Home page
Haber Menüsü



Ruslar Çeçen komutan Basayev'in öldüğünü iddia ediyor.

 e-posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
Çok mu şüpheciyim?
25 Nisan’da Ürdünlü Emir Hattab, 28 Nisan’da Rusya’nın etkin ve güçlü askeri Aleksandır Lebed ve -eğer doğruysa- 30 Nisan’da da Çeçenlerin efsanevi komutanı Şamil Basayev hayatını kaybetti.
NTV-MSNBC
    1 Mayıs—  5 gün içinde ard arda gelen bu ölümler rastlantı mı? Pek öyle görünmüyor. Eğer rastlantıysa, bu kadarına da pes doğrusu... Birinci ve İkinci Çeçen savaşının önemli aktörleri arasında yer aldı, Hattab, Lebed ve Basayev. Önce Kafkasya’nın efsane ismi Şamil Basayev ile başlayalım.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
EFSANE KOMUTAN BASAYEV
       Çeçenistan’ın Vedeno köyünde doğan Şamil, yıllar sonra kıyasıya savaşacağı Rusya’nın başkenti Moskova’da mühendislik okudu. Hatta, 1991 yılı Ağustos’unda darbe girişiminde komünistlerle birlikte hareket etti. Sonra cephede, bir zamanlar desteklediği Yeltsin’e karşı savaştı. Birinci Çeçen Savaşının en önemli aktörlerinden biriydi. Abhazya’da bir süre savaştıktan sonra, Afganistan’ın Host kentinde eğitim gördü.
       
Rusya’dan Basayev öldürüldü iddiası

       Şamil Basayev hepimizin bildiği ve hatırladığı gibi, Çeçenistan’ın ünlü komutanlarından biri haline geldi. Cesareti ve sınır tanımazlığıyla Rusların bir numaralı düşmanıydı Şamil Basayev. 1995 yılında Budenovsk’ta bir hastaneyi basarak bin kişiyi rehin almış, günler süren çatışmalardan sonra, yüzlerce Rus askerinin arasından geçip, kaçıvermişti. Bu tür eylemler O’nun ününe ün kattı. Kremlin yönetimini, Moskova’ya yürümekle tehdit etmişti defalarca... Şeyh Şamil’den sonra Kafkasya’da ikinci bir Şamil efsanesi olmuştu.
       
SAVAŞI BİTİREN GENERAL LEBED
       1996’ya gelindiğinde Birinci Çeçen Savaşı sona erdi. Günler süren pazarlıkların ardından Rusya’nın en güçlü askerlerinden biri olan Aleksandır Lebed’in bizzat yürüttüğü görüşmelerle savaş bitmişti. Hasavyurt anlaşmasının mimarı olan Lebed bir zamanlar Yeltsin’in halefi olarak görülüyordu. Gerçi, Yeltsin’le rakip olmuş, Başkanlık seçimlerine girmişti ama olsun. Seçimlerden üçüncü sırada çıkmıştı...
       Kremlin’de oturamadı ama, Rusya’yı Çeçen batağından kurtardı. Aleksandır Lebed de tıpkı Şamil Basayev gibi 1991 yılındaki darbe girişiminde Yeltsin’in yanında yer almıştı. Kafkasya’nın Basayev gibi önemli figürlerinden biri olan Lebed, 1998 yılında Sibirya’ya -kimilerine göre sürgüne- vali olarak atandı, savaşta ikinci perde yeni yeni başlarken...
       
HATTAB VE İKİNCİ ÇEÇEN SAVAŞI
       İkinci Çeçen Savaşında ise, Ürdünlü Emir Hattab sahneye çıktı. Bu kez Dağıstan’dan Çeçenistan’a yönelik saldırılara başladı. Hattab’ın yanındaki isim ise, Dağıstan İçkerya Halkları Kongresi tarafından Emir ünvanını alan Şamil Basayev’di.
       Aradan geçen yıllarda Basayev, Çeçenistan Devlet Başkanlığı’na aday olmuş ancak kazanamayınca, Aslan Mashadov tarafından başbakanlığa getirilmişti. Ama O, bu görevi bırakıp, en iyi olduğu yere, cepheye dönmüştü. Daha önceleri Afganistan ve Tacikistan’da savaşmış, Bin Ladin’in Kafkasya’daki adamı olduğu söylenen Emir Hattab ile birlikte yine Ruslara karşı savaş veriyordu.
       
Hattab zehirli mektupla öldürüldü

       Rusya’da Yeltsin, yerine Putin’i aday göstermişti. İkinci Çeçen Savaşı başladığında, Vladimir Vladimiroviç Putin, Çeçenistan’daki savaşı bitereceği, güçlü bir Rusya yaratacağı vaadiyle Devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı. Putin güçlü bir Rusya yaratma yolunda önemli adımlar attı ama Çeçenistan’daki savaşı bitiremedi.
       
RASTLANTI MI ? YOK CANIM !
        İkinci Çeçen Savaşının mimarı Ürdünlü Hattab, zehirli bir mektupla öldürüldü. İddialara göre, Arap kökenli Hattab, Suudi Arabistan’ın doğusundaki El Danah bölgesinde ailesi tarafından toprağa verildi.
       1994-1996 yılları arasında süren Birinci Çeçen Savaşını sonlandıran anlaşmayı sağlayan Lebed ise bir kazada hayatını kaybetti. Valisi olduğu Rusya’nın Krasnoyarsk bölgesinde içinde bulunduğu helikopterin yüksek gerilim hattına çarpması sonucu öldü Lebed. Helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle düştüğü açıklandı.
       Olayla ilgili soruşturma komisyonu kuruldu. İddialara göre, helikopter pilotları Lebed’in uyarılarını dikkate almadı. Aleksandır Lebed’in cenazesi, Moskova’nın ünlü Novodeviçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
       Ve hayatı cephede geçen Şamil Basayev’in öldüğü iddiaları... Çeçenler iddiayı doğrulamıyor. Ama bölgede son günlerde şiddetli çatışmalar yaşandığını da unutmayalım.
       Kafkasya’nın son yıllarına damgasını vuran Basayev’in öldürüldüğü doğruysa, 3 kişinin ard arda ölümü rastlantı mı? Birileri çıkıp da, “Tabii ki rastlandı. Çok şüphecisiniz” demesin lütfen.
       Kafkasya’da son günlerde yaşanan gelişmelerin 11 Eylül’dan sonra oluşan Yeni Dünya Düzeniyle, Rusya’nın terörizmle savaşında ABD’ye destek vermesiyle, Afganistan’daki operasyonla, ABD askerlerinin Gürcistan’a konuşlanmasıyla bir ilgisi de olamaz değil mi... Olamaz olamaz... Çok şüpheciyim... Özür dilerim.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları