Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
ANAP’ta istifalar nereye kadar?
 
Ankara’ya senaryo mevsimi geldi. Deklarasyon girişimiyle başlayan hareketliliğe ANAP’tan gelen istifalar eklenince, senaristlere gün doğdu.
 
Ankara
 
1 Ekim—  Ancak bukez senaristlerin hayal güçlerini çok zorlamalarına gerek yok. Çünkü elle tutulur malzeme çok...Tüm senaryoların merkezinde ise ANAP var. Çok değil 2 yıl önce 28 Şubat sürecinde çekim merkezi haline gelen, milletvekillerinin transfer için kapısını aşındırdığı ANAP’ta bugün yaprak dökümü var.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ANAP’tan istifalar bekleniyordu ama İzmir Milletvekili Süha Tanık’ın istifası sürpriz oldu. Hem Yılmaz’a yakınlığıyla bilinen, hem de bugüne kadar rahatsızlığı yönünde bir işaret bulunmayan Tanık’ın istifası enteresan.
       Tanık bile istifa ediyorsa ANAP lideri için çanlar çalıyor demektir.
       Yılmaz için “Ben ne hata yaptım da, iki yılda partiyi bu hale getirdim?” diye düşünme zamanıdır..
       
NEDEN İSTİFA EDİYORLAR?
       Görünen o ki ANAP’tan istifaların sürmesi ihtimali yüksek. Rakamı 15’e kadar çıkaranlar var.
       Pekiyi, çoğu kurucular arasında yeralan, bu parti adına bakanlık yapan milletvekilleri neden ANAP’tan istifa ediyorlar?
       Her birinden farklı gerekçeler duymak mümkün, ama asıl temel gerekçenin ANAP’a yönelik umutlarının tükenmiş olduğunu söylemek
       yanlış olmaz.
       Milletvekilleri, bu haliyle, bu yönetimle ANAP’ın yapılacak ilk seçimde barajın altında kalacağına inandıklarını saklamıyorlar.
       Parti iyi yönetilmiyor, politika üretemiyor , hükümete ağırlığını koyamıyor. Ayrıca hükümetin başarısızlığı parti içindeki sıkıntıları artırıyor.
       Muhaliflere göre bütün bu sorunları düzeltecek girişimlerin önündeki en büyük engelse Genel Başkan Mesut Yılmaz.
       Yılmaz’ın tek adamcı yönetim anlayışının ötesinde, kamuoyunda oluşan olumsuz imajıyla yeni bir derlenip toparlanma harekatını başlatamayacağını düşünüyorlar.
       Yılmaz’ın olumsuz imajının iki ayağı var; Partiyi yolsuzluk söylentilerinin dışında tutamaması, tam tersine partinin adının kamuoyunda yolsuzluklarla örtüşür hale gelmesi. İkinci ayağı ise Yılmaz’ın kavgacı bir üslup sergilemesi. Bir yandan askerlerle ve kimi sivil toplum örgütleriyle uzlaşmazlığa düşmesi, öte yandan parti içinde sivrilen bakanlarla bile uğraşması, onları tasfiye etmesi.
       
İSTİFACILAR NE YAPACAK?
       Yılmaz’ı böylesine sert eleştiren muhaliflerin haklı olup olmadığı tartışması bir kenara önemli olan ne yapacakları?
       Toplu bir harekete girişmelerini beklemek yanlış olur. Çünkü aralarında Yılmaz’a muhalif olmak dışında ortak nokta pek yok. Çünkü yola çıkış noktaları bir düşünsel hareket ya da siyasi bir proje değil; beklentilerine karşılık bulamamış olmak. Bu nedenle bundan sonra atacakları adımlar da beklentilerine karşılık bulmak yönünde olacaktır.
       Hep birlikte hareket ederek Mesut Yılmaz’ı genel başkanlık koltuğundan indirme şansları da yok. Bu iş için ANAP Kongresi bir fırsattı. Ancak görüldü ki, muhalifler hiç bir şekilde ortak hareket edemiyorlar ve ortak düşünce, proje üretemiyorlar.
       Bu nedenle, ikbali nerde görüyorlarsa oraya gidecekler. Başta Eyüp Aşık olmak üzere kimi isimlerin şimdiden DYP ile anlaştığı ve bu partiye katılacakları iddia ediliyor. Yıldırım Akbulut gibi kimi isimlerin ise Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti’siyle dirsek temasında olduğu Meclis kulislerinde kulaktan kulağa fısıldanıyor. Süleyman Demirel’den işaret beklediği söylenen isimler de var.
       İnanıp inanmamak size kalmış ama bütün bu iddialar senaristleri daha bir süre meşgul edecek, onlara malzeme olacak.
       
YILMAZ NE YAPACAK?
       Kilit noktada bulunan isim tabii ki ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz. Bundan sonra Yılmaz’ın atacağı adımlar hem kendi partisi adına, hem de hükümetin geleceği adına hayati önem taşıyor.
       Konjonktür uygun olsa Yılmaz’ın bu isimlere seve seve “Güle güle kardeşim, Allah yolunuzu açık etsin” diyeceği bir gerçek. Ama gün ogün değil.
       İtibar kaybetmiş, yaralı ANAP’ı bu istifaların daha da sarsacağı bir gerçek. Üstelik hükümeti de rahatsız edecek. Bu nedenle Yılmaz hareketsiz kalamaz.
       Ama çok fazla yapabileceği bir şey de yok. Manevra alanı çok dar. Muhalifleri, bir ikisi dışında ikna edebilme şansını çoktan kaybetti.
       Gidenlerin yerini başka partilerden transferlerle doldurması da pek kolay değil, kim, niye ANAP’a gelsin?
       Yine de Yılmaz önümüzdeki hafta sonu ANAP’lıları Abant’ta toplayarak biraz tansiyonu düşürmeye çalışacak. Aslında hedefi belli, bu gidişlerin bir çöküşü gösteren toplu bir terkediş gibi algılanmasının önüne geçmek. İstifaları, “bir kaç tatmin olamamış küskünün ayrılması” gibi gösterebilmek.
       Başarabilir mi? Bu tür manevraları en iyi bilen isimlerden biri olarak “Hiç şansı yok” demek zor. Bu salvoyu böyle atlatabilir. Ama bu sadece sorunların kısa bir süre daha ertelenmesi anlamına gelir.
       
ANAP’TA TEK ÇÖZÜM YILMAZ’IN İSTİFASI
       Artık çok açık ki ANAP’ta asıl çözüm Yılmaz’ın liderliği bırakması. Girdiği hiç bir seçimi kazanamayan, partiyi son iki yılda çekim merkezinden batan gemiye dönüştüren, şaibeler odağı olmaktan kurtaramayan Yılmaz’ın yapması gereken istifa etmektir.
       Partiyi yeniden derleyip toparlayacak, halkla parti arasında oluşan güven bunalımını aşacak, parti teşkilatına yeniden can verecek genç, temiz, üretken bir isme Yılmaz’ın şans vermesi gerekiyor. ANAP’ta da böyle isimler var.
       Olur mu, Yılmaz istifa eder mi? Hiç mümkün değil.
       Baksanıza son grup toplantısında bile “Sorun bensem onu da söyleyin tartışalım. İkna olmazsanız ondan sonra söyleyeceğim yok” diyor. Anlaşılıyor ki, muhalifleri sorunun kendisi olmadığına ikna edeceğine inanıyor. İkna olmazlarsa da söyleyecek, yapacak bir şeyi yok. Yani giden gider, kalan sağlar Yılmaz’ındır.
       Ne Yılmaz, ne Ecevit kendiliğinden koltuğu bırakır. Bu noktadan hareketle yazılan senaryoların hepsi ham hayaldir, hiç bir gerçekleşme şansları yoktur, pirim vermeyin.
       Dikkatiniz, Yılmaz’a, Ecevit’e rağmen atılacak adımlar üzerine yazılmış senaryolarda olsun. Ama bunların da senaryo olduğunu unutmayın. Hiç belli olmaz bakarsınız yarın Yılmaz bir manevra yapar, bütün muhaliflerin yeniden ANAP aşkı kabarıverir.
       
ÜMİT SEZGİN / CNBC-E ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
 
       
    MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları