Home page
Haber Menüsü


‘Dev ekranlı’ dijital: Kodak LS633  
Kodak EasyShare LS633, 3.1 Mpiksel çözünürlüğü, 56 mm’lik LCD ekranı, 3X optik, 3.3 X dijital olmak üzere toplam 9.9X zoom ve kolay fotoğraf çekme özellikleriyle öne çıkan bir ürün.  
   
 
 
   
Özgür Çetin
NTV-MSNBC
 
    1 Mart 2004 —  Çoğu zaman teknolojik ürünlerin karmaşıklığı, kullanım zorluklarını da beraberinde getirir. Özellikle dijital fotoğraf makineleri -gelişen teknolojinin de yardımıyla- her yerlerinde bir düğme ve ayara sahip karmaşık cihazlar haline geldiler. Hal böyle olunca bu tip cihazlar da teknolojik ürünlerle arası iyi olmayanların itici bulduğu tekno-oyuncaklar haline dönüştüler.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       Kodak’ın son ürünü EasyShare LS633 ise özellikle kullanım kolaylığı ve devasa ekranı (2.2 inç=5.6 cm) ekranı ile kullanıcı dostu bir ürün. Dünyanın OLED (Organic Light Emitting Diode - Organik Işık Yayan Diyot) LCD ekran teknolojisine sahip ilk ürünü olan LS633’ün dış yüzeyi metalik gümüş renginde. Arka yüzün yarısından fazlasını kaplayan LCD ekran ise özellikle çekilen fotoğraflara bakarken büyük kolaylık sağlıyor.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
OLED NEDİR?


       Organik Işık Yayan Diyot teknolojisi son yıllarda geliştirilen ve özellikle cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi, otomobil teybi gibi cihazlarda kullanılan bir yenilik. Normal LCD ekranların aksine oldukça düşük enerji tüketen (2-10 V), klasik ekranlara göre daha az yer kaplayan ve yaklaşık 160 derecelik bir görüş açısı sağlayan bu yeni teknolojiyi, kısa vadede olmasa bile uzun vadede birçok cihazda görebileceğiz.
       Kodak tarafından da desteklenen OLED’in kullanıldığı ilk fotoğraf makinesi olan LS633’de bu ekranın nimetlerinden fazlasıyla yararlanılıyor. Özellikle renkleri doğru yansıtmadaki başarısı gerçekten kayda değer. Ayrıca neredeyse 160 derecelik bakış açılarında bile görüntüde kayba yol açmaması da ayrıca ilgimizi çekti. Öte yandan LCD ekranın 2.2 inç gibi büyük bir boyutta olması da OLED’in marifetlerini daha iyi göstermesine imkan tanıyor. OLED ekranlar için ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
       Kullanım süresi boyunca bu LCD ekranı kim gördüyse hayran kaldı ve özellikle boyutlarıyla neredeyse bilgisayarda bakıyormuşcasına kaliteli sonuç veren LS633, ekranı ile bizden geçer not aldı.
       İncelememiz süresince OLED ekranın tek eksisi ekranda iz bırakması oldu. Özellikle ekrandaki bir yazı kaybolduktan sonra 2-3 sn ekranda izi kalıyor. Gerçi bu iz daha sonra kayboluyor ama biraz can sıkıcı bir durum.
Ürün, gündüz çekimlerinde başarılı

       
       
KUTU İÇERİĞİ
       Ürünün kutusundan LS633 ile beraber;
* KLIC-5000, 1050 mAh 3.7 V Li-Ion pil
* Pil şarj cihazı
* Docking istasyonu için plastik aparat
* Elde taşıma askısı
* USB kablo
* TV bağlantı kablosu
* 112 Sayfa kullanım kılavuzu (Türkçe)
* Biri sürücü ötekisi yazılım CD’si olmak üzere 2 CD
       
GENEL GÖRÜNÜM
Ürünün arka yüzü

       Dış yüzeyi gümüş renkli metal ile kaplı olan LS633 114 mm boyunda. Bu boyutları ile biraz irice bile sayılabilecek ürünün ön yüzünün sol üst köşesinde flaş onun hemen sağında otomatik çekimlerde yanan ve kalan süreyi belirten kırmızı LED, onun yanında ışık algılayıcısı ve bütünleşik mikrofon bulunuyor. En sağda ise optik vizör penceresi bulunuyor.
       Ürünün üst yüzünde ise bir kez basıldığında Otomatik Çekim ikinci kez basıldığında ise Seri Çekim ayarlarını değiştiren tuş ve Flaş ayarlarını yapmaya yarayan tuş bulunuyor. Deklanşör ise -birçok makinede olduğu gibi- en sağda konumlandırılmış.
İstanbul Topkapı'da eski bir bina.

       LS633’in arka yüzünde ise oldukça iddialı bir boyuta sahip OLED teknolojisi ile üretilmiş devasa bir LCD ekran tam ortaya yerleştirilmiş. Bu ekranın sol yanında üstte bulunan Delete düğmesi çekilen fotoğrafları silmeye yararken alt kısımdaki düğme de Share (Paylaşmak) adı verilen ve bir dizi işlemi gerçekleştirmeye yaralan düğme. Bu iki düğmenin hemen yanında ise sabit bir eksen etrafında dönen dairesel düğme ile çekim modları arasında geçiş yapılıyor. Bu düğmenin tam ortasında bulunan ve hem dört yöne hareket eden ve aynı zamanda seçme görevini yerine getirmek için içeri doğru bastırılabilen düğme yardımı ile menülerde gezinebiliyor ve çekilen fotoğraflara bakabiliyorsunuz.
       Arka yüzün sol üst kısmında zoom düğmesi, onun altında mini hoparlör, en altta ise Menu ve review düğmeleri bulunuyor. Menu düğmesi ile ayarlara Review ile de çekilen fotoğraflara bakma moduna geçebiliyorsunuz.
Ürünün yan yüzünde bulunan güç, pil ve USB yuvaları.
       LS633’ün sağ yan yüzünde bir sert kapakla korunan bellek ve pil yuvası bulunurken. sol yan yüzünde ise USB, TV ve güç bağlantılarını içeren ve yumuşak plastik bir kapakla korunan yuva bulunuyor.
       Ürünün alt yüzünde ise sehpa ve docking bağlantı yuvaları bulunuyor.
       
KULLANIM
       LS633, Kodak’ın diğer tüm ürünlerinde olduğu gibi kolay kullanım mantığı ile üretilmiş bir cihaz. Üründe kafa karıştıracak düğme ve menüler yok. Tüm ayarlama ve menü seçenekleri çok basit şekilde hazırlanmış. Bundan amaç da yeteri kadar bilgisi olmayan kullanıcıların bile bu ürünle fotoğraf çekebilmelerini sağlamak.
       Ürünü hazır konuma getirmek için arka yüzde sola yerleştirilmiş dairesel düğmeyi istenilen çekim moduna getirmek gerekiyor. Çekim modu seçildikten sonra LCD ekranda o mod ile ilgili kısa bir bilgi görünüyor. Yine bu ekranın sağ alt köşesinde hangi çekim modunda bulunduğunuzu gösteren bir işaret görünüyor. Ayrıca
Ürün dahili 16Mbyte bellek ile beraber geliyor.

       LCD ekrandan seçilen kalitede mevcut belleğe ne kadar kayıt yapılabileceği, flaş durumu ve fotoğraf kalitesi ile ilgili bilgileri almak mümkün.
       Kodak’ın bu ürününde 4 ayrı kalitede fotoğraf çekebiliyorsunuz. Tüm bu kaliteler de ‘yıldız’ işareti ile belirtiliyor.
* 3 yıldız Best (2032x1524 piksel, 3 M),
* 3 yıldız 3:2 (2032x1354 piksel, 2.8 M),
* 2 yıldız Better (1656x1242 piksel, 2 M)
* 1 yıldız Good (1200x900 piksel, 1 M)
Üründe bulunan 'Long Time Exposure' - Uzun Süreli Pozlama özelliği ile gece çekimleri yapmak mümkün.

        Netlik işlemi yine tüm dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi deklanşöre yarı basılması ile yapılıyor. Üründe AF ışığı bulunmadığı için yetersiz ışıklandırmalı ortamlarda zaman zaman netlik sorunu yaşanabiliyor. Çok sık başımıza gelmese de AFışığı olsaydı bu tip bir sorun olmazdı.
MENU
       
       
ÖZELLİKLER
       Karışık ayarlarla uğraşmadan fotoğraf çekmeyi amaçlayan Kodak bu üründe fazla ayara yer vermemiş. Bunlardan bazılarını saymak gerekirse;
* ISO (Auto, 100, 200, 400),
* Focus Zone - Netlik Alanı (Multi, Center - Çoklu, Merkezi),
* Exposure Metering - Işık Ölçümü (Multi Pattern, Center Weitgh, Center Spot - Çoklu, Merkez, Spot ağırlıklı)
* White Balance - Beyaz Ayarı (Auto, Daylight, Tungsten, Fluorescent - Otomatik, Günışığı, Sarı Işık, Floresan)
* Ev (1’er aralıkla -2/+2)
* Long Time Exposure - Uzun Süreli Pozlama (0.5, 1, 2, 4 sn)
* Date Stamp - Tarih (OFF/ON)
       
BELLEK
Ürünün pil ve bellek yuvası

       Birçok Kodak ürününde olduğu gibi bu LS633’de dahili bir bellek ile geliyor. 16 MB boyutundaki bu belleğe 3 M piksel çözünürlükte (yani 3 yıldız kalitesinde) 17 fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu sayıyı kaliteyi düşürerek yükseltebiliyorsunuz ancak 3 Mpiksel’in altındaki kalitelerinde özellikle baskıda yeterli olmayacağını da unutmamak gerekiyor. Bu belleği üründe bulunan SD/MMC bellek yuvası ile genişletmek mümkün. Her ne kadar 17 fotoğraf yeterli gibi görünse de sayıyı artırmak isteyenlerin ürünle beraber en az 32 MB bellek almaları gerekiyor.
       Üründe çekilen fotoğrafların dahili belleğe mi yoksa sonradan taktığınız SD/MMC karta mı kaydedileceğini önceden belirlemeniz gerekiyor. Bu seçenek menüde bulunan bir ayar yardımı ile düzenleniyor. İsterseniz sadece dahili belleğe, isterseniz SD/MMC belleğe kayıt yaptırabiliyorsunuz. Tüm bunları makine kendisi yapsın isterseniz bu ayarı Otomatik konumuna getirmeniz gerekiyor.
       Ürünün dahili belleği ile ilgili küçük bir ayrıntı biraz can sıkıcı: 16 MB’lık bu belleğe erişim çok çok yavaş. Bu sorun çekilen fotoğraflara bakarken ya da zoom girerken değil de daha çok silme işlemi sırasında yaşanıyor. Örneğin eğer hafızanın tamamını fotoğraf ya da video ile doldurduysanız ve bunları silmek için komut verdiyseniz bu silme işlemi 20-25 sn sürüyor ki bu boyuttaki bir bellek için çok uzun bir zaman. Harici bellek ile bu tip bir sorun yaşamadıysak da dahili belleğin bu erişimindeki yavaşlık bizi biraz üzdü.
       
OBJEKTİF VE ZOOM
       Schneider Kreuznach marka objektif bulunan üründe, 3X optik ve 3.3 dijital olmak üzere 9.9X zoom bulunuyor. 35 mm karşılığı olarak 37-111 mm karşılık gelen bu objektif f2.7-4.6 diyafram değerlerine sahip. Renk ve parlaklık olarak bir sorunu bulunmayan bu lens yardımı ile çok güzel fotoğraflar çekilebiliyor. Ayrıca 3X optik zoom da çok kullanışlı. Ancak birçok üründe olduğu gibi dijital zoom çoğu zaman kötü sonuçlar verdiği için mecbur kalınmadıkça kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
Üründe bulunan 'Long Time Exposure' - Uzun Süreli Pozlama özelliği ile gece çekimleri yapmak mümkün.

       
       
ÇEKİM MODLARI
       Bu üründe 6 farklı çekim modu bulunuyor:
* Close Up (Yakın Çekim ya da Makro)
* Landscape (Manzara)
* Night (Gece)
* Sport (Spor-hareketli obje çekimleri)
* Auto (Otomatik)
* Movie (Hareketli görüntü)
       
Çekim Modları
       Tüm bu modlarda konu ile ilgili gereken ayarlar makine tarafından otomatik olarak veriliyor ve sizin fazla bir ayar yapmanıza gerek kalmıyor. Gerçi bazı ayarlara kısmen müdahale edebilseniz bile genelde tüm ayarlar sabitleniyor ve değiştirmek bile mümkün olmuyor. Örneğin gece çekim modunda ISO ayarını değiştiremiyorsunuz. Yani size fazla bir seçenek bırakılmıyor ve makinenin verdiği ayarlarla yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Her ne kadar bu ayarlar çoğu zaman iyi fotoğraf çekmek için yeterli olsa da ayarları değiştirmek isteyen bilgili kullanıcılar bundan pek hoşlanmayabilir.
LS633'ün dahili bellek erişimi biraz sorunlu

       
       
FLAŞ
       Bütünleşik ve 0.6-4 metre aralığında çalışan flaş, görevini başarı ile yerine getiriyor. Otomatik, Kapalı, Kırmızı Göz Önleme ve Dolgu Flaşı olmak üzere 4 ayrı flaş moduna sahip LS633’de flaş ile ilgili ayarları ürünün üst yüzünde bulunan minik bir düğme ile değiştiriyorsunuz.
       
PİL
       Kodak üretimi olan KLIC-5000 1050mAh 3.7 V model pil kullanan LS633’de pilin boyutları kibrit kutusu boyutlarında. Pil bu boyutlarından dolayı çok uzun ömürlü değil. Kitapçığında yazan bilgilere göre tam dolu şarj ile arkası arkasıya 180 fotoğraf çekebiliyor. İncelememiz süresince yaklaşık bu değeri elde ettik. Tabii ki fotoğraflara bakma süresi ya da flaş kullanımına göre bu sayı değişebilir.
       Ürünle beraber, pili şarj etmek için doğrudan prize takılabilen ve kablo ile uğraştırmayan bir şarj cihazı veriliyor. 2 saatte tam şarj yapabilen bu şarj cihazı oldukça küçük boyutları ile cepte bile taşınabiliyor.
       
HAREKETLİ GÖRÜNTÜ
LS633'ün yakın çekim (Macro) özelliği.

       320x240 piksel boyutlarında Quick Time formatında sesli ve hareketli çekim yapıyor. Zaman sınırlaması bulunmayan bu hareketli çekim modunda bellek miktarına bağlı olarak çekim yapıyorsunuz. Dahili 16 M belleğe 81 sn kayıt yapılabiliyor. Bu miktar 128 MB bellekte 12 dakikaya kadar yükseliyor. Tüm Kodak ürünlerinde olduğu gibi LS633’ün de hareketli çekim özelliği çok başarılı. Her ne kadar asıl görevi olmasa da bu hareketli çekim modu bir noktaya kadar anı amaçlı çekimlerde kullanılabilir.
Üründe Schneider Kreuznach marka objektif kullanılmış.

       
       
SHARE
       Üründe bulunan Share (Paylaşım) tuşu ile bilgisayara yüklediğiniz bir yazılımla çekilen fotoğrafları doğrudan e-posta gönderebiliyorsunuz. Ayrıca bu tuş yardımı ile uyumlu bir yazıcıdan doğrudan çıkış alabiliyorsunuz.
       
       
SERİ ÇEKİM:
       Seri çekim modunda arkası arkasıya 4 kare çekebilen LS633’de bu özellik yardımı ile hareketli cisimlerin fotoğraflarını seri olarak çekebiliyorsunuz.
       
       Artıları:
* Geniş ve OLED özellikli ekran
* Kolay kullanım
* Makro çekimlerde başarılı
* Hareketli çekim modu başarılı
       
       Eksileri:
* AF ışığı bulunmadığı için düşük aydınlatmalı mekanlarda netlik sorunu oluyor
* Biraz daha manuel ayarı bulunsaydı iyi olurdu
* OLED ekran iz bırakıyor
* Dahili bellekteki fotoğrafların silinme süresi çok uzun
       
       Hedef Kitlesi
* Teknik konularla uğraşmadan fotoğraf çekmek isteyenlere
* Ailesini, eşini dostunu fotoğraflamak isteyenlere
       
SONUÇ
       Bas-Çek (Point and Shoot) tabir edilen ve çok karışık ayarlarla uğraşmadan fotoğraf çekmeyi sağlayan fotoğraf makinesi kategorisine giren Kodak EasyShare LS633, türünün başarılı örneklerinden biri. Özellikle devasa boyutlardaki OLED ekran neredeyse bilgisayara gerek bırakmayacak kadar büyük. Fiyatı emsallerine göre biraz yüksek olsa da özellikleriyle bu dezavantajı avantaja çeviriyor.
       
       Kodak EasyShare LS633
       

       Çözünürlük: 3.1.Mpiksel (2041x1533 piksel)
       Diyafram: f2.76 -f5.24 (Geniş), f7.72 - 8.90 (Tele)
       Enstantene: 4 - 1/1400 sn
       Fotoğraf Boyutları: 2032x1524, 2032x1354, 1656x1242, 1200x900
       Objektif:
Schneider Kreuznach Varigon, 35 mm karşılığı 37-111 mm
       Zoom: 3X optik, 3.3X dijital toplam 9.9X zoom
       Makro: 13 cm
       Flaş Modları: Otomatik, dolgu, kırmızı göz, kapalı
       Flaş Etki Mesafesi: 0.6 - 4 metre
       ISO: Otomatik, 100, 200, 400
       Beyaz Ayarı: Otomatik, Gün ışığı, Tungsten, Florasan
       Odak: Çoklu, Merkez Ağırlıklı, Otomatik
       Ev aralığı: 0.5’lik artışlar halinde +/-2
       Uzun süreli pozlama: 0.5, 1, 2, 4 sn
       Bellek: Dahili 16 MB, SD/MMC bellek yuvası
       Ağırlık: 210 gr (Pil hariç)
       Boyutlar: 114 x 55 x 31 mm
       Fiyatı: 783 milyon TL (KDV Dahil)
       Üretici Firma: Kodak
       Distrübütör Firma: Kodak - Türkiye
       
       Faydalı Linkler:
       DCResourse - Kodak EasyShare LS633 İncelemesi
       
       
Bu sayfada kullanılan ve Kodak EasyShare LS633 ile çekilmiş fotoğrafların büyük boyutlardaki orjinallerini buraya tıklayarak indirebilirsiniz (Fotoğraflar Winzip programı ile sıkıştırılmış ve 6.2 MB boyutunda tek bir dosya haline getirilmiştir). Fotoğraflar hakkındaki teknik ayrıntıları EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz

       
       Sayfada yer alan fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. Ticari amaçlı olmasa bile izinsiz kullanılamaz.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları