Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
 
Bankalara sermaye desteğinin gerekliliği konusunda önemli oranda görüş birliğine varıldığı anlaşılıyor. Şimdi asıl sorun şeffaflık. “Kime, ne kadar destek, hangi kıstaslarla verilecek?”
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
7 Ocak—  Derviş ve ekibi her adımda bilgi vereceklerini şimdiden taahhüd etmeliler. Daha önemlisi acilen açıklamaları gereken bilgiler var. Bankalara 7 yıl için verilecek kredinin, geri ödeme koşulları ve uygulanacak faiz oranları bugünden tezi yok kamuoyuna duyurulmalı.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kriz nedeniyle zor durumda kalan bankalar için düşünülen sermaye desteği konusunda itirazlar sürmesine rağmen, genel olarak mutabakat sağlandığını söyleyebiliriz.
       Derviş, Akçakoca ve arkadaşlarının gecikmeli olarak başladıkları bilgilendirme çalışmaları sonuç vermişe benziyor. Ekonominin gerçeklerini bilenler, bankacılık sisteminin yeniden temel sorun kaynağı olmaması için böyle bir desteğe gerek olduğu konusunda ikna oldular.
       Hükümet ortakları arasında da sorun kalmamışa benziyor. DSP’den sonra MHP ve ANAP liderleri de tasarıya destek verilmesi, sahip çıkılması gerektiğini beyan ettiler.
       Ama sorunların tümüyle aşıldığını, kuşkuların tamamen giderildiğini söylemek hala zor.
       
“KİMSE KAYRILMAYACAK MI?”
       Daha önce bankacılık sisteminde yaşanan tatsız gelişmeler, vatandaş nezdinde bu sektörün yönetimine yönelik ciddi bir güvensizlik yarattı. Son sermaye desteği operasyonuyla ilgili kuşkular da bu güvensizlikten kaynaklanıyor.
       Vatandaştaki en temel kuşkuyu “Yine birilerini kayıracaklar mı?” sorusuyla özetleyebiliriz.
       Kimi grupların ve bunlara ait bankaların kayırılacağı, haketmeseler dahi destekten yararlandırılacakları ve özel avantajlar sağlanacağı endişeleri var. Bu endişe bankacılık sistemindeki gruplar arasında da mevcut.
       Böyle bir haksızlığın yapılacağına dair işaretler olmasa bile geçmiş tecrübeler bu kuşkuların doğmasına neden oluyor.
       İkinci büyük kuşku yine ilkiyle bağlantılı olarak, sürece siyasilerin müdahale edeceği yolunda. Kimi siyasetçilerin, kendilerine yakın gruplara ve onlara ait bankaların kayırılması için devreye girecekleri yönünde şüpheler olduğu da bir gerçek. Bu da geçmişte yaşananların doğurduğu bir kaygı.
       Bu iki temel kaygıya tümüyle haksız demek zor. Derviş, Akçakoca ve arkadaşlarının bu kaygıları gidermek için yapacakları aslında basit;
       Şimdiden kamuoyuna tüm operasyonun “en şeffaf biçimde” yapılacağı sözünü vermek zorundalar.
       Yani hangi bankalar hangi kıstaslarla destek kapsamına alınacak, hangi miktarda kredi hangi gerekçelerle verilecek, bunu operasyon sürerken her aşamada çok açık ve net biçimde açıklayacakları sözü vermeliler ve açıklamalılar.
       Destek kapsamına alınacak bankalarda yapılacak ön denetimlerin sonuçlarının de açıklanacağı sözü verilmeli. Bankacılık yasasından kaynaklanan kimi gizlilik ilkelerinin bahane edilmeyeceği şimdiden ortaya konmalı. Elbette gizlilik ilkeleri ihlal edilmemeli ama bu ilkeler şeffaflığın bertaraf edilmesi için de bahane olarak kullanılmamalı.
       
REEL SEKTÖRE NASIL YANSIYACAK?
       Tasarıya yönelik bir başka kuşku da bu işe ayırılacak 4 milyar dolarlık paranın reel sektörün canlandırılmasına yönelik girişimlere sekte vuracağı yönünde. Kabaca reel sektör yöneticilerinde “Bu işe 4 milyar harcanırsa bize para kalmaz” kaygısı var.
       Oysa Derviş ve arkadaşları tam tersine bu operasyonun sonuç itibariyle reel sektöre yarayacağını ve bankaların şirketlere yeniden kredi verebilir duruma geleceğini savunuyorlar.
       Ancak görünen o ki, bu konuda yeteri kadar ikna edici olamadılar. Bu yöndeki işleyişi ve beklentileri daha net biçimde açıklamalılar. Hatta gerekiyorsa bunu tasarıda bir hüküm haline getirebilirler. Bu konuda MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır’ın bir hazırlığı olduğunu da biliyoruz. Şandır’a kulak vermekte fayda olabilir
       
GERİ ÖDEME KOŞULLARI AÇIKLANMALI


       Eleştiriler karşısında Derviş ve arkadaşları ısrarla bunun bir hibe olmadığını, faiz işletilecek bir kredi olduğu görüşünü savundular.
       Haklı da gözüküyorlar, ancak hala muallakta kalan çok önemli noktalar var;
       7 yıl vadeli olacağı açıklanan bu kredilerin geri ödeme koşulları ne olacak? Yani kaç yıl ödemesiz geçecek? Hangi faiz oranları uygulanacak? Bu noktaların mutlaka açıklığa kavuşturulması gerekiyor.
       Ayrıca krediyi geri ödemeyen bankalara ne gibi yaptırımlar uygulanacağının da yeteri kadar vurgulandığını sanmıyorum. Detayıyla tekrarlamakta fayda var.
       Karanlıkta hiç bir nokta kalmazsa bankalara sermaye desteği operasyonunun kamuoyu tarafından daha kolay ve çabuk kabul edilebileceğini görmek için fazla öngörülü olmaya gerek yok.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları