Home page
Haber Menüsü


Liderler kamu bankalarını tartışıyor
Kemal Derviş önderliğindeki yeni programda hedefler belirginleşti. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 50, dolar kuru 1.065.000 lira olarak belirlendi. Liderler kamu bankalarının yeniden yapılanmasını tartışmayı sürdürüyor.
NTV-MSNBC
13 Mart— Ulusal Programı belirlemek amacıyla dün Başbakanlık’la Hazine Müsteşarlığı arasında mekik dokuyan Devlet Bakanı Kemal Derviş, makro ekonomik hedefleri netleştirirken, liderler zirvesinde tartışmalar bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması ve para - kur politikaları üzerinde yoğunlaşıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Başbakanlık'da ekonomi zirvesi
MSNBC News Derviş'in zor misyonu: Türk perestroykası
MSNBC News Ecevit gelecekten umutlu
MSNBC News Atamalar Ecevit-Derviş görüşmesinden sonra
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kemal Derviş’in liderlere sunduğu Ulusal Programın taslak metninde hedefler konusunda büyük ölçüde anlaşma sağlandığı, ancak kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki bankaların geleceği konularında tartışmaların devam ettiği belirtiliyor. Liderler zirvesinde henüz netleşmeyen ve arayışın devam ettiği bir başka konu da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına kimin atanacağı oldu.
       Başbakan Ecevit de, dün 4 saat süren liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, “Ulusal Programın tamamlanması bir iki gün daha sürer. Kaygıya gerek yok, göstergeler iyi” diye konuştu.
       
KAMULARIN EVLİLİĞİ TARTIŞILIYOR
       Ankara’dan gelen haberlere göre, kamu bankaları toplantıların ana noktası olmayı sürdürüyor. Emlak, Halk ve Vakıflar Bankası’nın Ziraat Bankası çatısı altında birleştirilmesi önerisinin yanısıra, iki büyük kamu bankası Ziraat ve Emlak’ın Ziraat’in şemsiyesi altında birleştirilmesi de zirvede ele alınan konular arasında.
       Hazine Müsteşarlığı’nda Kemal Derviş liderliğindeki bürokratlar zirvesi ile Başbakanlık’taki liderler zirvesinde Ulusal Programın anahatları da iyice netleşti. Enflasyonda yüzde 50 hedefinin temel alındığı, hedefler konusunda liderlerin de görüş birliği içinde olduğu belirtiliyor.
       
YENİ PROGRAMIN ANAHATLARI
       Ankara’dan sızan haberlere göre, Ulusal Programın anahatları şöyle:
* Enflasyon 2001 sonu itibarıyla Toptan Eşya Fiyatları Endeksi yüzde 50, Tüketici Fiyatları Endeksi ise yüzde 45 olarak hedefleniyor.
* 2001’de ekonominin küçüleceği ve Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 2 daralacağı hedefleniyor. Yeterli dış kaynağın sağlanması halinde ise yüzde 1 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
* GSMH deflatörü ise yüzde 45.9 olacak.
* 2001 sonunda dolar kuru 1.065.000 lirada tutulmaya çalışalacak.
* Hazine ihalelerinde bileşik faiz oranının yüzde 66’yı aşmaması hedeflenecek. Hazine, halka arz yapacak.
* İç borçlanmanın vade yapısı yeni program ile şekillenecek. Gelecek dış kaynak, gerek vade yapısını gerekse faiz oranlarının belirlenmesinde etkili olacak.
* Gerek iç borç yükü, gerekse faizlerdeki artış nedeniyle, iç borçlanmada 1, 3 ve 6 aylık vadeler gerçekleştirilecek. Ancak, bu yıl 1 yılı aşacak bir vade yapısının üstüne çıkılması zor olacak.
* İç borçlanmada dış kaynak girişine kadar, piyasaların likit kalmasına dikkat edilecek.
* Yeterli dış kaynağın bulunamaması halinde, bu yıl 33 katrilyon lira olarak öngörülen iç borçlanmanın da, 50 katrilyon liraya (kamu finansman açığı hariç) çıkabilek. İç borçlanmadaki artış, kamu bankaları ve Fon’daki bankaların gecelik borçlanmalarından oluşan maliyetlerden kaynaklanacak. Bu bankaların gecelik faiz maliyetlerinin 15 katrilyon lirayı aşacağı tahmin ediliyor.
* Bütçe büyüklükleri revize edilerek artırılacak. Bu yılki bütçe tahmininin 48.2 katrilyon liraydı. Programın hemen ardından, kur artışları nedeniyle yaklaşık 12 katrilyon liralık bir ek bütçenin çıkartılacak.Bu ek bütçe ile birlikte, 2001 yılı bütçesi 60 katrilyon liraya ulaşacak.
* Faiz dışı fazla GSMH’nın yüzde 4.3’ü oranında olacak.
* Enerjide otomatik fiyatlandırma dönemine geçilecek. Akaryakıt ve elektrik fiyatlarına enflasyon ve kur artışı paralelinde zam yapılacak.
* Tarım kesiminde taban fiyatı artışları enflasyon hedefiyle (yüzde 45) sınırlı tutulacak.
* Kamu çalışanlarına zam oranı da memura yüzde 45, işçiye yüzde 20 ile sınırlı kalacak.
* Kamu kesimi eleman alımını durduracak, yeni kadro açmayacak.
* Vergide gecikme faizi piyasa oranına göre yeniden belirlenecek.
* Türk Telekom’un yüzde 51’i yabancılara, yüzde 49’u da piyasada satılacak.
* Özelleştirme gelirleri Türk Telekom’un hariç 3.1 milyar dolar olacak.
* TEKEL özelleştirilecek.
* Merkez Bankası’nın Özerkleştirilmesi Yasası çıkartılacak.
       
DIŞ KAYNAK BELİRLEYİCİ
       Bu arada yeni ekonomi programındaki hedefler, dış kaynağın boyutuna göre değişkenlik gösterebilecek. Program üzerinde uzlaşmaya varılmasının ardından, dış kaynak arayışına çıkacak olan Kemal Derviş’in bulabileceği dış kaynak tutarı, alternatifli olarak hazırlanan programın hedeflerini de belirleyecek.
       Mart ayı sonundaki IMF İcra Direktörleri Kurulu’na kadar bütün ayrıntıları netleşecek olan programın, Mart ayı sonunda IMF’ye Ek niyet Mektubu olarak gönderilmesi bekleniyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları