Home page
Haber Menüsü


 
Devlet Bakanı Kemal Derviş and içti
Anayasa uyarınca TBMM Genel Kurulu’nda yemin eden Kemal Derviş, bakan sıfatını ve yasama dokunulmazlığını kazanmış oldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    13 Mart—  Derviş, Başbakan Bülent Ecevit ile birlikte aynı otomobille saat 15.00’de TBMM’ye geldi. Ecevit, Derviş’i Meclis’teki çalışma odasına alarak yaklaşık yirmi dakika görüştü. Görüşmede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da bulundu.  

   
 
       
    MSNBC News Kemal Derviş: Konsolidasyon yok
MSNBC News Türk-iş, Derviş'i bekliyor
MSNBC News Mesut Yılmaz: Kamu bankalarında siyasi etkiye son verilecek
MSNBC News Bahçeli: Yapısal reformlar zorunlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genel Kurul Salonu’na Ecevit ve Özkan’la birlikte giren Derviş, Bakanlar Kurulu üyeleriyle tokalaştı. Derviş, daha sonra Hüsamettin Özkan’ın gösterdiği, bakanlar kurulu bölümündeki ön sıraya oturdu. Eski ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, Derviş’in yanına gelip, onu öperek kutladı.
       Genel Kurul’da önce Derviş’in Devlet Bakanlığı’na atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu. Derviş, daha sonra kürsüye gelerek Anayasa uyarınca milletvekili andını içti.
       Derviş, böylece yasama dokunulmazlığını kazanmış oldu.
       Daha sonra Bakanlar Kurulu sıralarına geçen Derviş’i, Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Hüsamettin Özkan kutladılar. Derviş, yemin töreninden önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in konuşması için Genel Kurul’da yapılan oylamada, İçtüzük gereği oy hakkı olmamasına karşın Devlet Bakanı Derviş de elini kaldırdı. Bu arada, Devlet Bakanı Derviş, TBMM’den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, “çok mutluyum. Bugün babamın doğum günüydü. Yaşasaydı 100 yaşında olacaktı” dedi.
       Derviş’e TBMM’den ayrılışında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanı Faruk Bal eşlik etti.
       Derviş’in TBMM’ye gelişi ve Genel Kurul Salonu’na geçişini kalabalık bir haberci grubu izledi.
ANAYASA HÜKMÜ
        Anayasa’nın 109’uncu maddesine göre, TBMM dışından Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar Genel Kurul’da andiçtikten sonra bakan sıfatını kazanıyor. Milletvekili olmayan bakanlar bu sıfatı taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uymakla yükümlü tutuluyor, yasama dokunulmazlığına da sahip oluyorlar. Ayrıca, bakanlık görevleri devam ettiği sürece TBMM üyeleri gibi ödenek ve yolluk alıyorlar. Derviş’in, Anayasa’nın 81’inci maddesine göre içtiği andın metni şöyle:
       “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk İlke ve İnkılapları’na bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”
       
DERVİŞ ANITKABİR’DE

       Kemal Derviş, Meclis’te yemin ettikten sonra Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunan Derviş, mozoleye çelenk koydu, daha sonra Anıtkabir özel defterini imzaladı. Bakan Derviş, deftere şunları yazdı:
       “Ulu Önder Atatürk, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu çetin dönemde, laik ve demokratik cumhuriyeti çağdaş uygarlık seviyesine çıkarma ülküsü doğrultusunda, devlet bakanlığı görevine atanmış bulunmaktayım. Mevcut durumun, Türk ulusu tarafından üstesinden gelineceği inancımı huzurunuzda teyit eder, ülkemizin hızla değişen yeni dünya düzeni içinde layık olduğu gelişmişlik düzeyine, güçlü potansiyelini kullanarak ulaşacağına ifade etmek isterim.
       Ulusal ekonomik gücün, hükümetin kararlılığı ve toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle, ulusal program aracılığıyla ortaya konulabileceğine olan inancım tamdır. Ülkülerin yol gösterici olacaktır. Huzurlarınızda saygıyla eğilirim.”
       Derviş, daha sonra Hazine Müsteşarlığı’na geçti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları