Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Yenilikçiler yanlış başladı
 
Ankara’da yenilikçi rüzgarı esiyor. Kimilerine göre Tayyip Erdoğan’ın başını çektiği yenilikçiler, her gün tek tek açıkladıkları transferlerle merkez sağ partilerde “panik havası” yarattılar. Ama bu yorumun çok gerçekci olduğunu söylemek mümkün değil.
 
Ankara
 
6 Temmuz—  Öncelikle yenilikçilerin transferleri yanlış. Şu ana kadar , MHP, ANAP ve DYP’den koparabildikleri isimler sadece “küskünler”... Üstelik istedikleri ağır topları alamayan yenilikçilerin transfer ettiği kimi küskünler harekete yarardan çok zarar verme potansiyeli taşıyor.

   
 
       
    MSNBC News DYP'li Çelik de Yenilikçilere katıldı
MSNBC News Yenilikçiler, yeni parti için 15 Temmuz'da start veriyor
MSNBC News Kutan'dan Erdoğan'la çalışma mesajı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Daha bir kaç hafta öncesine kadar yenilikçilerle konuştuğunuzda merkez sağın pek çok ağır topunu sayıyor, bu isimlerin FP yerine kurulacak yeni partide yer alacağını iddia ediyorlardı.
       Ancak son günlerde yaptıkları perakende transferlere bakarsanız, bu iddialarını gerçekleştiremedikleri ortaya çıkıyor.Bir kere tek tek yeni harekete katıldıklarını açıklayan transferlerin ortak özelliği küskün olmaları. DYP’den ayrılan Meral Akşener, bir süre önce Çiller’le fena halde ters düşmüş ve yeniden listeye konma şansını tamamen yitirmişti. Aynı şekilde MHP’den gelen Kayseri Milletvekili Sadık Yakut da bir süre önce Bahçeli’ye gönderilen “Bu parti ve Türkiye iyi yönetilmiyor” diyen mektuptaki iki imzadan birinin sahibiydi. Yani MHP’den ayrılmasa en hafifinden disiplinlik olacaktı. Bugün yarın harekete katılması beklenen ANAP’lı Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır da Mesut Yılmaz’la ipleri daha geçen dönemde koparmış, parti içinde “ayrık otu” konumuna gelmişti. Yılmaz’ın bir grup toplantısında “Hepinize teşekkür ediyorum, bir kişi hariç” derken kastettiği “hariç” Yalçınbayır’ın ta kendisiydi.
       Elbette bu isimlerin eski liderleriyle küs olmaları mutlaka başarısız oldukları anlamına gelmez. Belki uyumsuz oldukları ileri sürülebilir ama bu partilerden yalnız küskünlerin gelmesi Yenilikçilerin merkez sağda, en azından partililer düzeyinde umut yaratamadıkları anlamına gelir. Bu da merkez sağın liderliğine oynama iddiasındaki bir hareket için çok da umutlu bir başlangıç sayılamaz.
       Küskünlerin yenilikçi harekete ne kazandıracakları da ayrıca tartışma konusu. 5+5 tartışmaları sırasında Anaya Komisyonu Başkanı olarak sergilediği tutarlı tavırlar nedeniyle Yalçınbayır’ı bir kenara bıraksak bile diğer isimlerin siyaseten katkı yapabileceklerini, kitleleri yeni hareket yönünde ikna edebileceklerini beklemek fazla iyimserlik hatta ham bir hayalcilik olur.
       Aksine, bu kez askerlerle iyi geçinme iddiasında olan, bu niyeti askerlere aracılarla duyuran bir harekete Meral Akşener’in uygun olduğunu söylemek mümkün değil. 28 Şubat sürecinde içişleri bakanı olarak askerlerin boy hedefi haleni gelen, polis içindeki bir takım çarpık örgütlenmelerle askere karşı bir güç oluşturma senaryosunun müelliflerinden Akşener, yalnız askerin değil hukuka bağlı herkesin karnını ağrıtacak bir isim.
       5-6’yı bulacağı söylenen bu transferler kimseyi ikna etmedi, edemeyecek de. Sadettin Tantan, Mehmet Ağar, Sadi Somuncuoğlu gibi isimleri telaffuz ettikten sonra flaş transfer olarak önümüze Meral Akşener’in Sadık Yakut’u koyan bir hareketin yenilikçiliğine, merke sağı toparlayıcılığına da ikna olmamız beklenemez herhalde.
       Kaldı ki merkez sağdan önce FP içinde bile toparlayıcı olabilecekleri şüpheli. Yüz eski FP milletvekilinden 40-45’ini ancak ikna edebildiği görülen Yenilikçiler daha aralarındaki liderlik tartışmasını bile tam anlamıyla çözebilmiş değiller.
       Şu haliyle yenilikçi hareket için en iyi, en umutlu perspektif olsa olsa FP’nin yerini alabilmektir, ki onu bile başarabileceklerinin garantisi yok. Küçümsedikleri gelenekçiler umduklarından daha çetin ceviz çıktı anlaşılan.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
 
       
    MSNBC News MHP-Derviş çekişmesi ne kadar sürecek?
MSNBC News Derviş'in seçenekleri: Ya hiçbiri, ya hiçbir şey
MSNBC News Yalova kimin kurbanı?
MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları