Home page
Haber Menüsü


ABD Başkanı Bush'un ulusa sesleniş konuşmasını, sadece ABD halkı değil, tüm dünya canlı yayında izledi.
Bush’un konuşmasına dünyadan tepkiler
ABD Başkanı Bush’un ulusa sesleniş konuşması, tüm dünyada yankı buldu. Irak’tan yapılan açıklamalarda ise, Bush yalancılıkla suçlandı.
Moskova/Berlin/Tokyo/Stockholm/Bağdat
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    29 Ocak—  Rusya’dan gelen açıklamada, Irak’ta savaş çıkmaması için çaba sarf edilmesi gerektiği vurgulandı. Almanya ve Fransa, ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın 5 Şubat’ta BM Güvenlik Konseyi’nde Irak’a ilişkin istihbarat bilgilerini açıklama sözünden memnun olduklarını bildirdiler. İtalya, ABD uçaklarının Irak’a olası saldırısında İtalyan üslerini kullanabileceğini duyurdu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz de ABD Başkanı’nın ülkesinin El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu yönündeki iddialarını yalanladı. Iraklı milletvekilleri ise ABD Başkanı Bush’un söylediklerine kanıt göstermesi çağrısında bulundu.


       Iraklı milletvekilleri Bush’un konuşmasını “yalan” olarak niteledi. Milletvekili Abdülaziz El Ceburi, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bush dünyada kimsenin kabul etmediği savaşını pazarlamak için mazeretler uyduruyor. ABD Başkanı’nı, elinde, Irak’ın elinde kitle imha silahları olduğunu kanıtlayan ne varsa sunmaya davet ediyoruz” dedi. Milletvekili Hazim Bacilan ise “Kendisine müttefik bulmak için dünya kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor, ama kuracağı her ittifak zayıf olacaktır” diye konuştu ve Bush’un Irak’ın El Kaide ile ilişkisi olduğu iddiasını da reddetti.
       Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi de, Bush’un Tahran yönetimiyle ilgili yönelttiği suçlamalara cevap verirken, “ABD, İran’a yönelik yanlış yaklaşımına devam ediyor” dedi.
Bush: Saddam silahsızlanmıyor

       
FRANSA: SİLAH DENETÇİLERİ ÇALIŞMALARINI SÜDÜRMELİ
       Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Chirac, mevcut durumun askeri müdahaleyi meşru kılmadığını belirtti.
       
RUSYA: AMACIMIZ SAVAŞI ENGELLEMEK
       Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Irak savaşının olmaması için elden gelen her şeyin yapılmasını istedi. Moskova’da basın toplantısı yapan İvanov, “Irak savaşını engellemek için elimizden geleni ardımıza koymamalıyız” dedi.
       
FISCHER: TEK KARAR MERCİİ BM GÜVENLİK KONSEYİ
       Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Irak’la ilgili kararları sadece BM Güvenlik Konseyi’nin vermesi gerektiğini söyledi. Fischer, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, Irak’ın silah programlarıyla ilgili bilgilerin açıklanacağı şeklindeki sözlerini de memnuniyetle karşıladığını belirtti.
       
‘BUSH 20. YÜZYIL ZİHNİYETİNDE’
       Birlik 90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu başkanı Krista Sager de, Irak’taki silah denetçilerine bir şans daha verilmesi için mecliste yoğun şekilde çaba harcayacaklarını belirterek, Bush yönetiminin tutumunu eleştirdi. Sager, “Bush yönetimi hala, bazı ülkelerin düşman olarak gösterildiği 20. yüzyıl zihniyetiyle düşünüyor. Uluslararası terörizmle mücadele karşısında zorlanıyor” şeklinde görüş belirtti.
       
JAPONYA: ABD KARARLI
       Japon hükümetinin sözcüsü Yasuo Fukuda, ABD Başkanı Bush’un “Birliğin durumu” konuşmasının ardından, ABD’nin Irak’ı silahsızlandırmaya kararlı olduğu açıklamasında bulundu. Sözcü, Japonya’nın tavrı hakkında fazla ayrıntı vermedi, ancak “Sorun, sadece ABD ile Irak’ı ilgilendirmiyor. Uluslararası toplum birleşmeli ve Irak’a BM kararlarına uyması yönünde baskı yapmalı” dedi.
       
İSVEÇ: SAVAŞ RİSKİ ARTTI
       İsveç Başbakanı Göran Persson ise Bush’un konuşmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, savaş riskinin arttığı yorumunu yaptı. Persson, “Bush öyle bir baskı yarattı ki, bana göre artık askeri harekatı önlemek daha da zorlaştı” dedi. Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın BM’ye kanıt sunmasını olumlu olarak değerlendirdiğini belirten ve Powell’ın bizzat BM’ye gitmesinin önemli bir işaret olduğunun altını çizen Persson, BM’nin hayır demesi durumunda saldırıyı desteklemeyeceklerini belirtti.
Bush’un konuşması savaşa desteği artırdı

       
İTALYA’DAN ÜS DESTEĞİ
       İtalya Savunma Bakanı Antonio Martino, Irak’a yönelik olası saldırıda ABD uçaklarının ‘teknik sebepler’ için İtalyan hava sahasını ve üslerini kullanabileceğini açıkladı. Meclis ve Senato’da savunma komisyonlarına birer mektup gönderen Martino, ABD’nin uçaklarına İtalya’nın hava sahasını açmasının yanı sıra gerekli teknik koşullarda üslere iniş hakkının da verileceğini belirtti. Mektupta, uçaklara iniş hakkının benzin ikmali gibi sadece teknik sebeplerle yapılmasına izin verildiğinin vurgulandığı kaydedildi.
       
KUZEY KORE: ABD BİZİ İZOLE ETMEK İSTİYOR
       Kuzey Kore, Kore Yarımadası’ndaki gerginliğe ABD’nin düşmanca politikasının neden olduğunu ileri sürdü. Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı, yayınladığı yorumda, Bush’un konuşmasının, “Kuzey Kore’yi bütün yönlerden çok sıkı koordine edilmiş uluslararası yaptırımlar ve baskılar altına alarak yalnız bırakmayı amaçladığını” ileri sürdü.
       Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo ise Irak konusunun tekrar BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınması fikrini desteklediklerini söyledi ve Irak’ı BM denetçileriyle tam işbirliği yapmaya çağırdı.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları