Home page
Haber Menüsü


Çiftçi, taban fiyatına ateş püskürüyor
Edirne Ziraat Odası, açıklanan hububat destekleme alım fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmediğini bildirirken, Tekirdağ Ziraat Odası “Hükümet, krizin acısını çiftçiden çıkarıyor” dedi. Babaeski Ziraat Odası da “200 binin altında fiyat kabul edilemez” dedi.
NTV
29 Mayıs— Trakya’da ziraat odaları başkanları, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan hububat destekleme alım fiyatlarına tepki gösterdi.

   
 
       
   
MSNBC News IMF ile ilişkiler MGK gündeminde
MSNBC News Derviş: En iyisini yaptık
MSNBC News Buğdayda fiyat krizi aşıldı
MSNBC News Yahnici: Derviş muhatabımız değil
MSNBC News Taahhütlerde son kritik hafta
MSNBC News Derviş: Herkese destek iflasa götürür
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  BAŞKAN YETKİN: Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, cumhuriyet tarihinde ilk kez, buğday fiyatının, bir tarım bakanının direnişine rağmen, bu kadar düşük belirlendiğini söyledi.
       Yetkin açıklamasında, buğday destekleme fiyatının, Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın, Ekonomik İstikrar Programı’na göre, asgari miktar olarak belirlediği 178 bin 200 liralık tabanının bile altında kaldığını kaydetti. Yetkin şunları dedi: “Bu durum, IMF’den sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş gözetiminde uygulanan programın, çalışanlara, üreticilere karşı nasıl düşmanca bir mantıkla hazırlandığını ve uygulandığını gözler önüne sermektedir. Bu tutum, bazılarının iddia ettiği gibi ekonomiye katkıda bulunmayacak, aksine zarar verecektir.”
       Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 16-18 milyon ton arasında olduğunu, geçen yıl 21 milyon ton olan buğday üretiminin, bu yıl kuraklık ve gübre atamama nedeniyle 18 milyon tona düşeceğini vurgulayan Yetkin, “Rekoltenin 18 milyon ton olarak gerçekleştiği 1999 yılında Türkiye, 1 milyon 613 bin ton buğday ithal etti” diye konuştu.
       Aradan geçen süre içinde, artan nüfus gözönüne alındığında, bu yıl daha büyük miktarlarda ithalat yapılacağı görüşünü ileri süren Yetkin, bu yıl verilen fiyatın üreticiyi caydırıcı etkisinin de dikkate alınmasını istedi. Yetkin, “Kısacası, bu politika, Türkiye’yi buğday ithalatçısı bir ülke olmaya doğru sürüklemektedir” ifadesini kullandı.
       EDİRNE: Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Rafet Sezen, açıklanan hububat destekleme alım fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmediği için, sivil toplum örgüleri gibi eylem yapmanın düşünülmeye başladığını belirtti.
       Açıklanan alım fiyatları ile çiftçinin ayakta kalmasının mümkün olmadığına da değinen Sezen, “İlaç, gübre ve akaryakıt fiyatları bir yılda yüzde 100 arttı. Buğdaya verilen fiyat ise, girdiler karşısında yetersiz kaldı. Bu yıldan itibaren, tarım sektöründe çalışan kesim azalarak, araziler ekilmeden boş kalabilir” dedi.
       TEKİRDAĞ: Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Baykut, yanlış bir tarım politikası uygulandığını ve açıklanan hububat destekleme alım fiyatının yetersiz olduğunu söyledi. Trakya buğdayının değerinin 140 bin liraya geldiğini de hatırlatan Baykut, devletin kaliteli buğdaya para vermesi gerektiğini ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım-satım fiyatlarını da açıklamasını istedi.
        Hükümetin, ekonomik krizin acısını çiftçiden çıkardığını belirten Baykut, “Trakya çiftçisi geçen yıldan bu yana hacizlerle uğraşmakta. Yetersiz alım fiyatları karşısında, hacizli çiftçi sayısının artacağını tahmin ediyoruz. Tarım kesimine yapılan bu haksızlık karşısında suskun kalmayacağız. Hasat öncesi birşeyler yapmamız gerekiyor” dedi.
       KIRKLARELİ: Kırklareli’ne bağlı Babaeski ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Remzi Karayel, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen hububat destekleme alım fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürmekten uzak olduğunu belirterek, “Çiftçi için 200 bin liranın altındaki fiyat kabul edilemez” dedi.
       Karayel, zor durumda olan çiftçinin koşullarının daha da güçleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bakanlar Kurulu’nun aldığı hububat destekleme alım fiyatıyla çiftçinin salası verildi, cenaze namazı kılındı, çiftçi mezara gömüldü. 200 bin liranın altındaki fiyat, kabul edilemez. Çiftçi yeni hasata girerken, akaryakıt ve gübre girdilerinden dolayı, üretim yapamaz duruma gelecek. Elindeki mahsulle borçlarını ödeyemez durumda.”
       Hükümetin yapması gerekenin çiftçiye, desteklemeli, ucuz kredi vermesi gerektiğine dikkati çeken Karayel, “Çiftçi açlık sınırına geleceğinden düşük verim dolayısıyla yeni bir kriz yaşanacaktır. Hükümet peşin ödeme yapamazsa, çiftçi tüccarın eline düşecek ve hububat destekleme alım fiyatı ortalama 140 bin lira olacak” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları