaz, bu kez en hafifinden azil müessesesiyle karşı karşıya kalır. Sadece siyasi kriz yarattığıyla kalır.
       Pekii, Ersümer istifa ederse bir siyasi bunalım, bir hükümet krizi çıkar mı? Hayır hiç bir şekilde sorun olmaz, ANAP da sorun yaratamaz. Asıl kriz riski MHP’nin bastırması durumunda Ersümer’in direnme olasılığında yatıyor.
       Siyasi etik açısından ne olmalı diye sorarsanız, bize kalırsa, Ersümer daha jandarma fezlekelerinin basına sızdırıldığı günlerde istifa etmeliydi deriz.
       
       
 
       
    MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları