Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Derviş’i beklerken
 
Devlet Bakanı Kemal Derviş’in ABD’de aldığı on milyar dolarlık kredi son derece değerli ve önemli. Belki de daha önemlisi Derviş’in bu krediyle ilgili açıklamayı yaparken sergilediği mütevazı tutum.
 
 
30 Nisan—  Aynı pozisyonda bizim “profesyonel siyasetçilerimiz” olsaydı kimbilir kendileri adına ne kahramanlık destanları yazarlardı. Aynı profesyonel siyasi zihniyet şimdi, ABD’den gelen olumlu havayı bulandıracak bir tutumu Telekom ve Bankacılık yasa tasarıları konusunda sergiliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz “akıllara seza” bir azimle Telekom Yasa Tasarısına itirazlarını sürdürüyor. Tasarıda iki maddeye itirazı var;
* Altın Hisse’ye tanınan imtiyazlar yasaya net biçimde yazılsın,
* Lisans Tahsis yetkisi Telekomünikasyon Kurumun’a devredilmesin.
       
ROMA ANLAŞMASI’NDAN HABERİNİZ VAR MI?
       Öksüz ve Telekom yöneticilerinin bir diğer itirazı yabancılara satılacak hisse oranlarıyla ilgiliydi. Uzun süre çoğunluk hissesinin satılamayacağını savundular.
       Ancak Telekom yöneticileriyle hazine uzmanlarının Başbakanlık Kanun ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nde yaptıkları toplantıda önlerine konulan Roma Anlaşması itirazlarının beyhudeliğini ortaya koydu.
       AB üyesi ülkelerin ticari ilişkilerini düzenleyen ve Türkiye’nin de imza koyduğu Roma Anlaşmasına göre “Üye ülkelerdeki Telekom özelleştirmelerinde yabancılara sınır konamıyor”
       Roma Anlaşması’ndaki bu maddenin gerekçesi incelenip, ruhu anlaşıldığında Öksüz’ün diğer itirazlarına da yer olmadığı ortaya çıkıyor.
       
MESAJ MHP TABANINA
       Öksüz, devlete bırakılacak Altın Hisse’nin oranının belirlenmesini istiyor. Bu oranın yasaya yazılmasının ne gibi bir önemi olduğu ayrı tartışma konusu, ancak oranı bilmek için özelleştirme ya da telekom uzmanı olmaya gerek yok. Dünyadaki bütün uygulamalarında oran yüzde 1 olarak belirleniyor, nitekim THY özelleştirme ihalesinde de Altın Hisse yüzde 1 olarak kararlaştırılmıştı.
       Öksüz’ün altın hisse konusunda sık sık milli güvenlik ve milli çıkarlar vurgulamasını yapmasının amacı ise tartışılmayacak kadar açık. MHP tabanı herhalde gerekli mesajı alıyordur ama bizim alacağımız bir mesaj yok. Zaten Altın Hisse ayrılmasının temel amacı Milli Güvenlik değil mi, neyini tartışacağız.
       
ÖKSÜZ GÜÇ KAYBETMEK İSTEMİYOR
       Bakan Öksüz’ün diğer itirazı lisans devir yetkisinin Telekomünikasyon Kurumuna devredilmesine. Öksüz istiyor ki, bu yetki kendisinde kalsın. Gerekçe de ilginç, Telekomünikasyon Kurumu’nun Anayasal kurum olmadığını, yetkilerini Anayasa’dan almadığını savunuyorlar.
       Ama kimse de Telekomünikasyon Kurumu’nun Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia edemeyeceğine göre bu itirazın da çok geçerliliği yok.
       Aslına bütün bu itirazlar, bir başka gerekçenin kılıfı gibi gözüküyor. Öksüz ve arkadaşlarının asıl dertleri THY’den sonra Telekom’un da gitmesiyle Ulaştırma Bakanlığı’nın altının boşalacak olması. Ulaştırma Bakanlığı’nda kala kala kara ulaştırmacılığıyla, olmayan demiryolu ulaşımı kalacak.
       Bu durumda da en akıllıca şey , Ulaştırma Bakanlığı’nın lağvedilmesi ya da başka bir bakanlıkla birleştirilmesi olacak.
       Zaten bir kabine revizyonuyla birlikte bakanlık sayısının azaltılması tartışmaları sürerken, böyle bir olasılık herhalde çok uzak olmasa gerek.
       Yoksa Öksüz ve arkadaşlarının asıl korkusu bu mu?
       
“DERVİŞ GELECEK DERTLER BİTECEK”
       Şimdi “Yiğidi öldür hakkını yeme” öğüdüne uymak gerekirse, Öksüz ve arkadaşları ısrarla, itirazlarını saklı tutmak kaydıyla Telekom Yasa tasarısını önlemeyeceklerini söylüyorlar.
       Olacakları ben size söyleyim. Derviş gelecek, Öksüz’le görüşecek. Belki altın hisse konusunda tasarıya bir iki açıklayıcı detay yazılacak. Derviş, lisan devir yetkisi konusunda ısrar edecek “Sizde kalamaz kardeşim” diyecek. Tasarı imzalanıp Meclis’e gidecek.
       Öksüz cephesinden gelen, “Meclis’te mücadelemizi sürdürürüz” laflarının da kıymet-i harbisi yok. Ne komisyonda ne Genel Kurul’da Öksüz aksi yönde oy kullanamaz, muhalefetle işbirliğine cesaret edemez zaten etmez de. En fazla alışkanlığı olduğu üzre yine MHP tabanına mesaj niteliğinde bir iki cümle eder. Ama o da biliyor ki Meclis kürsüsünde yaptığı bu tür çıkışlar MHP milletvekillerince bile hoş karşılanmıyor.
       
BAL GİBİ İMZALARLAR
       Bir diğer önemli tasarı Bankacılık Yasası...Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan tasarıya MHP’li Faruk Bal ve bir iki arkadaşının imza atmadığı söyleniyor. Gerekçeleri “Batan bankaların diğer iştiraklerine ve sahiplerinin tüm mal varlıklarına el konulması hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu” şeklinde özetleniyor.
       Bu gerekçenin hukuk bir yana siyaseten bile geçerliliği yok. “Batan, hortumlanan bankaların sahiplerinin mal varlıklarına el konulmasın” demek, şu sıralar siyasi intiharla eş değer olsa gerek. Mazallah adama neler demezler?..
       Cumhur Ersümer’i, bu kadar zayıf bir iddianameye rağmen istifa ettiren kamuoyu baskısı, banka hortumcularını savunmaya kalkan bir siyasiyi ne yapar, iyi hesap etmek lazım.
       Zaten bu itirazların hiç bir şansı olmadığı IMF ve Dünya Bankası’na verdiğimiz niyet mektuplarına bakınca anlaşılıyor. Her iki tasarı için de mektuplarda “siz bu tasarıları Meclis’ten geçmiş bilin” deniyor. Aksini savunan adamın cebine 14.3 milyar dolar koyup ortaya çıkması gerekiyor.
       

ÜMİT SEZGİN CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
 
       
    MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları