Home page
Haber Menüsü


Kıbrıs ve CASA, MGK’da görüşüldü
Dnkü MGK toplantısında CASA kazaları ve Kıbrıs konuları ele alındı.
Ankara
AA
29 Mayıs— Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada “Kıbrıs’ta iki eşit halk ve iki egemen devlet bulunmaktadır. Kıbrıs’ta 1974 öncesine dönülmesi mümkün değildir. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının esenliği için hertürlü yardımı yapmaya kararlıdır” denildi. Toplantıda ülke genelinde asayiş ve güvenlik ve dış polilitik gelişmeler de değerlendirildi.

   
 
       
    MSNBC News Yahnici: Derviş muhatabımız değil
MSNBC News Buğdayda fiyat krizi aşıldı
MSNBC News Taahhütlerde son kritik hafta
MSNBC News Kabinede hububat fiyatı tartışması
MSNBC News TÜSİAD: Taban fiyatı Niyet Mektubu ile uyumlu olmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  MGK dün Çankaya Köşkü’nde saat 9:30’da toplandı. Mayıs ayı olağan toplantısının özel gündem maddesini Kıbrıs oluşturdu. Bu kapsamda Kıbrıs’tan sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de toplantıya davet edildi ve kurul üyelerine bilgi verdi.
       Toplantının Kıbrıs gündeminde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi tazminata mahkum eden güney Kıbrıs lehine aldığı karar ile KKTC’de yaşanan hükümet bunalımı değerlendirildı.
       Toplantıda ayrıca Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu’nun CASA uçaklarının kazalarıyla ilgili bir ön değerlendirme raporu da Kurul üyelerinin dikkatine sunuldu.
       Toplantının dış gelişmeler bölümünde ise Avrupa savunma ve güvenlik kimliği (AGSK) ile ağırlıklı olarak AB ile ilişkiler ele alındı.
       
GENEL SEKRETERLİK BİLDİRİSİ
       MGK Genel Sekreterliği’nce yayımlanan bildiri şöyle:
        “Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 29 Mayıs 2001 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kurul Üyesi Bakanlar, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve MGK Genel Sekreteri’nin iştirakleri ile Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde aylık olağan toplantısını yapmıştır.
        Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz da katılmışlar, gündem konuları ile ilgileri nedeniyle Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel toplantının bir bölümüne iştirak etmiştir.
        Kurul’un bu toplantısında KKTC’nin ekonomik yönden güçlendirilmesi için daha önce alınan tedbirlerle, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler etraflı olarak gözden geçirilmiştir. Kurul, bu çerçevede aşağıdaki tespitleri yapmıştır:
        Kıbrıs’taki sorunların 37 yıldır aşılamamasının temelinde Rum tarafının Kıbrıs’ı bir Yunan adasına dönüştürme saplantısından vazgeçmemesi ve uluslararası anlaşmalar ve hukuk açısından hiçbir meşruluk taşımayan sıfat ve iddialarını sürdürme çabası yatmaktadır.
        Ada’da iki eşit halk ve bunları temsil eden iki eşit egemen devlet bulunmaktadır. Kıbrıs’ta iki tarafça kabul edilebilir bir uzlaşının bulunması Ada’daki iki devletin egemen eşitliğinin benimsenmesine bağlıdır. Aksine iddialarla bir yere varılamamıştır, varılması mümkün de değildir. Mevcut iki devlet herhangi bir çözümün başlangıç noktasıdır.
        Güney Kıbrıs’ın 1960 anlaşmalarına aykırı olarak yaptığı tek taraflı müracaat sonucu AB üyeliğine alınması adadaki bölünmeyi derinleştireceği gibi, Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarı belirsizliklerle karşı karşıya bırakacaktır.
        Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türklerine büyük acılar çektirmiş olan 1974 öncesi karanlık döneme dönülmesi ve bu yönde kapıyı aralayacak herhangi bir oldubittiye göz yumulması söz konusu olmayacaktır.
        Türkiye, garantör ülke olarak ahdi ve tarihi vecibeleri doğrultusunda, Kıbrıs Türk halkının esenliği ve güvenliği için gereken her adımı atmaya, ekonomik katkılarını sürdürmeye devam edecek ve KKTC ile işbirliğini güçlendirme ve derinleştirme yönünde gereken çalışmalar hızlandırılacaktır.
        Toplantıda ayrıca, geçen bir aylık döneme ait güvenlik ve istihbarat raporlarının ışığında, ülke genelinde güvenlik ve asayiş durumu ile dünyada ve bölgemizde meydana gelen ve Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren dönemin dış politik gelişmeleri de değerlendirilmiştir.”
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları