Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Bahçeli ve Sezer de ABD’ye gitmeli
 
11 Eylül sonrasında uluslararası ilişkilerde başlayan yeni süreçte, Türkiye’nin üstleneceği rolleri belirleyecek isimlerden biri Devlet Bahçeli’yse, MHP lideri Ankara’nın dışına çıkmak zorunda.
 
Ankara
 
22 Ocak—  Bahçeli, Washington’a gidip ABD yöneticileriyle, IMF ve Dünya Bankası başkanlarıyla konuşmalı. Brüksel’e, Londra’ya, Paris’e uzanıp AB’ye yön verenlerle biraraya gelmeli. Uyum yasalarına, Anayasa değişikliklerine itiraz edecekse bu temaslardan sonra etmeli.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Ecevit’in ABD ziyaretiyle ilgili “başarılı mı başarısız mı?” tartışmaları, “gerekli mi, gereksiz mi?” münakaşaları halen sürüyor.
       Soruyu tersinden sorarsak, aslında bu tartışmalara hiç gerek olmadığı ortaya çıkıyor; “Ecevit ve Türkiye ABD ziyaretiyle ne kaybetti?”
       Kazanımlarına girmeye hiç gerek yok. Sadece bu soruya cevap vermek lazım, “Türkiye ne kaybetti?” İtibarı mı sarsıldı, tezlerinden mi geri adım attı, çok mu para harcadı?
       Elbette hayır. Ne tezlerden geri adım atıldı, ne itibarı zedeleyici bir sahne yaşandı.
       Tam tersine Türkiye bu ziyaret sırasında tezlerini ABD yönetimine, IMF ve Dünya Bankası başkanlarına birinci ağızdan anlatma fırsatı buldu. Üstelik Ecevit’e bakanların, miletvekillerinin, daha önemlisi iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin eşlik etmesiyle ABD’ye “Türkiye, tezlerine bir bütün olarak sahip çıkmaktadır” mesajı verilmiş oldu.
       Ecevit’in politik şov yaptığını düşünenler olabilir. Doğrudur, ziyaretin bir şov, gövde gösterisi niteliği de var. Ama ABD’ye karşı yapılan bu gövde gösterisi zararlı değil tam tersine Türkiye’ye faydalı. İçeriye yönelik şovunsa, hiç bir önemi yok. Kimse artık Türkiye’de Ecevit’le ilgili yargısını böyle şovlara bakarak belirlemiyor, değiştirmiyor.
       
BAHÇELİ ÜÇ NEDENLE GİTMELİ
       MHP lideri Devlet Bahçeli de tıpkı Ecevit gibi yurtdışına gitmeli, uluslararası yeni süreçte belirleyici olacak ülkelerin liderleriyle biraraya gelmeli.
       Bahçeli üç nedenle gitmeli; Uluslararası yeni süreci, yeni iklimi anlayabilmek, beklentileri, hesapları kavrayabilmek için gitmeli, biiir.
       Türkiye’nin bu süreçte üstleneceği role ilişkin partisinin politikalarını daha doğru saptayabilmek için gitmeli, ikiii,
       Türkiye’nin tezlerini daha iyi anlatabilmek, Türkiye için uğraş veren insanlara destek olmak, moral vermek için gitmeli, üüüç.
       Bahçeli, eğer ABD ve AB başkentlerine giderse, Türkiye’nin dışardan görüşünü yakalama imkanı bulacaktır. Görecektir ki, ne kötümserlerimizin iddia ettiği gibi batmış ve bitmiş bir ülkeyiz, ne de iyimserlerimizin sunduğu kadar güçlü, önemli ve şaha kalkmış bir ülkeyiz.
       Washington’dan bakınca, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve ön Asya’daki önemli ülkelerden sadece biriyiz.
       New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda dinleyici localarına oturunca, salonda görebileceğiniz çok sayıda önemli ülkeden yine sadece biriyiz.
       Önünde önemli fırsatlar olan, ama bu fırsatları değerlendirebilmek için doğru zamanda doğru adımları atması gereken bir ülkeyiz.
       Kimseye muhtaç değiliz belki ama daha önemlisi kimse de bize muhtaç değil.
       Brüksel’den bakınca da sonuç değişmiyor. AB’ye girmek için uğraşan biziz, yani kimse bize “Aman gelin üye olun” diye baskı falan yapmıyor. Üstelik adaylar içinde “en sorunlusu” da biziz.
       Eğer Bahçeli ve MHP kurmayları bu gerçekleri “oralarda” yakalayabilirlerse, eminim ki, öncelikleri ve önem verdikleri konular değişecektir.
       Şanlı Türk tarihinin, kültür birikimimizin, gelenek göreneklerimizin yarınımızı kurtarmaya yetmediğini farkedeceklerdir. Tam tersine şanlı tarihimize layık bir Türkiye yaratabilmek için ne çok adım atmamız gerektiğini göreceklerdir.
       Kırşehir’de, Çankırı’da, Yozgat’ta seçim meydanlarında vatandaşa verdikleri “Apo’yu asacağız, idamı kaldırtmayacağız” vaadlerinin mi daha önemli yoksa, “şu idam cezası belasından kurtulup AB yolunun açılmasının mı daha hayati” olduğu sorusuyla karşılaşınca, herhalde tavırları değişecektir.
       
SEZER DE YURTDIŞINA ÇIKMALI
       Bahçeli için söylediklerimiz Cumhurbaşkanı Sezer için de aynen geçerli.
       Yeniden yapılanma çabasında olan Türkiye’de artık çıkarılan hiç bir ekonomik, siyasi yasa ya da yapılan Anayasa değişikliği yerel ya da ulusal amaçlı değil. Bu yasaların tümü Türkiye’nin uluslararası sürece entegrasyonunu belirleyecek nitelikte.
       Yani Cumhurbaşkanı Sezer’in önüne giden tüm yasaların uluslararası boyutu var. Sezer, bu yasaları onaylarken ya da veto ederken, bu uluslararası boyutu mutlaka gözönüne almak zorunda.


       Tasarruf nedeniyle aralarında dış politika uzmanlarının da bulunduğu çok sayıda danışmanının görevine son veren Sezer’in, hükümetle arasının da şekerrenk olduğu gözönüne alınırsa, uluslararası ilişkilerdeki gerçekleri ve gelişmeleri yakalaması hayli zorlaşıyor.
       Sezer, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde önünü açacaksa, 11 Eylül sonrası yeni süreçte Türkiye’nin aktif bir ülke olmasına destek verecekse, Çankaya Köşkü’nden çıkmalı, uluslararası ilişkilerde aktif rol almalı.
       

Ümit Sezgin / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları