Home page
Haber Menüsü


Verheugen: Her koşulda reformlar sürmeli
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen eski Dep Milletvekili Leyla Zana ile görüşmesinden kısa bir süre önce NTV’ye konuştu.
    7 Eylül 2004—  NTV Muhabiri Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan Verheugen, Zana’nın şiddet kullanımı konusundaki görüşlerini öğrenmeye çalıştığını söyledi. Verheugen Türkiye ile müzakerelere başlaması konusunda da, karar ne olursa olsun ülkedeki reform sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  * Sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanıyla görüştünüz. Bize ilk izlenimlerinizi aktarır mısınız?
       


       Verheugen: Genel olarak çok önemli bir süreçten geçtiğimizi söyleyebilirim. 1999’daki stratejimiz uzun erimli bir değişimi tetiklerdi. Diyarbakır’daki ve bölgedeki herkes bu değişimi kucaklıyor. Herkes sürecin devam edeceğini umuyor.
* Açıklamanızda, reformların uygulanmasının önemine değindiniz. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüştünüz. Dikkatinizi çeken temel sorunlar nedir?
       Verheugen: Öncelikle olayla ilgili herkes her konuda ilerleme kaydettiğimiz konusunda hemfikir. Uygulamada yüzde yüzlük başarı olması imkansız. Bunu zaten kimse ummuyordu. Sivil toplum kuruluşları ifade özgürlüğü, dernek kurma özgürlüğü, işkence ve kötü muamele gibi konularda uygulama eksikliklerini anlattılar. Ama şunu söylemeliyim ki bugün görüştüğüm sivil toplum kuruluşları temsilcileri bugünkü durumun birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi olduğu görüşünde...
* Bu bölge terörle ve şiddetle özdeşleştirilen bir yer. Siz de bugün şiddetin kabul edilemez olduğunu belirttiniz. Leyla Zana ve arkadaşlarından neler duymayı umuyorsunuz?
       Verheugen: Leyla Zana sembolik bir dava. Kendisi önemli bir şahsiyet ama davası oldukça sembolikti. Leyla Zana serbest bırakılmasaydı gerçek anlamda ilerleme kaydedemezdik. Ondan, kendi durumuna dair bilgi almayı, bu sorunların şiddete başvurulmadan çözülebileceğini umduğunu, PKK’daki farklı gruplar hakkındaki ve şiddet kullanımına dair görüşlerini öğrenmek istiyorum.
Verheugen: Türkiye kritik eşiği aştı

* Başka görüşmeleriniz de olacak ama Kürt sorununun hala Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliği önünde engel teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?
       Verheugen: Bunun engel olduğunu söylemedim. Bu sadece, Türk toplumunun üzerinde durması gereken bir problem. Ben de türk toplumunun bu konuya eğildiği izlenimini edindim. ama yine de yapılacak çok şey var..
* Kıbrıs konusuna değinelim istersiniz. Avrupa Birliği, Türkiye’nin Kıbrıs’ı Gümrük Birliği anlaşmalarına dahil etmesini istiyor. Ama referandumdan beri bu gerçekleştirilmiş değil. Bu durumla ilgili olarak Türkiyeli yetkililere mesajınız nedir? Bunula ilgili bir uyarı olacak mı veya ilerleme raporuna olumsuz yansıması söz konusu olabilir mi?
       Verheugen: Bu hala tartışılan, görüşülen bir konu. Ben de en kısa zamanda çözüm bulunmasını istiyorum. Kıbrıs Gümrük Birliği’nin dışında tutulamaz. Çünkü Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin bir üyesi. dolayısıyla bu sorun çözülmelidir ve ben bunun çözüleceğinden eminim.
* Türkiye’nin, KKTC’nin izolasyonunun son bulmasıyla ilgili olarak Avrupa Birliği’nden bazı adımlar atmasını istediğini biliyoruz ama bunlar gerçekleştirilmedi?
       Verheugen: Bu konular tamamen farklı konular ve bunları birbiriyle ilişkili görmemek lazım.
* Son olarak Türkiye’ye, müzakerelerin önünü açacak olumlu bir perspektifle geleceğinizi düşünüyor musunuz?
       Verheugen: Ziyaretim henüz bitmedi. Bugün gördüklerim olumluydu ve olumlu bir karar için önemli. Bunlar artık demokratikleşme ve modernleşme sürecinin devam edeceğinin göstergesi. Herhangi bir sekteye uğramadan, karar ne olursa olsun, süreç devam etmelidir ve ben bundan eminim. Dolayısıyla bugün çok olumlu bir gündü diyebilirim.
  Verheugen'den tarihi ziyaret
"Kriterler tamam, uygulama eksik"
Verheugen: Türk halkı AB'yi istiyor
Verheugen'in Diyarbakır temasları
"Türkiye kritik eşiği aştı"
NTV'ye özel demeç
Verheugen'dan zina yorumu: Ancak şaka olabilir
Verheugen azınlık temsilcileriyle görüştü

       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları