Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
 
Milletvekilleri zammında geri adım atılıyor. Bu ne hız? Hayrola? Yoksa Cumhurbaşkanı Sezer, “Ben bunu onaylamam, düzeltmezseniz referanduma giderim?” mi dedi. Malum, en büyük korkuları referandum.
 
 
 Anayasa değişikliği yapılırken, milletvekili maaşları yangından mal kaçırırcasına 4 milyar liranın üzerine çıkarılalı kaç gün oldu?

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir hafta mı on gün mü? O kadar olmadı bile. Şimdi öğreniyoruz ki, Sayın Başbakan maaş zammını geri almak üzere yeni bir Anayasa değişikliği için düğmeye basmış, ortakları da kendisini destekliyormuş.
       Muhalefetin dönüşüm hızı da iktidardar aşağı değil. Zamma blok halinde “evet” oyu veren DYP de maaşların eski haline döndürülmesi için teklif üzerine teklif veriyor.
       Hayır benim anlamadığım, bu zammı yaparken ayıp olacağını düşünmediniz de, peki zamma yönelik eleştirilere can siperane cevaplar verirken de hiç düşünmediniz mi?
       Bu zammı el ve oy birliğiyle bu milletvekilleri yapmadı mı? Bu zammı yine bu milletvekilleri savunmadı mı? Şimdi ne değişti acaba?
       
YOKSA HİDAYETE Mİ ERDİLER?
       Acaba birileri vatandaşa fedakarlık üzerine fedakarlık tavsiye eden milletvekillerinin kendi maaşlarını böyle ikiye katlamalarının yanlış olacağını mı anlattı?
       Acaba birileri, “Zaten millet siyasetçiye güvenmiyor, bu yaptığınızla olmayan güven umutlarını da kaybettiniz mi?” dedi.
       Acaba birileri “Kimse milletvekiline 4 milyarın üzerinde maaşı çok görmüyor ama herkesin geliri düşerken, pek çok insan işsiz kalırken sizin böyle aldığınız parayı katlamanız yakışık almıyor” mu dedi?
       Acaba IMF yetkilileri , “Kardeşim biz size kamu harcamalarını kısın diyoruz, siz ne yapıyorsunuz. Hiç eskisiyle yenisiyle, emeklisiyle çalışanıyla milletvekillerine bir ayda ödenen parayı hesapladınız mı” dedi?
       Acaba Dünya Bankası mı, “Kardeşim siz değil miydiniz sosyal patlama olabilir korkusuyla bizden yoksulluk yardımı isteyen. Önümüzdeki dönem işçiye memura aynı oranda zam vermezseniz esas o zaman patlama olur” diye uyardı?
       
SEZER UYARMIŞ OLMASIN?
       Yok, yok bu “acabaların” hiç birinin gerçek olduğunu sanmıyorum. Daha doğrusu bu uyarıların hepsi gerçekleşmiştir de, asla ve kat’a etkili olmamıştır.
       Peki kim milletvekillerini neden bu zamdan vazgeçirmiş olabilir?
       Bence tek cevabı var; Cumhurbaşkanı Sezer. Bu konulardaki katı tutumu iyi bilinen Sezer, muhtemelen Başbakan’a “Ben bunu onaylayamam. Gerekirse paketin tümünü, gerekirse bu maddeyi referanduma götürürüm” demiştir.
       Kabusu görüyor musunuz? Bu milletvekilleri duble zam için milletin karşısına gidecekler, oy isteyecekler. Ben milletvekili olsam, o duruma düşmektense gider Taliban’a asker yazılırım daha iyi. Herhalde öyle bir referandum, 1982 Anayasası’nın rekorunu kırarak yüzde yüze yakın bir oy oranıyla reddedilirdi.
       Peki şimdi ne olabilir? Değişiklik Sezer’in önünde yani hükümetin değişiklik yapabilme şansı yok.
       Nasıl bir formül bulunacak bilmem ama, mutlaka Sezer’i bu zammın uygulanmayacağına ikna edecek bir yol bulunacak.
       Belki Sezer, değişiklik paketinin kalan bölümünü onaylar, o maddeyi bekletir. Ama bu durumda hükümetin yeni değişiklik için çok hızlı hareket etmesi gerekir. Belki, Sezer paketin tümünü onaylar ama hemen ardından yeni değişiklik yapılacağının sözünü alır. Ne de olsa zammın gerçekleşmesi için yeni bir yasal düzenleme gerekiyor. Üstelik Sezer’in bu düzenlemeleri de reddetme yetkisi var.
       Sonuçta belli oldu ki, o ya da bu formülle zammı geri almak zorundalar. Endişeniz olmasın mutlaka direnmeye kalkışan olacaktır. Lakin onlar da sonuçta referandumda halkın karşısına çıkmak korkusuyla “kıyak” zamma elveda diyeceklerdir.
       Peki o zaman şu meşhur fıkradaki gibi “Ağam o zaman biz bu haltı niye yedik?” demeyecekler mi?
       Lütfen fıkrayı bilenler bilmeyenlere, sonra da herkes sayın vekillerimize anlatsın.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-E ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
 
       
    MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları