Home page
Haber Menüsü


Gökalp: Enflasyonun üzerinde artış
Tarım Bakanı Gökalp, bugün bir basın toplantısıyla hububat taban fiyatlarını ayrıntılı olarak açıkladı ve çiftçiyi enflasyon karşısında ezilmekten kurtardıklarını söyledi.
Ankara
CNBC-E
29 Mayıs— Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hububat destekleme alım fiyatında hedeflenen enflasyonun üzerinde artış sağlayarak, çiftçiyi enflasyon karşısında ezilmekten kurtardıklarını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Buğdayda fiyat krizi aşıldı
MSNBC News Çiftçi, taban fiyatına ateş püskürüyor
MSNBC News Yahnici: Derviş muhatabımız değil
MSNBC News Derviş: En iyisini yaptık
MSNBC News TÜSİAD: Taban fiyatı Niyet Mektubu ile uyumlu olmalı
MSNBC News Hububatta rekolte düşük
MSNBC News IMF ile ilişkiler MGK gündeminde
MSNBC News Taahhütlerde son kritik hafta
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Gökalp, ekonomik program çerçevesinde mümkün olan en yüksek fiyat düzeyinin belirlendiğini kaydetti. Tarım Bakanı, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin aşırı finansman yükünden korunacağını, ödemelerin yarısının peşin, yarısının da bir ay içinde yapılacağını kaydetti.
       Çiftçinin mahsulünü teslim ettikten sonra parasını arzu ettiği tarihte alabileceğine dikkat çeken Gökalp, çiftçinin fiyatlardaki kademeli artıştan faydalanabileceğini ifade etti.
       
HUBUBAT SATIŞ FİYATLARI
       Buğday satış fiyatları konusundaki çalışmalarının devam ettiğini ve bu çalışmalarda Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) finansman ve depolama maliyetinin dikkate alındığını belirten Gökalp, fiyatların aralık ayı itibariyle 230 bin lira olacak şekilde belirleneceğini söyledi.
       Gökalp, TMO’nun alım miktarının sınırlandırılmasının niyet mektubunda yeralmadığını ifade ederek, alım sınırlandırılmasının sosyal açıdan adaletsizliğe neden olacağını ve piyasayı regüle etme olanağının ortadan kalkacağını kaydetti.
       TMO’nun 8 milyon ton olan alım miktarını son iki yıl itibariyle 3.5 milyon tona düşürdüğünü ifade eden Gökalp, alımların büyük miktarının temmuz ve ağustosta yapıldığını ve eylüle doğru alımlarının azaldığını bildirdi. Gökalp, buğdayını emanet eden üreticinin kademeli fiyattan ürünün karşılığını alacağını söyledi.
       
FİNANSMAN GİDERİ 500 MİLYON $
       Üreticinin getirdiği ürünlerin tamamının TMO tarafından alınacağını kaydeden Gökalp, bu konuda gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Gökalp, TMO’nun finansman giderlerinin 500 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, bunun için gerekli kaynağın bulunduğunu ve Hazine’ye hiçbir yük getirilmeyeceğini kaydetti.
       İstedikleri paranın teşvik olmadığını, karşılığı olan bir para olduğunu kaydeden Gökalp, TMO’da 790 trilyonluk iyileştirme yaptıklarını, kurumun borçlarının ve bankalara olan faizlerinin sıfırlandığını belirtti. Gökalp, TMO’nun kredibilitesinin yükseldiğini kaydederek, kurumla 20’den fazla finansman kuruluşunun görüştüğünü söyledi.
       
BEDELLER BİR AY İÇİNDE ÖDENECEK
       Üreticilerin TMO’ya satmak üzere götürdükleri ürünlerin en seri şekilde alınacağını kaydeden Gökalp, ürün bedellerinin yarısının peşin, yarısının da en geç bir ay içerisinde ödeneceğini bildirdi.
       Alım ve satış fiyatlarının birlikte açıklanması ve emanet alım uygulamaları gibi politikalara aynen devam edileceğini ifade eden Gökalp, üreticilerin açıklanan fiyatların üzerinde fiyatlarla ürünlerini pazarlayabileceklerini inandığını söyledi.
       
BUĞDAY FİYATLARI
       Gökalp’in verdiği bilgiye göre, 2001-2002 dönemi hububat destekleme alım fiyatları ekmeklik buğdaylardan Anadolu beyaz sert ve Anadolu kırmızı sertte haziran ayında 164 bin lira olacak.
       Bu fiyat temmuzun ilk yarısında 167 bin, ikinci yarısında 169 bin; ağustosun ilk yarısında 174 bin, ikinci yarısında 179 bin; eylülün ilk yarısında 181 bin, ikinci yarısında 183 bin lira olacak. Anadolu durum buğdayının fiyatı haziran ayında 188 bin lira düzeyinde oluşurken, bu fiyat kademeli olarak eylül ayında 207 bin 600 liraya çıkacak. Diğer durum buğdaylarının haziranda 172 bin 200 lira olan fiyatı ise eylül sonu itibariyle 191 bin 200 lira düzeyinde gerçekleşecek.
       Beyaz arpanın fiyatı haziran ayında 131 bin 200, eylül ayı sonunda 144 bin 500 lira; siyah ve çakır arpa ile çavdar ve yulafın fiyatı haziranda 123 bin lira, eylül sonunda 136 bin 300 lira olacak. Mısırın fiyatı ise ağustos ve eylül ayında 155 bin 800 lira olarak uygulanacak.
       Çeltik ve haşhaş alımlarının ayrı bir kararname ile belirleneceğini belirten Gökalp, mısır alım fiyatlarında yüzde 69.7, çavdarda yüzde 72.3 oranında artış sağlandığını, bu uygulama ile mısır ithalatının azalacağını, yem üretiminin ise daha da ucuzlatılabileceğini söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları