Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Ve Derviş
yollara düşer...
 
Olay oldu. Derviş’in “Ben gidip vatandaşa şu ekonomik programı bir güzel anlatayım” diye Anadolu turnesine çıkması memlekette olay oldu. Oysa bir Derviş’i derviş yapan temel özelliği değil midir, yollara düşmesi?
 
 
 Derviş dediğin elde asa, ayakta çarık gezer, dolaşır, “Kemal’e” ermenin yollarını arar. Ama bizim Derviş aramıyor, çünkü o bulmuş, çoktan Kemal’e ermiş. Şimdi bulduğunu, bildiğini anlatmaya gidiyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görünen o ki, Kemal Derviş’in Gaziantep’ten başlattığı Anadolu çıkartması kimileri için sürpriz oldu. Bazı köşe yazarları dışında kimse yüksek sesle dile getirmiyor ama siyasetçilerin fena halde tepki duydukları da bir gerçek.
       Siyasetçilerin tepkisini anlamak mümkün. Amiyane tabiriyle “Adam dağdan geldi bağdakini kovuyor”. Önce “ekonomi bağından” kovaladı siyasetçileri. O canım meyvalar, salkım salkım üzümler, ballı şeftaliler artık siyasetçiler için “yasak meyva”.
       Şimdi sıranın “siyaset bağına” geldiğinden şüphe duyuyorlar. O canım iktidar koltukları, o forsundan yanına yanaşılmaz kırmızı plakalılar, o her emre amade delegeler “yasaklı meyva” haline gelecek. “Eyvah” feryadları tüm siyasi mahvillerden arşa yükseliyor.
       
HANGİ BAĞIN BAĞBANISAN?
       Ama bu tepkiler beni şaşırtıyor. Özellikle de kimi köşe yazarlarının ve organize işadamları örgütlerinin eleştirilerini anlamakta zorlanıyorum.
       Çok kısa süre öncesine kadar Derviş’i “kurtarıcı” olarak karşılarken acaba hiç düşünmediler mi, “Bu adam bizi kimden kurtaracak?” diye. Ben düşündüklerini sanıyordum. Birden bire başlayan “siyasetçi düşmanlığının” bu sorunun cevabı olduğunu zannediyordum.
       Bu memlekette ekonomiyi batıranlar da siyasetçilerdi, politik sistemi çökertenler de.... O halde tiz tarafından bu adamlardan Derviş’in bizi kurtarması gerekmiyor muydu. Böyle anlatmıyorlar mıydı?
       Şimdi böyle düşünmediklerini görüyorum. Yeni bağcıyı görünce hep birlikte feryad ediyorlar; “Hangi bağın bağbanısan, gülüsen?”.
       Geçti, geçtiii..Sizin bu söylediğiniz Diyarbakır türküsü...
       
AKILLISI DURUMDAN MEMNUN
       Daha Derviş’in Ankara’ya ayak bastıktan bir kaç saat sonra Ecevit’e “Merkez Bankası Başkanlığı yetmez, koordinatör bakan olmam gerekir” dediği anda Antep gezisi belliydi.
       “Kabinede bağımsız bakan olmak zor” açıklamasından uyanamayanların, “Solda birlik şart” demeciyle Derviş’in siyasi perspektifinin farkına varmaları gerekirdi.
       Üstelik iddia ettikleri gibi Antep ilk “Seçim gezisi” değil ki. Daha biray önce Antalya’da köy köy, kasaba kasaba gezerken, Ankara’da Hilton Oteli’nin karşısındaki taksi durağında çay içerken Derviş vatandaşla siyasi temaslarına çoktan başlamıştı.
       Acaba “Derviş ekonomiyi düzeltecek sonra da köşesine çekilecek” diye düşünen “Safköy’lü” var mıydı?
       Bugün artık siyaset ekonomidir. Ekonomide başarıya ulaşan kurtarıcı olan, siyaseten de kurtarıcı olur. Bu nedenle de cevap şıkları arasında Derviş’in siyasete atılmaması diye bir seçenek maalesef yoktur.
       Yalnız, siyasetçinin akıllısı Derviş’in böyle yollara düşmesine memnun oluyor, keyif alıyor. Çünkü Derviş, katettiği her kilometrede “ulvi” kimliğinden çıkıp, dokunulmazlığını kaybedip, “diğer siyasetçiler” gibi oluyor. Mücadele etmesi kolay bir insan haline geliyor.
       Şimdi eşi de yanında. Kimbilir kendisine Gaziantep’te ne güzel programlar hazırlamışlardır. Biraz Hilarry Clinton, biraz Semra Sezer, belki azıcık da Berna Yılmaz pozları alabilirlerse, dokunmayın akıllı siyasetçilerin keyfine. Çift kaymaklı Antep kadayıfı...
       
HENÜZ ERKEN
       Derviş’in yollara düşmesinin, siyasi yatırımlar yapmasının yadırganacak fazla bir tarafı yok.
       Ama erken...
       Ekonomik programın başarıya ulaşabilmesi, siyasetçilerden gelen direnişleri kırabilmesi için kendisini “dokunulmaz” kılan “ulvi” zırhına bir süre daha ihtiyacı var.
       Korkarım bu gezilerde zırhı ciddi hasar görecek.
       Derviş’in bu durumu çevresindeki siyaset heveslileriyle bir kez daha gözden geçirmesinde fayda var gibi görünüyor.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
       
       
 
       
    MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları