Home page
Haber Menüsü


Mesut Yılmaz: Kamu bankalarında siyasi etkiye son verilecek
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, hazırlanan yeni programda, kamu bankalarının birleştirilmesinin düşünüldüğünü açıkladı. Yılmaz, bu bankaların artık siyasinin etkinin dışında kalacağını belirtti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
13 Mart— Mesut Yılmaz, bankalarda yapısal düzenlemeleri içeren yeni ekonomik programın genel çerçevesinin perşembe, ayrıntılarının ise pazartesi günü kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. ANAP grup toplantısı, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

   
 
       
    MSNBC News Bahçeli: Yapısal reformlar zorunlu
MSNBC News Kemal Derviş: Konsolidasyon yok
MSNBC News Liderler kamu bankalarını tartışıyor
MSNBC News Kutan'dan erken seçim çağrısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantıdan sonra basına bilgi veren Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek, Genel Başkan Yılmaz’ın konuşmalarını aktardı. Yılmaz, ekonomik sıkıntıların gölgesinde bir bayram geçirildiğini belirterek, hazırlanan yeni ekonomik programın çok ciddi öneriler getirdiğini söyledi. Programın, “ulusal bir program” olmasına karşılık, uluslararası finans desteğine ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “çöken” eski programı da eleştirdi.
       Eski programın eksiklikleri giderilerek yeni bir program hazırlandığını kaydeden Yılmaz, hükümetin eski programda sosyal ve psikolojik boyutları ihmal ettiğini söyledi. Eski programın mali, yapısal tedbirler ve para-kur politikalarına dayandığını anlatan Yılmaz, mali ve yapısal ayakların başarılı olduğunu, ancak para ve kur politikalarının çöktüğünü vurguladı. Yılmaz, bunun da programın çökmesinde en önemli faktör olduğunu kaydetti.
       
BANKALARA YAPISAL DÜZENLEME
        ANAP lideri Yılmaz, yeni programın hazırlanmasında bürokratlar ve Devlet Bakanı Kemal Derviş’in özenli bir çalışma yürüttüğünü belirterek, “bu programda, kamu bankalarının açıklarının kapatılması üzerinde durulmuştur. Bankalarla ilgili yeni yapısal düzenlemeler getirilecek” dedi. Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının yeniden örgütleneceğini kaydeden Yılmaz, bu bankalarla ilgili çıkarılan yasanın hızla uygulamaya konulacağını bildirdi. Kamu bankalarının şimdiye kadar siyasi etkilere açık olduğunu savunan Yılmaz, yeni programla bu bankalar üzerindeki siyasi etkilere son verileceğini söyledi.
       Kamu bankalarının açıklarının diğer bankaları da etkilediğini hatırlatan Yılmaz, “kamu bankalarının açıklarının kapatılması çok önemlidir ve yeni programın en önemli ayağını oluşturuyor” diye konuştu.
       Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının üç yılda özelleştirilmesinin daha erkene çekileceğini anlatan Yılmaz, özelleştirilmeden önce bu üç bankanın birleştirilmesinin de düşünülmekte olduğunu vurguladı.
       
DIŞ KAYNAKTAN UMUTLU
       Mali sektörün durumunun düzeltilmesinin yeni programın en önemli ayağı olacağını da söyleyen Yılmaz, bu amaçla IMF, Dünya Bankası ve Amerikan Hazinesinin yanı sıra Avrupa finans kuruluşlarının konsorsiyum halinde katkılarında da umutlu olduklarını belirtti.
       Yılmaz, yeni programın kamu çalışanlarının ücret adaletsizliğini giderecek tedbirler içereceğini belirterek, yeni programa halk ve sosyal kesimlerin desteğinin önemine dikkati çekti. Çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğine işaret eden Yılmaz, programın çerçevesinin perşembe, ayrıntılarının ise pazartesi günü kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.
       Yılmaz, perşembe günü açıklanacak programla ilgili detayları verdi:
* Fondaki bankalardan satılacaklar satılacak, satılamayanlar birleştirilecek.
* Programa toplumsal destek sağlanacak.
* Ücret adeletsizliği giderilecek ve ücretliler enflasyona karşı korunacak.
* Bütçe revize edilecek.
* Yeni vergi olmayacak.
* Lüks tüketime yönelik tedbirler alınacak.
* Bankalarla ilgili alınacak her önlem mevduata devlet garantisi çerçevesinde yapılacak.
       Yılmaz ayrıca “20 şubat krizi merkez bankası piyasaya para verse yaşanmazdı ama onlar da IMF’ye verilen söz gereği Net İç Varlıklar oranının üzerine çıkmak istemedi” dedi.
       
SİYASİ DESTEĞİN ÖNEMİ
       Dedelek’in verdiği bilgiye göre, toplantıda söz alan bazı milletvekilleri de programa sağlanacak siyasi desteğin önemine dikkati çekerek, yeni programın da başarısız olması halinde “siyasi maliyeti” olacağını dile getirdiler.
       Milletvekilleri ayrıca, iktidarın, yeni program uygulamaya konulurken siyasi sorumluluğu üstlenip halka güven vermesi gerektiğini de söylediler.
       
30 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK
       Bu arada Mesut Yılmaz’ın, kamu bankalarının görev zararının karşılanması ve Tasarruf Muvduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankalar için 30 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç bulunduğunu söylediği bildirildi.
       Alınan bilgiye göre Yılmaz, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası’nın görev zararlarının karşılanması için 20 milyar dolarlık bir kaynak gerektiğini söyledi. Yılmaz’ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankalar için de 10 milyar dolarlık bir kaynak gerektiğini ifade ederek, IMF ile yapılan stand-by anlaşmalarıyla gelecek kaynağın ise 5-6 milyar dolar civarında olduğunu kaydettiği öğrenildi.
       
“EK VERGİ YOK”
       Milletvekillerinden yeni ekonomik programa destek vermelerini isteyen Yılmaz’ın, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası’nın birleştirilmesi olasılığının da tartışıldığını anlattığı bildirildi. ANAP Genel Başkanı Yılmaz’ın, yeni programda ek vergiler getirmeyeceklerini de söylediği de kaydedildi. Yılmaz’ın, kamu işçilerinin geçen yıl enflasyonun üzerinde bir artış aldıklarını hatırlatarak, bu yıl kamu işçilerinden refah payı almamalarını isteyeceklerini bildirdiğı ifade edildi. Yılmaz, milletvekillerinin isteği üzerine gelecek hafta kapalı bir grup taplantısında ekonomik programın ele alınacağını belirttti.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları