Home page
Haber Menüsü



Bir zamanlar keskin nişancıların (sniper) menzilindeki Saraybosna'da, "PAZI SNAJPER" (Dikkak keskin nişancı) yazılı pankartlar asılıydı.

 e-posta göndermek için tıklayın.
Bosna da sniper dehşetini yaşamıştı
Washington’da 2 Ekim tarihinden bu yana korku ve endişe var. Şu ana kadar 13 kişiyi vuran sniper yüzünden Amerikalılar panik içinde. Herkes tedirgin. Tıpkı bir zamanlar Saraybosna’da olduğu gibi.
NTV-MSNBC
    24 Ekim—  ABD’nin başkenti Washington ve çevresinde 10 kişiyi öldüren, 3 kişiyi de yaralayan keskin nişancı korku saçmaya devam ediyor. Polis, FBI, CIA ve ordu sniper (keskin nişancı) avında. Washington’da neredeyse olağanüstü hal ilan edilmiş durumda. Kimse sokağa çıkmıyor, açık yerlere gidilmiyor, alışveriş merkezlerinden uzak duruluyor. Çocuklar, parklarda, evlerinin bahçelerinde oynayamıyor eskisi gibi... Hatta pek çok aile çocuklarını okula bile göndermiyor. Açık hava faaliyetleri yapılamıyor... Gelin siz düşünün, korkunun ve paniğin boyutunu. Washington’da ikinci 11 Eylül vakası yaşanıyor denilebilir. Amerikalılar yeniden korku günlerine geri döndü.  

   
 
       
    MSNBC News Keskin nişancı 'avında' eski asker tutuklandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KİM BU SNIPER?


       Sniper’ın kimi hedef alacağı bilinmiyor. Herkes olabilir. Sniper, dürbününden kimi görürse hedef o, anlayacağınız. Kadın, erkek, çocuk, beyaz ya da zenci olabiliyor kurban. Kim olduğu henüz bilinemeyen, kendini “Tanrı” olarak niteleyen sniper ile ilgili ağır psikolojik tahliller yapılıyor. Sniper’ın kimliğini tesbit edebilmek için her delil ince elenip sık dokunuyor. Ordudan ya da polis teşkilatından atılmış bir psikopat olduğundan tutun da, Fransa’da askeri bir okulda okuyan Yugoslav göçmen olduğuna, Usame bin Ladin’in adamı olduğuna kadar onlarca görüş ortaya atılıyor. Ama şu ana kadar elde kocaman bir sıfır var. Amerikan polisi acz içinde... Polis, sanki bir Hollywood filmi izler gibi, sadece seyrediyor, sokaklardan ceset topluyor.
       
Keskin nişancı fidye istiyor

       
WASHINGTON SARAYBOSNA OLDU
       Amerika “sniper”la yatıp “sniper”la kalkarken, suçlularla ilgili bir kurumun yöneticisi olan Eric Sterling’in sözleri ilginç. Sterling, “abartılı bir karşılaştırma” diyor ama sözünü de sakınmıyor: “Bir zamanlar Saraybosna’da yaşanan duruma benziyor”
       O günleri hatırlasanıza.. Avrupa’nın orta yerinde 3,5 yıl süren kirli savaşta Saraybosnalılar sniper kurşunlarıyla can verdi. Sırp sniper’lar savaş boyunca aktifti. Sniper ateşinin en yoğun olduğu dönem ise, 1992 ile 1994’tü. Sniper’lar kenti çevreleyen tepelere mevzilenmiş, bir yandan erik rakısı içiyor bir yandan da insan avlıyordu. Saraybosnalılar’ın keskin nişancı ateşinden kurtulmak için tek yaptığı ise koşmaktı. Ne kadar hızlıysan hayatta kalma şansın o kadar yüksekti.
       
ÖLÜM NOKTALARINA AFİŞ
       Sırp sniper’lar yaklaşık 250 kişiyi öldürdü savaş boyunca. Ölenlerin 60’ı ne yazık ki çocuktu. Keskin nişancıların ateşiyle 1030 kişi de yaralandı. Gerçi kentin tamamında sniper tehdidi vardı ama, Saraybosna’nın yaklaşık 20 noktası vardı ki, “en” tehlikeliydi. Kent içinde “keskin nişancı sokağı” olarak anılan 20’ye yakın bölge vardı. Saraybosnalılar, ölüm kokan o noktaları ya koşarak, hem de hızla koşarak ya da üzerinde UN yazılı araçları kendilerine siper ederek geçerlerdi. Ölüm noktalarında dalgın olanları uyarmak için büyük bez afişler asılıydı. “PAZI SNAJPER” yazardı o afişlerde. “DİKKAT KESKİN NİŞANCI” yani.
Keskin nişancı iletişim kurmak mı istiyor?
Evlerde de önlemler almıştı Boşnaklar. Mesela, sniper’in vurabileceği odalara girilmemeye çalışılıyordu. Evlerin pencerelerine kalın perdeler takılmıştı. Kalın koyu renk perdeler. Saraybosna kuşatması tam bin 300 gün sürdü. Tarihin en uzun kuşatmasıydı bu. Ve savaşı sona erdiren Dayton anlaşmasının ardından, kent halkı her geçen gün daha da rahatladı. Kent sokaklarında sniper tehdidi olmadan gezebilmenin keyfini çıkardılar, savaşın hemen ardından. Dayton anlaşmasından sonra gelen güzel günleri hep dışarıda geçirdiler. Sokak kafelerinde oturdular, bir zamanlar ölümün geldiği İgman Dağı’na bakarak. Çok acı çekti Boşnaklar. Aç, susuz geçen korku dolu bin 300 günü hiç unutmadılar. Nasıl unutabilirlerdi ki?
       
ŞİMDİ RAKI İÇİYORLAR
       Peki ölüm kusan sniper’lara ne oldu? Tabii ki bir zamanlar kenti esir alan Sniper’lara ne olduğunu ise kimse bilmiyor. Nerede olduklarını da... Saraybosna’daki genel kanıya göre, bir çoğu emir aldığı Radovan Karadziç gibi ruh hastası olan sniper’lar, şimdi bir yerlerde domuz eti yiyerek erik rakısı içmeye devam ediyor.
       Saraybosna’nın yıllar süren ızdırabı biteli uzun zaman oldu. Şimdi bu korkunun, bu paniğin bir benzerini Washingtonlular yaşıyor. Washington’da Saraybosna sendromu yaşanıyor son günlerde. Zira, benzin alırken, otobüs beklerken, yürürken, restoran ya da markete giderken ya da gelirken vurulabilirsiniz. Tıpkı bir zamanlar Saraybosna’da olduğu gibi. Tarihin garip bir cilvesi olsa gerek. Ne dersiniz ?
 
       
   
MSNBC News Bu Bush çok Bush!
MSNBC News 4 yıl önce 4 yıl sonra
MSNBC News Barış cesaret ister
MSNBC News IRA'nın özrü kabahatinden büyük mü?
MSNBC News Çok mu şüpheciyim?
MSNBC News Powell mı, o da kim?
MSNBC News Powell'a hoşgeldin bombası
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları