Home page
Haber Menüsü


 
Evinizdeki foto-yazıcı: Printer Dock 6000
Dijital fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğrafları evinizde ya da işyerinizde anında hem de birçok yazıcıdan daha kaliteli baskı almak istiyorsanız Kodak’ın son ürünü EasyShare Printer Dock 6000 tam size göre.
NTV-MSNBC
 
    8 Mart 2003 —  Dijital fotoğraf makinesi sahibi bir kullanıcı olarak zaman zaman fotoğrafları bastırmak için fotoğrafçıya gitmek zorlandığım konuların başında gelir. Önce fotoğraflar klasörlere konur (klasör isimle ise kaçar adet basılacağı anlaşılacak şekilde verilir). Ardından bunları taşınabilir belleğe aktar ve son olarak da fotoğrafçıya götür.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       Son safhanın ardından 2-3 saatlik bir bekleme süresi ve fotoğraflarım elimdedir. Doğal olarak da günlük koşuşturmaca arasında bunlara vakit bulmak her zaman mümkün olmuyor.
       Bunu düşünen yazıcı üreticileri bu alana da el attılar ve birçok üretici firma foto-yazıcı kategorisinde ürünler piyasaya sürdüler. Bu ürünlerin birçoğu normal yazıcı olarak da kullanılabilirken (A4 baskı verebilirler) bazıları ise sadece belli boyutlarda (10x15 cm gibi) baskı verebilen ürünler üzerinde yoğunlaştılar.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       Kodak’ın ürettiği son yazıcılardan biri olan EasyShare Printer Dock 6000’de sadece 10x15cm boyutunda baskı verebilen bir foto-yazıcı. Adından da anlaşılacağı gibi ürün Kodak’ın ürettiği EasyShare serisi bazı dijital fotoğraf makineleri (CX, DX 6000 ve LS600 serisi) ile de uyumlu. Yani bu makineleri kullanarak bilgisayara ihtiyaç duymadan baskı alabiliyorsunuz. Yok eğer ‘benim fotoğraf makinem başka bir marka diyorsanız’ ürün bilgisayara bağlayıp onun üzerinden çıkış almanız da mümkün.
       
KUTU İÇERİĞİ
* Printer Dock 6000
* 10 adet Kodak kağıt
* Güç kablosu
* Yazılım CD’si
* Baskı için kartuş
       
GENEL GÖRÜNÜM VE ÖZELLİKLER
       Koyu gri renkli plastik kaplı olan Printer Dock 6000, 198x157x65 mm (A4’ün yarı boyutlarında ve 4 cm yüksekliğinde) boyutlarıyla pek fazla yer kaplamıyor. Bu boyutları ile orta boy bir çantaya bile sığabilen ürünün ağırlığı 1 kg. Bu ebatlar ve ağırlıktaki bir yazıcıyı kolayca heryere taşıyabiliyorsunuz. Bu boyutlara kağıt beslemesi için kullanılan plastik yuva dahil değil. Ancak takılıp çıkartılabilen bu yuva ayrıca taşınabiliyor ve 200 mm uzunluğunda. 10x15 cm boyutlarındaki özel Kodak kağıtları buraya yerleştiriliyor.
Ürünün üst yüzü

       Printer Dock 6000’in tüm düğmeleri üst yüzüne yerleştirilmiş. Bu yüzde en büyük alanı ise Kodak’ın EasyShare CX, DX 6000 ve LS600 serisi dijital fotoğraf makineleri ile uyumlu yuva kaplıyor. Üründe bu uyumlu fotoğraf makinelerini (herhangi bir kabloya gerek duymadan) özel yuvaya yerleştirerek doğrudan baskı almak mümkün. Bu yuvanın hemen altında 3 adet led bulunuyor. Bu ledlerden en soldaki kağıt durumunu, ortadaki dijital fotoğraf makinesinin şarj durumunu en sağdaki led ise yazıcının kartuş durumunu gösteriyor.
Ürünün yan yüzündeki TV-Out çıkışı görülüyor

       Bu ledlerin altında bulunan düğmeler yardımı ile ürünü kullanabiliyorsunuz. En soldaki dairesel ve aydınlatmalı düğme yazıcı bilgisayara bağlı olduğu zaman yanıyor ve yazıcının durumunu belirtiyor. Onun yanındaki elips şeklinde düğme ve etrafında konumlandırılmış aydınlatmalı düğmeler ise baskı modlarını belirtiyor. En soldaki ışıklı düğme bilgisayar üzerinden çıkış alınırken yanıyor. Onun yanındaki düğme tek 1 sayfa baskısını gösterirken, onun yanındaki tüm fotoğrafların basılacağını, en sağdaki ise index baskıyı yani tüm fotoğrafların thumbnail (tırnak) şeklinde basılacağı durumu gösteriyor. Bu baskı modları arasınada geçişi elips şeklinde tuşa sırasıyla basarak gerçekleştiriyorsunuz.
Üstteki fotoğraf orjinal alttaki ise yazıcıdan alınmış çıkış. Yazıcıdan alınan fotoğraf tarayıcı ile elektronik ortama aktarılmıştır.

       Bu elips şeklindeki tuşun yanında ise biri sağa ötekisi solu işaret eden iki adet düğme var ki bu düğmelerle fotoğraflar arasında geçiş yapıyorsunuz. En sağda ise baskı komutunu verdiğiniz düğme bulunuyor.
       Üründe özel kartuşu sağ yanda bulunan bir yuvaya yerleştiriliyor. TV-Out çıkış yuvası bulunan cihazda üst yüzde bulunan bir düğme yardımı ile fotoğraf makinesi üzerinde ya da TV’ye bağlı ise doğrudan TV’de slide show izleyebiliyorsunuz.
       
FOTOĞRAF MAKİNESİ İLE KULLANIM
       Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz (incelemeyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz). Kodak EasyShare LS633 ile kullanma imkanı bulduğumuz termal yazıcı Printer Dock 6000, baskı kalitesi ve hızı ile bizi şaşırttı.


       Yazıcıyı kullanmak için tek yapmanız gereken gerekli güç bağlantısını sağlayıp, kartuş ve kağıdını özel yuvasına yerleştirmek. Fotoğraf makinesi kapalı bile olsa yuvaya yerleştirdikten sonra otomatik olarak açılıyor. Ardından ürün size en son çektiğiniz fotoğrafın basılıp basılmayacağını soruyor. Eğer bu fotoğrafı basmak istemiyorsanız seçim tuşları ile istediğiniz fotoğrafı seçip basabiliyorsunuz. Üründe ayrıca bir fotoğraftan kaç adet basılacağını da belirleyebiliyorsunuz. Standart ayarı 1 olan bu değeri en çok 9 olarak değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca fotoğraf makinesi üzerindeki tüm fotoğrafları basabildiğiniz gibi, INDEX baskı adı verilen ve dijital fotoğraf makinesi üzerindeki tüm fotoğrafları thumbnail (tırnak) boyutlarında da basabiliyorsunuz.

       Ayrıca isterseniz çektiğiniz fotoğrafları slide show olarak belli aralıklarla seyredebiliyorsunuz.
       Yaklaşık 2 dakikada baskı yapan ürün, her ne kadar kalite olarak profesyonel fotoğraf stüdyo cihazları gibi sonuç vermese de yeteri kadar iyi sonuçlar verdi. Özellikle açık hava çekimlerinde çok iyi olan ürün, gece fotoğraflarının baskılarında biraz sorunlu. Yine de bu boyutta ve fiyatta bir ürün için çok başarılı olduğu su götürmez bir gerçek.
40 adet fotoğraf baskı kapasitesi bulunan kartuş.

       Üründe baskı 4 aşamalı olarak gerçekleşiyor. Kağıt besleme yuvasından alınan kağıt arka yüzden çıkıyor (tam değil) ve ardından tekrar içeri alınıyor veön yüzden çıkartıyor. Ürün ön yüzden çıktığında kağıdın sarı renk ile basıldığını görüyorsunuz. Bu işlem 3 kez daha tekrarlanıyor ve sırasıyla kırmızı, siyah ve mavi renk basılıyor. En son renk baskısı işleminden sonra fotoğraf tam olarak karşınıza geliyor.
       Yazıcının baskı kalitesi ise bu fiyatta ve boyutlardaki bir ürün için yeteri kadar iyi. Tabii ki bu kaliteyi fiyatları bin dolar civarında olan lazer yazıcılarla karşılaştırmamak gerekiyor. Ayrıca fiyatları 100 bin dolar civarında olan profesyonel fotoğraf labaratuarlarının kullandığı baskı makineleri gibi kaliteli de değil. Ancak belli özel durumlar ve acil işler için yeteri kadar iyi sonuç veriyor.
       
BİLGİSAYAR İLE KULLANIM
Üstteki fotoğraf orjinal alttaki ise yazıcıdan alınmış çıkış. Yazıcıdan alınan fotoğraf tarayıcı ile elektronik ortama aktarılmıştır.

       Ürünü USB bağlantısı ile bilgisayara bağlayabiliyorsunuz. Bu kablo ürünle beraber verilmiyor ancak inceleme için de kullandığımız LS633’ün kablosu bu bağlantı için de kullanılabiliyor.
       Gerekli sürücü yazılımını bilgisayara yükledikten Printer Dock 6000’i diğer yazıcılar gibi kullanıyorsunuz. Ürünün kullanırken yapmanız gereken tek şey uygun yazılımda YAZDIR (PRINT) komutunu kullanmak. Printer Dock 6000 sadece 10x15cm boyutlarında baskı yapabildiği için A4 ve diğer boyutlarda normal baskı alamiyorsunuz. Yani ürünü sadece fotoğraf baskıları için kullanıyorsunuz.
       
SAYFA BAŞINA BASKI MALİYETİ
       İster lazer, ister ink jet ister başka bir teknolojiye sahip olsun bir yazıcıda en önemli etken sayfa başına baskı maliyetidir. Satın almayı doğrudan etkileyen bir özellik olarak kullanıcıların tercihini belirleyen bu etkeni hesaplamak için kartuş maliyeti dikkate alınır. Ancak bu üründe kağıt da özel olduğu için hesaplamanın içine kağıt maliyeti de giriyor. 40 adet kağıt (ki kağıtlar piyasada kalitesi ile bilinen ve tanınan Kodak marka) ve bu 40 adet baskıyı yapmak için gerekli kartuşu beraberinde paket halinde 40 milyon liraya (bu yazının yazıldığı tarihte) satılan üründe sayfa başına baskı maliyeti 1 milyon liraya geliyor.
Ürünün index baskı özelliği de bulunuyor

       Yazının yazıldığı tarihte İstanbul’da değişik fotoğraf stüdyolarında yaptığımız araştırmada dijital fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğrafların baskı maliyetlerini inceledik. 10x15 cm baskı için 250 bin lira ile 750 bin lira arasında (semtlere göre değişiyor) maliyetler elde ettik (Bu değerler tek baskı için olup yüksek sayıda baskılarda daha düşük fiyatlarlar da alınabilir)
       Bu sonuçlar gösteriyorki sayfa başına baskı maliyeti hala biraz yüksek. Ancak evde istediğiniz an 2 dakika içinde baskı yapabilme ve fotoğraf stüdyosuna bağlı kalmama gibi özellikler dikkate alındığında bu çok da sorun teşkil etmeyebilir.
       
HEDEF KİTLESİ
* Evinde zahmetsizce fotoğraf baskısı almak isteyenler
* Sürekli hareket halinde olan ve foto-yazıcılarını istediklere yere taşımak isteyenler
* Meraklı herkes
       
ARTILARI
* Küçük boyutları
* Baskı kalitesi
* Baskı hızı
* Bilgisayara ve televizyona bağlanabilmesi
       
EKSİLERİ
* Sayfa başına baskı maliyeti biraz yüksek
* Sadece Kodak marka kağıt kullanılabiliyor
Üstteki fotoğraf orjinal alttaki ise yazıcıdan alınmış çıkış. Yazıcıdan alınan fotoğraf tarayıcı ile elektronik ortama aktarılmıştır.

       
       
SONUÇ
       Küçük boyutları, uygun fiyatı ve yeterli baskı kalitesi ise dikkat çekici bir ürün olan Kodak printer Dock 6000, evinde fotoğraf baskısı almak isteyen herkesin almak isteyeceği bir ürün. Tek olumsuz yanı ise yüksek baskı maliyeti.
       
       Kodak EasyShare Printer Dock 6000
       
       Baskı Modları: Geçerli Olan, Önceden Seçilmiş Olan, İndex (Dizin) ve Tümü
       Baskı Boyutları: Kenar Çizgisiz 102x152 mm
       Baskı Teknolojisi Kesintisiz tonlu termal renk aktarımı
       Baskı Hızı: 90 saniye (ilk baskı 120 sn)
       Güç: 24 V adaptör
       Pil Şarj Uyumu: Uyumlu olduğu Kodak EasyShare CX, DX 6000 ve LS600 serisi fotoğraf makinelerini şarj edebiliyor
       TV’de İzleme: Tek tuş ile
       Ağırlık: 1.057 gr
       Boyutlar: (En X Boy X Derinlik) 198.3 x 157.8 x 411mm (kağıt besleme yuvası ile beraber)
       Fiyatı: 300 milyon TL (KDV Dahil)
       Üretici Firma: Kodak
       Distrübütör Firma: Kodak - Türkiye
       
       
Bu sayfada kullanılan ve Kodak EasyShare dock 6000 ile basılmış fotoğraf lar Mustek Bear Paw 2400TA ile taranmıştır. Yazıcı hakkında sağlıklı bir fikir edinmek için satış noktalarındaki örneklere bakmanızı tavsiye ederiz

       
       Sayfada yer alan fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. Ticari amaçlı olmasa bile izinsiz kullanılamaz.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları