Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Krizseverler ve Eylül beklentileri
 
“Krizsever”lerin yeni senaryosu Vurgun Operasyonu’nun Hükümet’te yaratacağı çatlağın, Eylül ayında başlayacak Anayasa tartışmalarıyla kırığa dönüşeceği yolunda.
 
Ankara
 
28 Ağustos—  Bu senaryo tutar mı? Hayır tutmaz. Ne ANAP-MHP birbirine düşer ne de koalisyon dağılır. Ama krizseverler başarılı olursa çıkacak kargaşadan yine birileri nasiplenir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kargaşayı, hengameyi, krizleri eskiden yalnız medya severdi. Her konuya, her gelişmeye “nereden maraza çıkar?” diye yaklaşmak tıp literatürüne “gazeteci hastalığı” olarak geçmek üzereydi. Mesleğe ilk başladığımız yıllarda şeflerimizin ağızlarından düşürmediği “Gazeteci her şeye şüpheci yaklaşacak” nasihati, zamanla gerçek anlamını yitirmiş, marazi, kavgacı, hatta paranoyak tavırlar gösteren gazeteciler türemesine neden olmuştu.
       Biz krizleri seviyorduk. Haber malzememizdi, ekmek teknemizdi. Ama özel çıkarlarımız yoktu.
       Son dönemde gazetecileri yaya bırakan yeni krizseverler türedi. Ama onlar krizleri özel çıkarları nedeniyle seviyorlar. Krizlerle beslenip, çatışmalarla semiriyorlar.
       Kimileri krizleri paraya tahvil ederek geçiniyor, kimileri mesleki, siyasi başarısızlıklarını krizlerle kamufle ediyorlar.
       Geçen Şubat’tan beri hükümetin yıkılması umudunu taşıyan krizseverlerin yeni hevesi “sonbaharda siyasi kriz”.
       Ekonomideki Eylül krizi senaryoları, son gelişmelerden sonra cazibesini yitirince, umut siyasi krize kaldı. Siyasi kriz senaryosu Vurgun Operasyonu’yla başlıyor.
       Önceki gün müsteşar yardımcısının da gözaltına alınmasıyla daha bir heveslenen krizseverlere göre, bu soruşturma MHP’li Bakan Koray Aydın’a kadar uzanacak, sonuçta da ANAP-MHP ilişkilerini kopma noktasına getirecek.
       Senaryonun ikinci aşamasında ise 17 Eylül’den sonra gündeme gelecek Anayasa değişiklikleri var. Vurgun Operasyonu’yla kopma noktasına gelen ANAP-MHP ilişkileri bu değişiklik tartışmaları sırasında kopacak ve hükümet dağılacak.
       
SENARYO TUTMAZ, ÇÜNKÜ...
       Olur mu, tutar mı? Hayır olmaz, bu senaryo tutmaz.
       Tutmaz çünkü Vurgun Operasyonu Bakan Aydın’a kadar gitmez.
       Bakan Aydın suçlu mu suçsuz mu bilemem, ama bildiğim bir şey var, Bayındırlık Bakanlığı’nda bin yıldır sözü edilen suçlar çift taraflı işlenen suçlardır. Yani suçu işleyen bir bürokrat olduğu gibi, suça iştirak eden bir de sivil taraf yani müteahhitler vardır.
       Rüşveti veren, ihale yolsuzluğunda bürokratla işbirliği yapan müteahhitler konuşmadıkça, soruşturmalardan sonuç alınamaz. Rüşvet vermek de hapis cezası gerektiren suç olduğu sürece de hiç bir müteahhit konuşmaz. Karakolda doğru söylese mahkemede şaşar.
       Sonuçta dava yatar.
       Bakmayın siz yıllardır müteahhitlerin ağlayıp, sızlayıp Bakanlık’tan yakındığına. Kaçı samimi dersiniz? Önemli bölümü Devlet İhale Kanunu’na dayanılarak kurulan tezgahların parçasıdır. Çeşitli ekiplerin adamıdır. Menfaati bozulmadıkça da ses etmez, olayların üzerine gitmeyi hiç düşünmez.
       Kısacası Vurgun Operasyonu Beyaz Enerji kadar bile sonuç vermez. Bir kaç bürokrat, bir kaç müteahhit 3-5 ay yatar, çıkar. ANAP’la MHP’nin arası da bozulmaz.
       
ANAYASA KRİZSİZ DEĞİŞİR
       17 Eylül’de Meclis açıldıktan sonra gündeme gelecek Anayasa değişiklikleri de ciddi tartışmalar, görüş ayrılıkları yaratmakla birlikte hızla gerçekleşecektir.
       
ANAYASA KRİZSİZ DEĞİŞECEK, ÇÜNKÜ...
       Bir, hükümetin hiç bir üyesi kriz çıkarıp koalisyonu bozmayı göze alacak güce sahip değil.
       İki, bu değişiklikler AB üyeliği için olmazsa olmaz şart. Hükümetin hiç bir üyesi AB’ye karşı çıkacak güce ve niyete sahip değil. Üstelik bu değişikliklerin AB üyeliği olmasa bile doğru dürüst bir Türkiye için şart olduğu konusunda genel mutabakat var.
       Üç, ekonomik koşulların yeni bir krize tahammülü yok. Hiç bir siyasetçinin de artık ekonomiyi çökertecek kriz çıkartacak mecali yok. Böyle bir krize neden olan siyasetçinin, ne kadar haklı olursa olsun, siyaseten biteceğinin de herkes farkında.
       Dört, hem Ecevit hem Bahçeli Meclis’teki Uzlaşma Komisyonu’nun hazırladığı metnin bağlayıcı olmadığını söylese de, bu metnin bağlayıcılığı vardır. Çünkü komisyonda partilerin temsilcileri, bu metinde de imzaları var. Bu üyeler kendi kafalarına göre komisyona katılıp, spor olsun diye imzalar atmadılar herhalde. Bu metin üzerinde tartışılır, kimi rahatsızlık yaratan, Türkçe dışı dillerin kullanımı gibi maddelerde, yuvarlak hükümler konup, değişiklik gerçekleşir.
       Beş, Avrupa Birliği 12 Kasım’da ilerleme raporunu açıklayacak. Yani öyle Türkiye’nin fazla tartışacak, nazlanıp niyazlanacak vakti yok.
       Altı ve son. Bu hükümet ortakları benzer pek çok görüş ayrılığını aşmayı başardılar. Kapıştılar, tartıştılar ama sonuçta uzlaştılar. Artık gerçek anlamda bir uzlaşma kültürü oluşturdular. Bu uzlaşmayı Anayasa değişikliklerinde de sağlamayı başaracaklardır.
       Krizseverler, elbette bu süreçte çıkacak tartışmaları körüklemek için ellerinden geleni yapacaklardır. Bize, Türkiye’nin düzlüğü çıkmasını isteyen herkese düşen ise bu provakasyonlara gelmemek, soğukkanlılığı kaybetmemek..
       
ÜMİT SEZGİN / CNBC-E ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
       
 
       
    MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
MSNBC News Ulusal güvenlik tartışılmalı mı?
MSNBC News Yılmaz ilerici Bahçeli tutucu mu?
MSNBC News Amerikan süttozu ve yoksulluk yardımı
MSNBC News Balıkçılar ve politikacılar
MSNBC News Öksüz hükümete ihanet ediyor
MSNBC News Yenilikçiler yanlış başladı
MSNBC News MHP-Derviş çekişmesi ne kadar sürecek?
MSNBC News Derviş'in seçenekleri: Ya hiçbiri, ya hiçbir şey
MSNBC News Yalova kimin kurbanı?
MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları