Home page
Haber Menüsü


Akcan
Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan
 
Akcan: İhale yasası zamanında çıkacak
 
Bayındırlık Bakanı Akcan, İhale Tasarısı’nın gelecek hafta imzaların bitmesi ardından Meclis’e gönderileceğini söyledi.
 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
25 Ekim—  Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, Kamu İhale Yasa Tasarısı’nın birkaç gün içinde Başbakanlık’a, gelecek hafta da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevkedileceğini söyledi. Akcan, düzenlediği basın toplantısında, “Kamu İhale Yasa Tasarısı’nın hafta başında Bakanlar Kurulu’na sunulup imzaya açılacağını, Çarşamba günkü toplantıda imzalar tamamlandıktan sonra TBMM’ye sevkedileceği söyleyebilirim” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Oral: Taslak 1-2 günde sevkedilecek
MSNBC News Yasada AB'ye uygun 3 nokta var
MSNBC News Derviş ile Akcan İhale Yasası polemiğine girdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İhale Yasa Tasarısı’nın Avrupa Birliği normlarına uygun olduğunu belirten Akcan, Gümrük Birliği uygulamasına da atıfta bulunarak, “Gümrük Birliği’nde olduğu gibi mağduriyetin önüne geçmek için AB’ye üye olmadan AB üyesi gibi kanun çıkartıp, bazı hükümleri AB’ye kesin üye olduktan sonra geçerli olmak üzere geçici madde koymak menfaatimiz icabıdır. Yabancı firmaların ihalelere katılımı AB’ye üyelikten sonra yürürlüğe girmeli” şeklinde konuştu.
       Akcan, İhale Yasa Tasarısı’nın dünya standartlarında olması arzu edilen bir tasarı olduğunu belirterek, “Biz tasarıyı olsa olsa AB’yle yapılan protokoller çerçevesinde, uyum yasaları kapsamında mütalaa ederiz. Tasarı, kamuoyunda ve yayın organlarında dillendirildiği gibi, Uluslararası Para Fonu’nun dayatması değildir” dedi.
       
İHALE KURUMU MALİYE BAKANLIĞI’NA
       Akcan, ihale yasasının 2001 yılsonuna dek çıkarılmasının Avrupa Birliği’ne taahüt edildiğini de kaydederek, “Önümüzde iki aylık bir süre var. TBMM gerektiğinde gece gündüz çalışır ve bu tasarıyı çıkarır” dedi. Akcan, İhale Kurumu’nun Maliye Bakanlığı’na bağlanacağını da söyledi.
       Akcan, ihale yasasındaki düzenlemelerin 1991 yılından bu yana ele alındığını da hatırlatarak, “1991’den 18 Nisan seçimlerine 9 yılda 11 hükümetin gelmesi gerekli ihale yasası değişikliğini önledi” diye konuştu.
       
70 MADDELİK YASA
       Akcan, daha sonra İhale Yasa Tasarısı’nın ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Akcan, “Sözkonusu kamu ihale yasa tasarısı, yürürlükte bulunan 2886 sayılı kanun tasarısının bazı maddelerinin değişikliği değildir. Tasarı, 70 madde, 5 geçici madde ve 6 kısımdan oluşmaktadır” dedi.
       Bakan Akcan, tasarının, 1. kısmının genel hükümleri, ikinci kısmının ihale kurallarını, üçüncü kısmının ihale usulleri ve uygulama esaslarını, dördüncü kısmının yasak ve ceza sorumluluklarını, beşinci kısmının çeşitli hükümleri ve altıncı kısmının da son hükümleri içerdiğini bildirdi. Akcan’ın verdiği bilgiye göre, tasarıda uygulama projesi olmayan işlerin ihalesi yasaklandı. Böylece yatırımların sürüncemede kalması önlenecek.
       Bütün ihalelerde ilan yapma zorunluluğu yanında, kesinleşen ihale sonuçlarının Resmi Gazete’de ilan edilmesi şartı da getirildi. Kanunun uygulanmasından sorumlu olarak, Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı olarak bir İhale Kurumu, kurumun karar organı olarak da 9 üyeli bir Kamu İhale Kurulu oluşturulacak. Kurul içinde TOBB’un teklif ettiği bir üye de bulunacak.
       
2004 TARİHİ DİYE BİRŞEY YOK
       Bakan Akcan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, “Kanunun uygulamaya girmesinde 2004 tarihi diye birşey yok. Bundan 3-4 gün önce bir kurumda yaptığı açıklamada (ihale kanununu 2004’e ertelemek isteyenler var) şeklinde ifadede bulunmuştu. Bu ifade Derviş’e ait, ben de haklı olarak soruyorum? Ben bilmiyorum, Maliye Bakanı da bilmiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak ben diyorum ki, böyle birşey yok. Yürürlük tarihi önce kanunlaşır. Kanunlaştıktan sonra, çıkarılması hedeflenen yönetmelik ve uygulama hükümleri ne kadar zaman içinde gerçekleşmesi gerekiyorsa o kadar süre sonra yürürlük tarihi konur. Eğer bunun 2002 Ocak gerekiyorsa... ben soruyorum size bugüne kadar yeni yılın bütçesini Mart ayından önce ne zaman serbest bırakılmıştır. Tamam 2002 yılı diyelim Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde kaç defa Ocak ayında ihale yapılmıştır. Mesela 2 Ocak tarihini koymakla 2 Nisan tarihini koymak arasında fark nedir?” dedi.
       Yürürlüğe konmasın ne zaman mümkün olabilir sorusuna Akcan, “Bakanlar Kurulu’nda kararlaştıracağız” yanıtını verdi.
       İhale Üst Kurulu kurulmasına karar verdiklerini belirten Akcan, bu kurulun Maliye Bakanlığı ile ilişkilendirilmesine karar verdiklerini söyledi. İhale Üst Kurulu’nun Maliye Bakanlığı’ndan 2, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan 3, Sayıştay, Danıştay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan birer tane olmak üzere toplam 9 üyeden oluşacağını kaydetti.
       Akcan, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile herhangi bir görüşmesi olup olmadığını sorması üzerine, şu yanıtı verdi: “Derviş ile telefonla görüştüm. Gerek televizyon programında ifade ettiği (ihale kanununu 2004’de ertelemek isteyenler var), gerekse dünkü basın toplantısında (15 Ekim’de kanunlaşması gerekirdi) ifadesinin altında yatan bilgiyi nereden aldığını sordum, (beni bu doğrultuda bilgilendirdiler) dedi. O zaman bu kaynakların neye dayanarak bu bilgiyi aktardıklarını sormasının yerinde olacağını söyledim.”
       Taslak ile Türkiye pazarının AB ülkeleri müteşebbislerine açılmasının söz konusu olup olmadığı ve Türk girişimcilerin korunup, korunmayacağına ilişkin bir soru üzerine Akcan, “Avrupalı teşebbüslere açmadık. Avrupa bize ne kadar açarsa biz de o kadar mantığı içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” yanıtını verdi. Akcan, şunları kaydetti:
       “Bununla ilgili olarak geçici maddelerle Türk müteahhitlerin korunmasını sağlayacak hükümler getiriyoruz. Daha önce Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, (dünya standartlarında bir kanun hazırlanmak isteniyorsa yerli müteşebbisi belli oranlarda korumak mecburiyetiniz vardır) demişti. Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’ne göre bir kanunun dünya standartlarında olabilmesi, yerli müteşebbisin varlığını korumasıyla ilişkilendirilmektedir. Şimdi Türkiye, AB üyesi değil. Külfette AB üyesi gibi mütalaa edileceksiniz ama nimette bu durum söz konusu olmayacak, buna T.C. Hükümeti müsaade etmez.”
       
DİYALOG SORUNU YOK
       Devlet Bakanı Kemal Derviş ile diyalog eksikliğinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Bakan Akcan, Bakanlar Kurulu toplantılarında hep birlikte çalıştıklarını, diyalog eksikliği olmadığını söyledi.
       Akcan, “sorup öyle açıklama yapabilirdi. Bilgiyi alacağı kaynaktan almadan başka noktalardan bilgi alarak bu açıklamaları yapması bizi düşündürmüştür. İlişki eksikliği söz konusu olsa bu doğal ama böyle bir şey yoksa doğal değil” diye konuştu. Bakan Akcan, “önceki hafta bunu ele alacaktık, ancak İller Bankası’nın Elazığ’da 7 mühendis ve bir şoförü şehit oldu. Cenaze törenine katılmam nedeniyle görüşmeyi gerçekleştiremedik. O gün görüşebilmiş olsaydık bütçeden önce kanun tasarısını sevk etmiş olacaktık” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları