Home page
Haber Menüsü



Yeni MP3 çalarınız: Muzio
Piyasaya yeni sürülen Muzio MP3 çalar, OLED ekranı, 128, 256 ve 512 MByte’lık kapasitesi, radyodan ve harici ses kaynaklarından kayıt yapabilmesi ve radyo özellikleriyle müzikseverlerin ilgisini çekebilecek bir ürün.
NTV-MSNBC
    31 Mayıs 2004 —  MP3 formatı, son yıllarda hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Artık, piyasada MP3 çalamayan ses ile ilgili ürün yok gibi. VCD okuyucular, DVD Okuyucular, taşınabilir CD çalarlar ve hatta bazı fotoğraf makineleri dahi artık MP3 desteği veriyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       USB’nin yaygınlaşmasıyla küçülen ve ‘cebimize giren’ taşınabilir belleklerin MP3 çalar versiyonları da birbiri ardına piyasa sürülmüye başlandı.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
KUTU İÇERİĞİ
* Kulaklık
* USB Kablosu
* Yazılım CD’si
* Kullanım Kılavuzu
* Taşıma çantası
* Line kablosu
* Boyun askısı
* 1 adet AAA (küçük kalem) pil
       
GENEL ÖZELLİKLER
Ürünün alt yüzünde HOLD tuşu, LINE-IN girişi ve kulaklık çıkışı bulunuyor.

       Bu incelememize konu olan Muzio ise, biraz daha kabiliyetli bir ürün. Radyo özelliği bulunan ürünün 128, 256 ve 512MByte olmak üzeri 3 ayrı versiyonu bulunuyor. Biz incelememiz süresince 256MByte’lık versiyonu kullanma imkanı bulduk. Bu bellekle ortalama 5 MByte’tan 50’ye yakın MP3 ya da WMA taşıyabiliyorsunuz. Aynı zamanda dahili mikrofonu ile dışarıdan ses kaydı yapan ve bu sayede kayıt cihazı özelliği de bulunan Muzio, Line-In girişi sayesinde ses çıkışı verebilen herhangi bir kaynaktan (TV, VCD Çalar, DVD Çalar ya da bilgisayar) ses kaydı yapabiliyor. Tüm kayıtları MP3 formatında yapan ürünü, aynı zamanda USB bellek olarak da kullanabiliyorsunuz.
       Boyut olarak ortalama bir çakmak ölçülerine sahip olan ürün kalınlık anlamında biraz tombul. Ürünün USB girişi arka yüzde ve tıpkı sustalı bir bıçak gibi dönen bir noktaya sabitlenmiş. Bu yuvayı kaldırarak 180 derece açı ile açabiliyorsunuz. Bu açılma sırasında belli noktalarda çentikler olduğu için, isterseniz 90 ya da daha farklı bir açı ile tutmanız da mümkün oluyor.
USB bağlantısı, dönebilen bir eksen üzerine yerleştirilmiş durumda, ürünün arka yüzünde bulunuyor.

       Gümüş renkli bir dış kaplamaya sahip (mavi renklisi de var) olan Muzio, 8.4 cm genişlik ve 3.3 cm yüksekliğinde bir elips şeklinde. Ürünün kalınlığı ise 2.3 cm. Bu ebatları ve pil hariç 43 gram ağırlığı ile cepte ya da elinizde rahatlıkla taşınabilen ürünü, üst yüzün 3’te 2’sini kaplayan ve yeşil tonlarına sahip tek renkli OLED ekran yardımı ile kullanıyorsunuz. Bu ekranın hemen sağında bulunan ve hem içeri doğru bastırılabilen hem de sağa-sola, yukarı-aşağı oynayabilen joystick tuş yardımı ile çalınan müzik parçalarını ileri-geri alma, klasörler arasında gezinme ve radyo istasyonlarını bulma gibi bir çok işlemi yapıyorsunuz.
       Ürünün üst yan yüzünde ise sırasıyla Power, MODE ve REC düğmeleri bulunuyor. Cihazı açmak için bu POWER düğmesine 3 saniye süresi ile basmak gerekiyor. Ardından, ekranda minik bir yunus balığı animasyonu görünüyor ve ürün çalışmaya hazır hale geliyor.
Ürünün sağ yanında askı yuvası ve mikrofon bulunuyor.

       MODE düğmesi ile PLAY (Müzik Dinleme), FM (RAdyo) ve REC (Kayıt) işlemleri arasında seçim yapıyorsunuz. Ayrıca, bu düğme PLAY modunda müzik dinlerken parçaların nasıl dinleneceğinizi seçme işlemine de yarıyor (A’dan B’ye, sadece A vb. gibi). En sağdaki REC tuşu ise kayıt yapmaya yarıyor. Bu düğme Play modunda iken, müziğin şekline göre hareket eden iki adet animasyonu çalıştırıyor. FM modunda ise, radyodan kayıt işlemini başlatıyor.
       Pil yuvası ise Muzio’nun sol yan yüzüne konumlandırılmış. Üründe dahili olarak bulunan mikrofon ise, sağ yan yüzde bulunan ve ürünü askısına takmak için kullanılan sabitleme yerinin hemen altında. Kayıt sırasında eğer askıya takılı değilse sıkça sallanan bu sabitleme noktasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde, bu parçanın gövdeye çarpması ile oluşan metal bir çınlama sesi (ürün sallanıyorsa) duyuyorsunuz.
Ürünün üst yan yüzünde POWER, MODE ve REC düğmeleri bulunuyor.

       Ürünün alt yan yüzünde ise kulaklık çıkışı, Line girişi ve HOLD düğmesi bulunuyor. Line girişini harici ses kaynaklarından kayıt yapmak kullanıyorsunuz ve bunun için gerekli olan (her iki ucu da stereo jack) ürünle beraber veriliyor. HOLD düğmesi ise, cep telefonlarındaki tuş kilidi gibi, ürünü taşırken yanlışlıkla tuşlara dokunmanız ihtimaline karşı tuşları kilitliyor. Eğer kazara ürün kapalı iken bu tuşu aktif hale getirirseniz Muzio’yu açmak için POWER düğmesine bastıktan sonra ekran ‘Hold’ yazısı görünüyor ve ürün tekrar kapanıyor.
       Ürünün kullanımı ilk başlarda biraz karışık görünse de, alışmak için sadece birkaç dakika gerekiyor. Elektronik ürünlere fazla aşina olmayan biri dahi kolaylıkla Muzio’yu kullanabilir.
Muzio ile ilgili ayarların yapıldığı menü
       Üründe genel olarak bilgisayar klasörleri mantığı işliyor. Standart olarak FM, LINE ve MIC olmak üzere 3 ayrı klasör bulunuyor. Sizin içine attığınız klasörleri de görebilen Muzio, FM klasörüne radyodan yapılan kayıtları, MIC klasörüne mikrofon ile yapılan kayıtları, LINE klasörüne de Line bağlantısı ile yapılan kayıtları otomatik olarak atıyor. Siz bu klasörleri bilgisayardan da görebiliyorsunuz.
       
MÜZİK DİNLEME
       MP3 ve WMA formatına destek veren ve internet sitesi yardımı ile Firmware güncellemelerine izin veren Muzio, 8 Kbps’ten 320 Kbps aralığındaki MP3’leri çalabiliyor. Çalma sırasında parça isimlerini ve bulundukları klasörlerin adlarını akan bir yazı şeklinde gösteren üründe, OLED ekrandan, müzik parçasının KHZ’i, Bit Rate’i, ekolayzır durumu, pil durumu, parçanın uzunluğu vb. bilgilere ulaşmak mümkün. Parçalar arasında gezinme üst yüzde sağda bulunan joystik düğme ile yapılabiliyor. Bu düğmeyi bir kez sağa ya da sola doğru oynatınca, o an bulunan klasördeki parçalar arasında ileri ya da geri gidiyorsunuz. Eğer içeri doğru basılı tutarsanız ürünle ilgili ayarlara ulaşıyorsunuz. Bunlar içinde DISPLAY, FM, REC ve EQ gibi ayarlar bulunuyor.
       
RADYO
20 kanal hafızalı radyo

       Muzio 85 ile 108 MHz frekans aralıklarında FM radyo kanalına sahip. Her ne kadar ülkemizde alt frekans 88MHz ile başlasa da, üründe taban değer 85 MHz. 20 adet radyo kanalını hafızasına kaydedebilen ürünün çekim gücü yeterli. Harici bir anteni bulunmadığı için (bu tip ürünlerin çoğunda olmadığı gibi) kulaklığı anten olarak kullanan Muzio, kapalı mekanlarda kanal bulmada biraz zorlanıyor.
       
SES KAYIT
Muzio'da bilgisayar mantığı ile klasörler arasında gezinebiliyorsunuz.

       Üründe temel olarak 3 ayrı şekilde kayıt yapıyorsunuz: Radyodan, Line’dan ve dahili mikrofondan. Her üç kayıt da cihazın içinde bulunan LINE, MIC ve FM klasörlerinin içine otomatik olarak yapılıyor. MP3 formatında yapılan kayıtların kalitesini de belirleyebiliyorsunuz. Eğer en düşük kaliteyi seçerseniz saatlerce (yaklaşım 60-65 saat) ses kaydı yapabiliyorsunuz.
       LINE yoluyla kayıt yapabilme özelliği ile, örneğin, bir CD çaların ses çıkışından faydalanarak, herhangi bir müzik CD’sini MP3’e bilgisayar olmadan çevirebiliyorsunuz. Bu işlemin tek sıkıcı yanı, tüm bunları gerçek zamanlı yapmanız. Eğer çevirmek istediğiniz CD 60 dakika ise 60 dakika boyunca kayıt yapmanız gerekiyor. Yine de, bu bir kusur değil, ama teknik bir zorunluluk.
       Ürünün ses kayıt kalitesi için genel olarak ‘çok iyi’ denilebilir. Doğrudan MP3 yapması ise fazla yer kaplamaması sebebiyle ses kaydı işleri ile uğraşanlar için önemli bir özellik.
       
EKOLAYZIR
9 bant grafik ekolayzır ürünün artılarından biri. 9 bandı da ayrı ayrı ayarlayabiliyorsunuz.

       Üründe bugüne kadar hiçbir taşınabilir MP3 çalarda görmediğimiz 9 bant grafik ekolayzır bulunuyor. Ve bu ekolayzırı kendi isteğinize göre ayarlayabildiğiniz gibi, hazır seçenekleri de (POP, ROCK vb gibi) kullanabiliyorsunuz. Pratikte çok işe yarayan bu ekolayzır özelliği ile, kendi zevkinize göre ses ayarlaması yapabiliyorsunuz.
       
OLED EKRAN
       Muzio geçtiğimiz günlerde ürün incelemeler köşemize konuk olan Kodak EasyShare LS633 ( yazıyı okumak için
       buraya tıklayın) dijital fotoğraf makinesi gibi OLED ekran kullanıyor. Organik Işık Yayan Diyot (Organic Light-Emitting Diode) teknolojisi son yıllarda geliştirilen ve özellikle cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi, otomobil teybi gibi cihazlarda kullanılan bir yenilik. Diğer LCD ekranlar gibi yüksek enerji tüketmeyen (OLED ekranlar 2-10 V arası enerji tüketir), az yer kaplayan ve yaklaşık 160 derecelik bir görüş açısı sağlayan bu teknolojiyi kullanan ürünlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Yeşil renkli ışık yayan OLED bir ekranı bulunan Muzio’yu gün ışında bile rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Çok güçlü aydınlatmalı yerlerde de ekran parlaklığını ayarlamanız sayesinde ekrandaki yazıları okuyabiliyorsunuz.
       
PİL
Muzio tek pil (AAA) ile çalışıyor.

       Bir adet AAA kalem pille (ince kalem pil) çalışan Muzio, kitapçığında yazan bilgilere göre, bu pille kesintisiz olarak 10 saat MP3 ya da WMA çalabilirken, 15 saat de FM radyo dinleyebiliyorsunuz. Ancak, biz incelememiz sırasında bu kadar uzun sürelere ulaşamadık. Bizim bulduğumuz değerler ise, müzik dinlemek için 6-7 saat, radyo içinse 8 saate yakın oldu. Yine de, bu değerler bir MP3 çalar için ‘kabul edilebilir’ düzeyde. Daha uzun süreli kullanım istiyorsanız, yüksek MAh değerine sahip şarjlı piller kullanmanızı tavsiye ederiz.
       
KULAKLIK
Ürünle beraber verilen kulaklık, genel olarak yeterli kalitede.

       Muzio’nun çekice benzeyen kulaklığı, ürünle beraber verilen kulaklıklara göre epey kaliteli. Yine de, ses konusunda titiz birisiyseniz, bu kulaklık sizin için yeterli olmayabilir.
       
USB
       USB 1.1 bağlantısı ürünün en önemli eksilerinden. Evet, ne yazık ki bu güzel ürün USB 2.0 değil. Bu sebeple özellikle MP3 transfeleri sırasında epey beklemek gerekiyor. Özellikle, 100-150 MB gibi büyük boyutlarda transferler yaparsanız 3-4 dakikayı aşan süreler beklemeniz gerekiyor.
       
FIRMWARE GÜNCELLEME
Muzio'nun Firmware'ini web sayfasından indireceğiniz bir yazılım yardımı ile güncelleyebiliyorsunuz.

       Muzio’nun yazılımı (firmware) internet sitesinden indirilen bir yazılım yardımı ile güncellenebiliyor. Bu incelemenin yapıldığı tarihte çıkmış olan en son güncelleme 2.11 idi ve biz de elimizdeki ürünün güncellemesini yaptık. Bu işlem için ürünü bilgisayara takarken POWER ve MODE düğmelerine aynı anda basmak gerekiyor. Bu sayede, ürün Rescue Mode adı verilen bir moda geçiyor. Siz de web sayfasından indireceğiniz güncelleme yazılımı ile ürünü güncelleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Birçok üründe olduğu gibi, bu işlem sırasında elektrik kesilmesi gibi bir durum olursa Muzio’ya zarar gelme ihtimal bulunuyor. Zaten yazılım da sizi bu konuda uyarıyor. Güncelleme yapmak için bilgisayarın internete bağlı olması gerekiyor.
       
HEDEF KİTLESİ
* Hareket halinde müzik dinlemeyi sevenler
* Hem bellek, hem MP3 çalar, hem de radyo sahibi olmak isteyenler
* Basın sektöründe çalışanlar
* Ses kayıt cihazı olarak kullanmak isteyenler
       
ARTILARI
* Kompakt boyutlar (çakmak ebatında)
* Ses kalitesi
* Radyodan, mikrofondan ve harici bir cihazdan ses kaydı yapabilme
* 9 Bant ekolayzır
       
EKSİLERİ
* USB 2.0 desteği yok
       
SONUÇ


       Muzio, kompakt boyutları, ses kalitesi, OLED ekranı ve hemen hemen her kaynaktan ses kaydedebilmesi gibi özelliklerle beğenimizi kazanan bir ürün oldu. Her ne kadar USB 2.0 desteği bulunmasa ve bu bizi biraz zorlasa da, piyasada benzer özelliklerde bu fiyata bir ürünün olmaması (en azından bu yazı yazıldığı tarihte), küçük ve kullanışlı olması gibi özelliklerle bizden övgüyü haketti. Eğer müzik dinlemeyi seviyor ve hem bellek hem de ses kayıt cihazı olabilecek bir ürün arıyorsanız Muzio tam size göre.
       
       Muzio 256 MByte MP3 Çalar
       Bellek:
256 MByte (isteğe bağlı 128 ve 512 MByte seçenekleri de bulunuyor)
       Frekans Aralığı: 20 Hz-20 kHz
       Kulaklık Çıkışı: 16 mW (8mW+8mW)
       FM Frekans Aralığı: 85 - 108 MHz
       USB: 1.1
       Desteklediği Formatlar: MPEG 1/2/2.5/ Layer 3, WMA, LVF, LVW
       MP3 Encoding: MPEG 1/2/2.5/ Layer 3, LVF, LVW
       Ağırlık: 42 gr (pil hariç)
       Boyutlar: 84 x 33 x 23 mm
       Pil Ömrü: 10 saat Müzik, 15 saat FM
       Ses Kaydı: 256 MByt belleğe yaklaşık 60 saat
       Çalışabildiği işletim sistemi: Windows 98 SE, ME, 2000 XP
       Pil: 1.5 V AAA
       Fiyat: 169$ + KDV
       Üretici Firma: Jungsoft
       Distrübütör Firma: Tellioğlu
       
       
       
Muzio ile radyodan yapılmış 30 sn’lik örnek bir kaydı buraya tıklayarak indirebilirsiniz (Kayıt MP3 formatında ve 475 KByte olup Winzip programı ile sıkıştırılmıştır).

       
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları