Home page
Haber Menüsü


Bush: Saddam silahsızlanmıyor
 
ABD Başkanı Bush, “ulusa sesleniş” konuşmasında, Saddam Hüseyin’in BM kararlarını hiçe saydığını ve silahsızlanmadığını söyledi.  

 
Washington
NTV
29 Ocak—  ABD Başkanı George Bush, yaptığı ‘ulusa sesleniş’ konuşmasında; Irak yönetiminin Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe saydığını, silahsızlanmak bir yana kitle imha silahları üretmek için aralıksız çalıştığını ve ABD’nin gerekirse, Irak’ı silahsızlandırmak için tek başına harekete geçebileceğini vurguladı. Bush, ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın 5 Şubat’ta BM Güvenlik Konseyi’ne Irak’a karşı kanıtları sunacağını da söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Konuşmasına iç politika ve Amerikan ekonomisine ilişkin değerlendirmelerle başlayan Bush, ABD’nin dünya çapında çok ciddi sorunlarla mücadele ettiğini, bunların başında uluslararası terörizmin geldiğini söyledi. Bush, “Tehdit yeni, Amerika’nın görevi ise aynı: Savaşmak. Terörle savaş sürüyor ve biz kazanıyoruz!” dedi.
       
GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
       Irak saldırısının hemen gerekli olup olmadığını sorgulayan çevreleri “Teröristler ve diktatörler saldırmadan önce niyetlerini nazikçe bize bildiriyorlar mı?” diyerek yanıtladı.
“BM, Saddam’a son bir şans verdi ancak Saddam tüm dünyanın umudunu boşa çıkardı. Bir diktatörün ABD’yi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz.”
GEORGE W. BUSH
ABD Başkanı
       Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın açıklayacağı istihbarat için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni 5 Şubat’ta toplantıya çağırdı.
       Bush ülkesinin Irak’ı silahsızlandırmak üzere Birleşmiş Milletler kararı olmaksızın da harekete geçebileceğinin altını çizdi.
       
‘ABD KENDİ KADERİNİ KENDİ BELİRLER’
       “İstişarelerde bulunacağız, ancak yanlış anlaşılma olmasın, Saddam Hüseyin tam olarak silahsızlanmazsa, kendi halkımız ve dünyanın esenliği için, onu silahsızlandıracak bir koalisyona liderlik edeceğiz” diye konuşan Bush, Amerika’nın kaderinin başka ülkelerin vereceği kararlara bağlı olmadığını söyledi ve “Özgürlüğümüz ve Amerikan halkının korunması için hangi önlemlerin alınması gerekiyorsa onları alacağız.” dedi.
       
  DİĞER IRAK HABERLERİ
BM'de kritik oturum
AP'de ABD'ye protesto
ABD: Kriz son aşamada
Savaşa destek 1 gecede arttı
Bush'un konuşmasına tepkiler
'Irak-El Kaide bağlantılı'
Bush:Saddam silahsızlanmıyor
K.Irak'a havadan indirme planı
'Vahşi diktatör’ olarak tanımladığı Saddam Hüseyin’in 12 yıl önce tüm kitle imha silahlarını yok etmeyi kabul ettiğini, ama 12 yıl boyunca bunun tam tersini yaptığını kaydeden Bush, “BM, Saddam’a son bir şans verdi ancak Saddam tüm dünyanın umudunu boşa çıkardı. Bir diktatörün ABD’yi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
       
       
‘SADDAM KANDIRIYOR’
“Saddam’ın saklayacak çok şeyi var. Saddam silahsızlanmıyor, aksine kandırıyor. Çeşitli belge ve malzemeyi BM’den gizliyor. Kanıtları yok ediyor.
GEORGE W. BUSH
ABD Başkanı
       “Saddam’ın saklayacak çok şeyi var. Saddam silahsızlanmıyor, aksine kandırıyor. Çeşitli belge ve malzemeyi BM’den gizliyor. Kanıtları yok ediyor. Bilimadamlarının işbirliği yapmasını engelliyor.” diyen ABD Başkanı, Irak liderinin dünyayı yıldırarak bölgesine hakim olmayı ve Ortadoğu’yu ele geçirmeyi hedeflediğini iddia etti.
       Irak’ı Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe saymakla suçlayan Amerikan Başkanı, kimyasal başlık da taşıyabilecek 30 bin füzenin ve 38 ton botilinum toksinle, 500 ton sarin hardal ve VX gazının nerede olduğuna cevap verilmediğini vurguladı.
       Bush, istihbarat bilgilerinin, Irak liderinin, aralarında El Kaide’nin de bulunduğu terör örgütlerini destekleyip koruduğunu gösterdiğini öne sürdü, ancak konuşmasında bu yönde kanıt sunmadı.
       
‘BAZEN BARIŞ SAVUNULMALIDIR’
       ABD’yi savaşa göndermenin bir başkanın vereceği en zor karar olduğunu ifade eden Başkan Bush, ABD halkına seslenerek “Biz barış istiyoruz; ama bazen barış savunulmalıdır. Haklı bir amaç için savaşacağız. Bütün gücümüzle savaşıp kazanacağız.” dedi.
       Başkan Bush “Eğer savaşmak zorunda kalırsak, ABD ordusunun tüm gücüyle savaşacağız ve galip geleceğiz... Şiddettin zafere ulaşmasına izin vermeyeceğiz. ” diye konuştu.
Bush’un konuşması savaşa desteği artırdı

       
‘DÜŞMANINIZ DIŞARIDA DEĞİL’
“Eğer savaşmak zorunda kalırsak, ABD ordusunun tüm gücüyle savaşacağız ve galip geleceğiz.”
GEORGE W. BUSH
ABD Başkanı
       ‘Baskı altındaki cesur insanlar’ olarak tanımladığı Irak halkına da seslenen Bush “Düşmanınız dışarıda değil; bizzat sizi yöneten insan. Saddam rejiminin ortadan kalkması sizin kurtuluşunuz olacak.” diye konuştu.
       
’İRAN VE KUZEY KORE DE TEHDİT’
       Konuşmasında İran ve Kuzey Kore’ye de değinen George Bush, baskı rejiminin hüküm sürdüğü İran’ın terörü desteklediğini ve kitle imha silahı ürettiği iddia etti. Bush “İranlılar da kendi kaderlerini belirleme ve özgürce yaşama hakkına sahip olmalılar.” dedi.
       “Kore yarımadasında baskıcı rejim var ve nükleer silah elde etmeye çalışıyor. Bütün dünyayı yanıltıyor. Şantaj yapıyor. Ancak Amerika şantaja boyun eğmeyecek.” diyen Bush, barışa yönelik bir çözüm bulunamadığı takdirde bölge ülkeleriyle birlikte Kuzey Kore’yi izolasyona uğratmayı planladıklarını belirtti.
 
       
    MSNBC News 'Denetimler ABD'ye hizmet ediyor'
MSNBC News 'Saldırının geldiği ülkeyi vururuz'
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları