Home page
Haber Menüsü


Kuraklık tarımı tehdit ediyor
Yağış miktarının 60 yıllık ortalamaların yüzde 33 altına inmesi, Türkiye’nin kuraklığın eşiğinde olduğuna işaret ediyor. Bu kapsamda, hububat rekoltesi bahar aylarındaki yağışlara bağlı olarak azalabilecek.
Ankara
AA
10 Şubat— Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde 10’a varan, 60 yıllık ortalamalara göre yüzde 30’un üzerinde olan yağış azlığının, bu yılki tarımsal üretimi olumsuz etkilemesi bekleniyor. Ancak, Şubat-Nisan döneminde gerçekleşecek yağışlar, kuraklığın rekolte üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilecek.

   
 
       
    MSNBC News GAP'ta kuraklık önlemleri
MSNBC News "Küresel ısınmayı durdurmak zor"
MSNBC News Kuraklık tarımı tehdit ediyor
MSNBC News Avrupa'da iklim değişiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ekim döneminin başlangıcı olan 1 Ekim-30 Kasım 2000 tarihleri arasında gerçekleşen ortalama yağış miktarı, geçen yılın ortalam yüzde 9.4, son 60 yılın ise yüzde 33 altında. Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesinin, özellikle kışlık hububat ekilişi yapılan yerleri olumsuz etkilemesi bekleniyor. Yağışların yetersizliği, hububatin çıkış yüzdesini, çimlenmesini bu da verim ve üretimi olumsuz etkileyebiliyor.
       Ancak, bahar yağmurlarının dağılımına ve yağış miktarına bağlı olarak, verim ve üretimdeki olumsuz etkinin azalabileceği, rekolte konusundaki kesin değerlendirmelerin Mart ayı sonunda yapılabileceği belirtiliyor.
       Yağışlardaki azlığın, özellikle çayır ve meraları olumsuz etkileyeceği vurgulanırken, sebze ve meyve üretimi açısından şu aşamada bir risk bulunmadığı kaydedildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ise, 1 Ekim 2000-31 Ocak 2001 dönemindeki yağış miktarında, normallare göre yüzde 39.5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.8 azalma oldu.
       
KURAKLIK RİSKİ YOĞUN BÖLGELER
       Bakanlık uzmanlarının yaptığı değerlendirmeye göre, Kayseri, Ankara, Yozgat, Sivas, Konya ağırlıklı olmak üzere kışlık ekilişlerin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu’da, son iki aydır yeterli yağış olmadı. İlkbahar yağışlarının da yetersiz kalması durumunda, verim ve üretimde azalış bekleniyor. Yeterli yağış olmadığı için ekilişlerin bir kısmı normal, bir kısmı cılız çıkış yaparken, yazlık ekilişlerde artış bekleniyor.
       Yağışların azlığı nedeniyle Sivas ve Kayseri’de yüzde 40-50’ye varan verim azalışı olabileceği tahmin ediliyor. Ancak, bahar yağışının yeterli olması halinde verimdeki azalma yüzde 20-25’de kalabilecek. Diğer taraftan, Kayseri’de bazı bölgelerde don sorunu yaşandığı belirlendi.
       Türkiye’nin hububat ambarlarından Çukurova’da, havaların sıcak olması nedeniyle, özellikle Adana’nın kuzey bölümlerinde kardeşlenmenin az olması nedeniyle dekara verimde yüzde 10 düşüş bekleniyor. Son günlerde Çukurova, Hatay, Kahramanmaraş ve Boztepe’de görülen yağışların ise çiftçiyi sevindirdiği belirtiliyor.
       
EGE BÖLGESİ’NDE SORUN YOK
       Belirlemelere göre, Ege Bölgesi’nin genelinde yağış yetersiz olmasına karşın, önemli bir problem yaşanmadı. Kasım ve Aralık ayı yağışlarının yetersiz olması ve Ocak ayının serin geçmesi nedeniyle, verim ve rekoltenin büyük ölçüde bahar yağışlarına bağlı olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bölgede, yaz aylarında yaşanan sıcaklık ve kuraklığın arı ve bal üretimini düşük miktarda da olsa olumsuz etkilediği saptandı.
       Trakya Bölgesi’nde ise yetersiz yağış nedeniyle hububat ekiminde çıkışların beklendiği gibi olmadığı, ancak bitki gelişiminin normal olduğu belirlendi. Hububat üretiminin bahar aylarında gerçekleşecek yağıştan olumlu etkilenmesi beklenirken, Edirne ve Trakya genelinde baraj seviyelerinde gözlenen su miktarındaki düşüşe paralel olarak, çeltik üretiminde yüzde 15-20 düşü olabileceği tahmin ediliyor.
       Marmara Bölgesi’nde yağış miktarının yeterli olması nedeniyle, bahardaki yağışların üretimi daha da artırması bekleniyor. Karadeniz Bölgesi’nde sahil kesiminde sorun yaşanmadığı, iç kesimlerde bir miktar verim düşüklüğü olabileceği belirtiliyor.
       Doğu Anadolu’da da yoğun bir zararın söz konusu olmadığı, bitki gelişiminin genelde normal olduğu saptandı. Malatya ve Elazığ’da az miktarda çıkış azlığı sorunu gözlenirken, bazı alanlarda yoğun kar nedeniyle kar küğü riski olabileceğini kaydedildi. Güneydoğu Anadolu’da ise şimdilik kuraklık sorunu yaşanmadığı, Ocak ayındaki yağışların yetersizliği nedeniyle Mardin ve çevresinde hafif kuraklık hissedildiği belirtildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları