Home page
Haber Menüsü


Derviş ile Akcan İhale Yasası polemiğine girdi
Derviş’in “Yeni İhale Yasası 15 ekim’de Meclis’te olmalıydı” yönündeki sözleri Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan tarafından tepkiyle karşılandı. Akcan, “Yasa 2002 yılı için. Gecikme bütçe yüzünden” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
24 Ekim— Ekonomik program kapsamında en önemli düzenlemelerden olan ve Gümrük Birliği’nin ardından Avrupa Birliği (AB) ile uyum konusunda ikinci önemli adım olarak nitelendirilen Devlet İhale Yasası, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan arasında söz düellosuna neden oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş’in “Yeni İhale Yasası 2002 yılında yürürlüğe girmeli” yönündeki sözleri Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan tarafından tepkiyle karşılandı.
       
DERVİŞ: BİR AN ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ
       Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kemal Derviş, İhale Yasası’nın hızla Meclis’e sevkedilmesi gerektiğini kaydetti.
Devlet İhale Yasası Taslağı tamam

       Derviş, “Bütün olumsuzlukları tamamen ortadan kaldıracak bir yasa, 2002’de yürürlüğe girmeli” dedi.
       
AKCAN’DAN YANIT GELDİ
       Derviş’in Kamu İhale Yasa Tasarısı ile ilgili, “15 Ekim’de Meclis’e sunulması gerekiyordu. Ama sevkedilemedi. Bir an önce yürürlüğe girmeli” demesi üzerine, Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan’dan bir açıklama geldi.
       Derviş’in açıklamasının hemen ardından kameraların karşısına geçen Akcan, Derviş’in ihale yasasıyla ilgili açıklamasına tepki göstererek, “Derviş, neye istinaden bunları söyledi, bilmiyorum. Tasarının, 15 Ekim’de Meclis’e sevkedilmesi gerekiyordu. Ama çalışma yapılıyor. Bütçe nedeniyle gecikti” diye konuştu.
Derviş-Akcan düellosu Borsa’nın hızını kesti

       
AKCAN: DERVİŞ GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNMADI
       Akcan, Kemal Derviş’in yasa hakkında herhangi bir çalışma yapılmıyormuş gibi bir açıklama yapmasına anlam veremediğini söyledi. Akcan, Kemal Derviş’in bugüne kadar söz konusu yasa hakkında herhangi bir görüşme talebinde bulunmadığını da belirtti.
       Derviş’in tasarının sürüncemede olduğu izlenimi verdiğini savunan ve tasarının 2002 yılında uygulamaya konulmak üzere hazırlandığnı ifade eden Akcan, Maliye Bakanı Sümer Oral ile yarın biraraya gelerek yasa tasarısıyla ilgili son rötüşları yapacaklarını söyledi.
Taslakta Türk şirketleri koruyan düzenlemeler var

       
ÖZERK KURUL TARTIŞMASI
       Devlet İhale Yasası’nın özerk kurul konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle Bakanlar Kurulu’na sevk edilemediği belirtiliyor. Bugünkü Milliyet gazetesinde çıkan habere göre, taslağı hazırlamakla görevli olan Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, özerk kurul oluşturulmasına karşı çıkıyor. Hazine, DPT ve Avrupa Birliği AB Genel Sekreterliği ise AB’de olduğu gibi özerk bir İhale Kurulu’nun oluşturulmasında ısrar ediyor.
        Söz konusu düzenleme IMF’ye geçen mayıs ayında verilen niyet mektubuna da konuldu. Niyet mektubu uyarınca değişikliğin bu ay sonuna kadar Meclis’ten çıkması gerekiyor.
       
IMF, AB VE DÜNYA BANKASI DA GÖRÜŞ BİLDİRDİ
       Yeni yasa tasarısı yaklaşık 15 yıldan bu yana yürürlükte bulunan 2886 sayılı Devlet İhale Yasası’nda önemli değişiklikler öngörüyor. Tasarıyla ilgili olarak, IMF, AB ve Dünya Bankası’nın da görüş ve talepleri de dikkate alındı. Taslak, geçen hafta sonunda Bakanlar Kurulu onayına sunulur hale getirilmişti.
       Yeni yasa, kamu ihalelerinde usulsüzlük ve yolsuzlukların önlenmesi, planlanan işlerin kısa sürede bitirilmesi ve AB normları doğrultusunda ihalelerin gerçekleştirilmesini hedefliyor.
       Tasarı hazırlanırken, Dünya Bankası, IMF ve AB ile yabancı şirketlerin tüm kamu ihalelerine katılması konusunda çetin pazarlıklar yapıldı. Uluslararası kuruluşların itirazlarına rağmen, taslakta Türk şirketlerini korumaya yönelik düzenlemeler yapıldığı ve bazı ihalelerin yabancı şirketlere kapatılmasının amaçlandığı belirtiliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları