Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Ankara’da
“birileri” varmış
 
ABD’ye yapılan saldırıdan bu yana nihayet Ankara’dan mantıklı bir ses geldi. Terörü telin klişelerinin, “Üfff Türkiye için büyük fırsat” gevezeliklerinin ötesinde ilk kez işe yarar bir öneri ANAP’tan geldi.
 
 
18 Eylül—  ANAP Başkanlık Divanı, Türkiye’nin ne yapması gerektiği konusunda dile getirdiği “somut önerilerle” son derece olumlu bir adım attı. Böylece Ankara’da birilerinin sadece “kaygı duymak” ve “ABD’den gelecek talimatları beklemek” dışında da birşeyler yapmaya çalıştığını ortaya koydu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’ye 11 Eylül’de yapılan saldırının ardından önce büyük üzüntü sonra da gizli bir sevinç vardı Ankara’da. En sonunda duygular kaygıya dönüştü.
       Vahşi ve anlamsız saldırı gerçekten Ankara’yı üzdü. Çok sayıda terörü ve teröristleri kınayan açıklamalar dinledik. Hemen ardından teröre ve destek veren ülkelere yönelik oluşan uluslararası öfke Ankara’da yarı gizli bir sevinç yarattı.
       “İşte Türkiye’nin beklediği altın fırsat” diye başlayan açıklamalar geldi. Kimilerine göre artık dünya Türkiye’nin terörizm sorununu el birliğiyle çözecekti. Kimileri de açık bir fırsatçılıkla “Teröre cevap verirken Amerika’ya yardım edelim, onlar da bize ek kaynak versin, ekonomik krizi çözelim” diyorlardı.
       Terörün gerçek yüzünün ve vahşetinin ortaya çıkması elbette iyiydi, teröre karşı başlatılacak uluslararası tepkiden elbette Türkiye olumlu yararlanabilirdi. Ama kimse “nasıl?” sorusunu düşünmüyor, “Türkiye ne yapmalı?” sorusuna cevap aramıyordu.
       Dile getirilen önerilerse akla ziyandı. Kuzey Irak’a girenleri mi ararsınız, İncirlik’in yanında Diyarbakır ve Malatya havaalanlarını açanları mı sorarsınız, yoksa Afganistan’a özel birlikler gönderenleri mi?
       Sonra kaygılar başladı. ABD’nin tepkisinin ilk planda düşünülenden daha kapsamlı olacağının ortaya çıkması, olası bir savaş durumunun Ortadoğu ve bölgemize sıçrama ihtimali, dahası Başkan Bush’un da ağzından kaçırdığı gibi bu işin bir Haçlı seferine dönüşmesi korkusu Başbakanımızı fena halde “kaygılandırdı”.
       “Türkiye yardıma hazırdır” diye başlayan her konuşmasını, kötü ihtimallere yönelik sorular üzerine “Kaygılıyım” diye bitiriyordu. Türkiye’nin ABD’ye yardım için ne yapacağı sorusunu ise hiç bir seferinde duymadı ya da duymazdan geldi. Sadece “Henüz Amerika’nın bizden bir talebi yok” demekle yetindi.
       
TÜRKİYE’YE AKTİF ROL
       Tam hükümetten umudumuzu kesmiş, Ankara’nın sesini duyuracak özel adamlar önerirken, “Türkiye teröre verilecek uluslararası cevabın planlanmasında aktif biçimde yer almalıdır” derken, beklediğimiz ses ANAP’tan geldi.
       ANAP başkanlık divanı son derece mantıklı ve doğru önerileri hükümete götürme kararı aldı.
       ANAP siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve genel başkan vekili Erkan Mumcu önerileri açıklarken tam da bizim son üç yazımızda anlatmaya çalıştığımız şeyi dile getirdi;
       “Ülkemizin, teröre karşı oluşturulan işbirliğini desteklemesini olumlu bir tutum olarak benimsiyoruz, ancak bu tutumun daha aktif rol üstlenmek biçiminde gelişmesi gerektiğinin altını çiziyoruz”.
       
ULUSLARARASI TERÖR HUKUKU
       ANAP’ın ilk önerisi Uluslararası Terör Hukuku oluşturulması anlamına geliyor. Suçluların iadesi anlaşmaları dışında, yalnız terör suç ve suçlularına yönelik, onlara karşı işbirliğini öngören bir hukuk düzenini hedefleyen bir anlaşma taslağının hazırlanması isteniyor. Bu anlaşmaya AB ve NATO’ya üye ülkeler başta olmak üzere, tüm ülkelerin katılımı konusunda Türkiye’nin bir inisiyatif başlatması gereği dile getiriliyor.
       Bu öneriye itirazınız var mı? Bir gerçekleştiğini düşünün, bugün iade sözünü bile duymak istemeyen Avrupa ülkeleri başta PKK ve DHKP-C olmak üzere, Hizbullahçılar, şeriatçılar, bozkurtlar gibi pek çok örgütün yöneticilerini Türkiye’ye vermek zorunda kalmayacaklar mı?
       Keşke becerebilsek.
       
ULUSLARARASI ANTİ TERÖR TİMİ
       ANAP’tan gelen bir ikinci öneri, Türkiye’nin derhal bir diplomasi atağı başlatması yönünde.
       Aslında geç bile kalındı. Çoktan diplomatik girişimler başlamalı, bir yandan Türkiye’nin terörle mücadelesindeki haklılığı anlatılırken, diğer yandan terör suçlularının iadesi konusunda ısrarcı olunmalıydı.
       Yine de çok geç kalınmış değil.
       Erkan Mumcu’nun açıkladığı bir diğer öneri Uluslararası Anti-terör Birimi kurulması. Bu birim yalnız anti terör timi olmayacak, teröre karşı tedbirlerin alınması, geliştirilmesi için uğraş verecek uluslararası etkinliğe sahip bir yapı olacak.
       Eğer böyle bir birim oluşturulabilirse, yalnız terör oluştuktan sonra müdahale edilmeyecek, terörü yaratan sorunların çözümü için çaba sarfedilecek.
       Erkan Mumcu’nun çok önemli bir saptaması daha var. Eğer Türkiye, terörle uluslararası mücadele içinde aktif olarak yeralabilirse “terörle mücadelenin İslam dünyasına karşı bir mücadeleymiş gibi anlaşılması, takdim edilmesi önlenebilir” diyor.
       Bu, NATO üyesi tek müslüman ülke olarak Türkiye’nin sorumluluğudur aynı zamanda.
       Her ne kadar şu an büyük uluslararası terör örgütlerinin önemli bölümü Müslüman ülkelerden çıksa da, Türkiye, islam inancıyla terörizm arasında birebir ilişki kurulmasına asla izin vermemek zorundadır. Bu Türkiye’nin üzerine düşen en önemli görevlerden biridir.
       ANAP da önerilerini hiç vakit geçirmeden hükümete götürmek ve bunların koalisyon ortaklarınca kabul edilerek hükümet kararı haline getirilmesini sağlamak zorundadır.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
 
       
    MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları