Home page
Haber Menüsü



 
 
AB basını: Şartlar ağır  
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki tarihi AB zirvesinin ilk gecesinde Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlamasına dair yapılan açıklamalar dış basında geniş yankı buldu.  
   
NTV-MSNBC
 
    17 Aralık 2004 —  Gazetelerde öne çıkan konu, Kıbrıs başta olmak üzere Türkiye’nin önüne koşullar getirildiği yönünde.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Times gazetesi, Türkiye’yle müzakerelere başlanmasının öncelikle birliğin sınırlarını Irak ve İran’a kadar götüreceğini belirtiyor. Gazete, Türkiye’nin Kıbrıs’ı dolaylı olarak tanıması, Türk vatandaşlarının birlik sınırları içinde çalışma ve yaşamasına sınırlama getirilmesi gibi koşulların ağır olmasına karşın, Türkiye’nin AB’ye evet diyeceği tahmininde bulunuyor.
       İngiliz Independent gazetesi de, Türkiye’ye ağır şartlar getirildiği yorumunu yapıyor. Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin teklifine evet demesi durumunda müzakerelerin İngiltere’nin dönem başkanlığında başlayacağına dikkat çeken gazete, Kıbrıs’ın, Türkiye’nin önüne bir şart olarak konduğunu vurguluyor.
       İngiliz The Guardian da müzakere sürecine, İngiltere’nin dönem başkanlığında girileceğini dile getiriyor. Gazete ayrıca, Türk hükümetinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, müzakere tarihi almanın yalnızca bir ayrıntı olduğunu, müzakerelerin başarısız olması durumunda Türkiye’nin Avrupa kurumlarına bağlanması, Türk işçilerinin üye ülkelere yerleşmesini sınırlayan ifadelerin Türkiye’yi düşündürdüğünün altını çiziyor.
       Financial Times gazetesi de, üyelik şartlarının yerine getiilrmesinin en az 10 yıl alacağı ancak Türkiye’nin ilk kez Avrupa rotasını açık bir şekilde görebildiği yorumunu yaptı. Gazete ayrıca, zirveden önce televizyona çıkarak halkını Türkiye’nin üyeliği konusunda ikna etmeye çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın bu sürpriz çıkışı yüzünden özellikle kendi partisi içinden ağır eleştirilere hedef olduğuna dikkat çekiyor.
  BRÜKSEL'DE TARİHİ ZİRVE
Kıbrıs konusunda anlaşamaya doğru
Müzakerenin ucu açık, tarih Ekim 2005
Avrupa liderleri Kıbrıs jesti bekliyor
Rum Kesimi yazılı taahhüt istiyor
AB basını: Şartlar ağır

       Wall Street Journal‘ın Avrupa baskısında, Türkiye’nin 40 yıllık AB özleminin ortada olduğu ve ABD’nin de desteğini aldığı yazıldı. Gazete, üyelik başarısının büyük bir Müslüman ülkenin dünyanın en büyük ticaret bloğuna bağlanarak İslam dünyasıyla batı arasında bir köprü kurulmasına yardımcı olacağı yorumunu yapıyor.
       Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, “AB Türkiye’ye Avrupa kapısını açıyor” başlığıyla verdiği haber-yorumda, Alman meclisinin Türkiye ile yakalanan fırsatlardan istifade etmeye karar verdiğini, fırsatlardan istifade edilmeye çalışılmasının risklerin vurgulanmasından daha doğru olduğunu belirtti.
       Der Tagesspiegel gazetesi de hem Türkiye’yi, hem de Avrupa’yı gerçek anlamda düşünen kişilerin, Türkiye ile müzakerelere başlanması kararını desteklemesi gerektiğini yazdı.
       Alman Bild gazetesi, “Türkiye’nin üyeliği için yol açıldı” başlığıyla verdiği haberde, AB’nin kararını tarihi bir karar olarak nitelendirdi.
       Fransız Liberation gazetesi de Türkiye’nin üyeliğinin AB için büyük riskler taşımasına rağmen bu riskin alınması gerektiğini savunuyor.
       Gazete, “Laik, genç, başarıya susamış, askeri açıdan güçlü ve AB için en büyük tehdit kaynağı bölgelerinden birine aşina olan Türkiye’nin üyeliğe alınması Avrupa’yı güçlendirir” yorumunda bulunuyor.
       Le Monde ise “Şunu açıklıkla söyleyelim: 1963’te Ortak Pazar’ın 6 üyesi Ankara ile ortaklık anlaşması imzalamamış olsaydı, Türkiye ile müzakerelerin başlatılması söz konusu olmazdı” ifadesine yer veriyor.
       Avusturya’da yayımlanan Die Presse ise ekonomik olarak, Türkiye’nin üyeliğinin içerdiği risklerin, yarattığı fırsatlardan fazla olduğunu yazıyor.
       
RUM BASININDA ZAFER HAVASI
       Rum Kesimi’ndeki gazeteler de, Türkiye’nin tam üyelik güvencesi bile olmaksızın alacağı müzakere tarihine karşılık “çok katı” bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma şartıyla karşı karşıya kaldığını yazdı.
       Rum gazetelerinin manşetlerinde, “Türkiye’ye dikenli, kuyruklu evet, “Erdoğan tarih alıyor, bize protokolle tanıma veriyor”, ”Kıbrıs açısından onurlu uzlaşı”, “Kıbrıs’ın tanınmasına karşılık tarih veriyorlar” ifadeleri dikkat çekti.
       
YUNAN BASINI TEMKİNLİ
       Katimerini gazetesi, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılması için Türkiye’ye “zor şartlar” koşulduğu, tam üyelik konusunda da “Kapının ardına kadar açılmadığı” yorumuna yer verildi.
       “Alışveriş gece boyu sürdü” başlığını kullanan To Vima gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusundaki tutumunun Türkiye’nin AB adaylığını “Bıçağın keskin tarafına taşıdığını” kaydetti.
       “Türkiye’nin Avrupa pasaportuna damga Kıbrıs’ı tanımasıyla vurulacak” diyen Ta Nea gazetesi, 25 AB ülkesinin Türkiye’nin Kıbrıs ile Gümrük Birliği Anlaşması’nı bugün Brüksel’de imzalamasını istediklerini öne sürdü.
       “Ala Turka Pazar” başlığını kullanan Elefteros Tipos gazetesi, zirvedeki gelişmelerin gerek Yunan gerekse Rum tarafını tatmin edecek düzeyde olduğu yorumunu yaptığı haberinde, Erdoğan’ın AB ülke başkanlarının baskısı altında olduğunu, Karamanlis ile Papadopulos’un ise tezlerinden bir adım dahi geri atmadıklarını yazdı.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları