Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Yalova kimin kurbanı?
 
Kabine’nin Kemal Derviş’le, IMF ve Dünya Bankası ile belki de en uyumlu bakanı Yüksel Yalova “Ekonomik programla uyumsuzluk” gerekçesiyle istifa etti, etmek zorunda kaldı. Peki bu çelişki nasıl doğdu?
 
 
1 Haziran—  Yalova nasıl oldu da Lodos yemiş balık gibi önce çıktı Derviş’e, IMF’ye, niyet mektubuna verdi veriştirdi, yarım saat sonra da CNBC-E ekranlarında “Gerekirse her türlü tavizi verir Tütün Kanunu’nu ilk bakanlar kuruluna yetiştiririm” dedi. Bir başka bakanın deyimiyle “Delirdi mi bu adam?”

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hayır Yalova delirmedi. Bu ekonomik program uğruna başta Enis Öksüz olmak üzere MHP’li bakanlarla kavgayı bile göze alan Yalova, yaşanan süreçte meydana gelen çarpıklıkların ve “siyasi erozyonun” kurbanı oldu.
       Yalova’nın Ziraat Odaları Birliği’ndeki şovununu iki boyutu vardı; Hem mesaj verecek gücünü gösterecek, hem de siyasi pirim yapacaktı.
       
BÜROKRAT MI HADDİNİ BİLMEYEN?
       Yalova’nın mesajı, güç gösterisi Derviş nezdinde Hazine ve tüm ekonomi bürokratlarına yönelik olacaktı; “Kararları veren bürokrat değil siyasetçidir”.
       Aslında Şubat krizi sonrasında Derviş’in gelişiyle yaşanan süreçte siyasetçiler “tüm etkinliği” bürokratlara kaptırdılar. Sistem şöyle işliyor; Derviş, bürokratları ve IMF yetkilileri birlikte karar alıyor, bu kararlar niyet mektubuna konup dokunulmazlık kazanıyor, kararları uygulamak da bakanlara kalıyor. Üstelik hiç itiraz hakkı olmadan.
       Kimi bürokratların üslub hatası da eklenince, siyaseten son derece çarpıklaşan bu işleyiş, asıl olarak ve öncelikle MHP’li bakanları rahatsız etti. Bahçeli’nin Derviş’e yönelik “Kardeşim her şeyi IMF’ye söz verdik diye dayatıyorsun” çıkışının gerisinde de bu rahatsızlığın bir üst perdesi vardı.
       İşte Yalova da Tütün Kanunu hazırlıkları sırasında aynı sıkıntıdan muzdarip oldu. Tasarıdaki görüş ayrılıklarının kendi deyimiyle “pek öyle kıymet-i harbisi yoktu” ama, bu, bürokratların değil kendi özgür iradesinin hazırladığı bir kanun olmalıydı.
       Şöyle bir dişini göstermek istedi.
       Daha önce Öksüz ve Gökalp gibi MHP’li bakanların yaptığı siyasi şov ve çıkışlar da Yalova için teşvik ediciydi. Ayrıca Aydın gibi tütün üreticisinin yoğunlukta olduğu bir ilin milletvekili olarak siyaseten de iyi bir çıkış yapmış olacak, pirim toplayacaktı.
       
HESAPLARI ALT ÜST EDEN REAKSİYON
       Siyasi hesaplama tamamdı ama Yalova piyasalardan gelecek reaksiyonu hesap etmemişti.
       Yaptığı çıkıştan yarım saat sonra CNBC-E Ankara Bürosuna girdiğinde gördüğü rakamlar, borsadaki düşüş, dövizdeki yükseliş ne çok kurbağayı ürküttüğünü gösteriyordu ama “taşı atmıştı” bir kere. Mesut Yılmaz’ın “Ne yaptın kardeşim” cümlesiyle başlayan telefon konuşması, piyasaların reaksiyonunun siyasi hesaplarını da alt üst edeceğinin göstergesiydi.
       Toparlamaya çalıştı ama olmadı. Piyasaları sakinleştirdi ama Ecevit ve Yılmaz’ı yatıştıramadı. İki liderin yaptığı açıklamalar Yalova’ya istifadan başka şans bırakmadı. Belki MHP’li olsa direnebilirdi, liderinden de destek alabilirdi ama Yılmaz karşısında şansı yoktu.
       Daha fazla yıpranmak istemedi, istifasını verdi. İyi de etti.
       
“ANKARA, ANKARA DUY SESİMİZİ!!!”
       Krizin başladığı günden bu yana piyasalardan Ankara’ya karşı hep aynı slogan atılıyor; “Ankara Ankara duy sesimizi, işte bu çöküşün ayak sesleri”.
       İstanbul Ankara’yı krizi anlayamamak, boyutunu kavrayamamakla suçluyor, Ankara ise İstanbul’u “Türkiye bütününün gerçeklerini kavramamakla” itham ediyor.
       Son yaşanan Yalova krizi gösterdi ki, Ankara’da pek çok kişi,hatta hükümetin içinde ekonomiyle bağlantılı bakanlar bile krizin boyutlarının, “pek duygulu” piyasalarımızın hassasiyetinin farkında değiller.
       Herşeyde bir hayır varsa, belki Yalova’nın “nahak yere” harcanması da kimi siyasetçilerin gözünü açmasına yarayabilir. Bu işin şakası olmadığını belki bu kez anlarlar.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları