Home page
Haber Menüsü




 e-posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
IRA’nın özrü kabahatinden büyük mü?
İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA, yine tarihi bir adım attı. Örgüt, Kuzey İrlanda’da şimdiye kadar yapılan eylemlerde ölen ve yaralanan sivillerin ailelerinden ilk kez özür diledi.
    17 Temmuz—  Örgütün özür bildirisi, Belfast’ta 9 kişinin öldüğü bir dizi bombalı eylemin 30. yıldönümüne rastlaması açısından da ayrı bir önem taşıyor. Kuzey İrlanda’nın kanlı günlerinden biridir 21 Temmuz 1972. “Kanlı Cuma” diye anılır. Belfast’ta bir saat içinde art arda 20 bomba patlatır IRA. 9 kişinin hayatını kaybettiği olayda 130 kişi de yaralanır. Ölenlerden sadece ikisi askerdir. Diğerleri masum sivillerdir.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  O gün hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocuklar da vardır. Hatta ölenler arasında, IRA üyeleri gibi Katolikler de vardır. İrlanda adasının kanla yazılan tarihinde, kanlı bir sayfadır 21 Temmuz 1972.
       
IRA’NIN TARİHİ ÖZRÜ VE ANLAMI
       Kuzey İrlanda’da şiddetin sürdüğü 30 yıldır yaklaşık 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti. IRA’nın gerçekleştirdiği şiddet olaylarında ise bugüne kadar yaklaşık 1800 kişi öldü. bu rakamın yaklaşık 650’sini siviller oluşturuyor. İşte IRA şimdi, bu kayıplardan pişman.
       IRA liderliği, bir bildiri yayınlayarak, Kuzey İrlanda için böylesine önemli bir günün yıldönümünde, bugüne kadar gerçekleştirdiği eylemlerde hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarından özür diliyor ve taziyelerini sunuyor. IRA tarihi özür bildirisinde, ölenlerin ailelerinin çektiği acıları da bir anlamda kabul ediyor.
IRA’dan tarihi özür

       Peki, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’ndan gelen özür ne anlama geliyor?
       Kimileri, IRA’nın Kolombiya’daki solcu isyancılarla arasındaki ilişkinin ortaya çıkmasına dikkat çekerek, zor durumdaki IRA’nın ve örgütün siyasi kolu Sinn Fein’in rahatlatılması ve imajını yenilemesi amacıyla özür açıklamasının yapıldığını belirtiyor.
       Bu iddianın savunucuları aynı zamanda, zamanlamaya da dikkat çekiyor. Zira İngiliz Parlamentosu önümüzdeki günlerde, yasaklı Sinn Fein üyelerine yönelik ambargoyu görüşecek. İddia sahiplerine göre, IRA, bir taşla iki kuş vurmayı amaçlıyor.
       Bir başka görüşe göre ise, IRA, sempatik görünerek,”kanlı geçmişini” unutturmak istiyor.
       
ÖZÜR YARIM AĞIZ MI DİLENDİ?
       IRA’nın eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarıysa, özür için çok geç kalındığı görüşünde..
       Siyasilere gelince... İngiltere hükümeti açıklamadan memnun.
        İngiltere’nin Kuzey İrlanda’dan sorumlu Devlet Bakanı John Reid, bildiriyi memnunlukla karşıladığını belirtiyor ve ekliyor: “Şiddet olaylarının daimi olarak son bulmadan barış gelmez.”
       İngiltere hükümeti adına yapılan açıklamada da, IRA’nın özür dilemesinin, örgütün sonunda şiddete sırtını dönmesi anlamına geldiği umuduna vurgu yapılıyor.
       Kuzey İrlandalı Protestan politikacılar ise, sözlerin değil eylemin önemli olduğu görüşünde. Protestanlar, özrün asker ve polisleri kapsamadığı için yarım ağızla dilendiği iddiasında..
       
IRA: HEM KİLİT HEM ANAHTAR
       Ancak tüm bu sözlere ve iddialara karşın, bir gerçek var. İrlanda adasına barış getirmesi umulan Nobel ödüllü “Good Friday Anlaşması”nın uygulanması konusunda kilit olan IRA, şimdi anahtar rolünü üstleniyor.
       Her şeye rağmen, IRA’nın “savaşçı olmayanlar” diye tanımladığı kişilere verilen zarardan dolayı ailelerden özür dilemesi, bir anlamda Barış Süreci’nin önünü açmak. Zira, IRA, uzun süredir barışı baltalamakla suçlanıyor. Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri olan paramiliter grupların silahsızlanması konusunda IRA, nihai adımı atmadı. Gerçi Silahsızlanma Komisyonu ile görüşmeler yapılıyor ve silahlar imha ediliyor ama bu yeterli değil.
       Dikkatlerden kaçmasın, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA özür bildirisinde barış sürecine bağlılığı da vurguluyor. IRA açıklaması, gerçek anlamda bir iyiniyet göstergesi, barış sürecine ivme kazandırmak için atılan önemli ve tarihi bir adım.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları