Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
ABD’de futbol (3): Ulusal Futbol Ligi (MLS)
 
Kulüplerin kurulması, lige hazırlanması ve sponsorluk sisteminin oturması için ilk sezonun 1996 yılında başlaması uygun görüldü.
 
Mehmet Mete Altıntaş
NTV-MSNBC
 
4 Ocak 2004—  A.B.D. Futbol Federasyonu’nun yeni bir profesyonel lig kurulması amacıyla sürdürdüğü çalışmaların sona ermesi ve FİFA’dan gerekli izinlerin alınmasının ardından Federasyon Başkanı ve 1994 Dünya Kupası Genel Sekreteri Alan I. Rothenberg 17 Aralık 1993 tarihinde profesyonel futbol ligi MLS’in (Major League Soccer) kurulduğuna dair ilk açıklamayı yaptı. Kulüplerin kurulması, lige hazırlanması ve sponsorluk sisteminin oturması için ilk sezonun 1996 yılında başlaması uygun görüldü.

   
 
       
    MSNBC News ABD'de futbol (2): Federasyon ve Uluslararası Organizasyonlar
MSNBC News ABD'de futbol (1): Yeni Dünya'nın futbola bakışı
MSNBC News Glasgow'da derbi çok farklı…
MSNBC News NBA'de 2002-2003 sezonu notları - 2
MSNBC News NBA'de 2002-2003 sezonu notları / 1
MSNBC News Madison Square Garden'dan bir yıldız kaydı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1994 yılının yazında ilk sezonun 10 takım ile sınırlı olacağı açıklandı; ancak 22 şehir MLS’de yeralmak için başvuru yaptı. Boston, Columbus, Los Angeles, New Jersey, New York (Long Island), San Jose, Washington D.C., Dallas, Denver ve Kansas City şehirlerinin temsilcileri ligde yeralmaya hak kazandı.
       Meksika Milli Takımı’nın sempatik kalecisi Jorge Campos 6 Haziran 1995 tarihinde Los Angeles Galaxy takımı ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak MLS’in yabancı uyruklu ilk oyuncusu; 11 Ekim 1995 tarihinde Kansas City Wizards takımının başına getirilen Ron Newman ise ligin ilk teknik patronu oldu.
       Ve 6 Nisan 1996 tarihinde ilk MLS maçı oynandı: San Jose Clash ve D.C. United takımlarını karşı karşıya getiren bu maçı San Jose State Üniversitesi’nin Spartan Stadı’nda tam 31.683 biletli seyirci izledi. ESPN spor kanalının tüm ülkeye naklen yayınladığı maç 1-0 San Jose Clash lehine sonuçlandı ve San Jose Clash takımının forveti Eric Wynalda maçın bitimine 2 dakika kala kaydettiği gol ile MLS tarihine geçti.
       1967 yılında kurulan NASL’in (North American Soccer League-Kuzey Amerika Futbol Ligi) 1984 yılında dağılmasının ardından ülkede 12 yıl boyunca profesyonel futbol 1. lig maçı oynanmamıştı. Bu sebeple MLS’in önemli bir ihtiyaca cevap vermesi bekleniyordu. Nitekim geride kalan 8 sezon ilginin ve futbol kalitesinin sürekli arttığı bir ligi beraberinde getirdi. Üstelik ligin havası A.B.D. Milli Takımı’na da yansımış ve bu anlamda hedefe ulaşılmıştı. İşte geride kalan 8 sezondan kısa notlar:
       1. Sezon (1996): Futbolseverler MLS’in ilk sezonuna büyük ilgi gösterdiler; 10 takımlı ligi toplam 3.1 milyon biletli seyirci izledi, maç başına düşen seyirci sayısı 17.000’den fazla oldu. 1994 Dünya Kupası’nın yıldızlarından Alexi Lalas, Carlos Valderrama, Tony Meola, Jorge Campos, Cobi Jones, Eric Wynalda ve Roberto Donadoni MLS’in bu ilk sezonunda forma giydiler. MLS final maçında Los Angeles Galaxy takımını 3-2 mağlup eden D.C. United ilk MLS Şampiyonu* oldu. D.C. United ayrıca ülkenin en eski turnuvası olan Lig Kupası’nı** (U.S. Open Cup) da finalde A-League*** (2. Lig) takımı Rochester Rhinos’ı 3-0 mağlup ederek kazandı.
       2. Sezon (1997): 1994 Dünya Kupası’nda A.B.D. Milli Takımı’nın formasını giyen 17 yerli oyuncunun yanısıra Alain Sutter ve Walter Zenga da MLS yıldızları arasına yeraldı. Tampa Bay Mutiny takımından Carlos Valderrama üst üste ikinci kez (Batı ve Doğu Karması takımlarını karşı karşıya getiren) MLS All-Star maçının “en değerli oyuncusu” oldu. D.C. United Washington kentindeki RFK Stadı’nı dolduran 57.431 seyircisinin desteği ile Colorado Rapids’i 2-1 yendi ve üst üste ikinci lig şampiyonluğuna ulaştı. D.C. United Lig Kupası finalinde Dallas Burn’e normal süresi 0-0 biten maçta “shootout” (tek bir oyuncunun rakip kaleci ile bire-bir kaldığı, son vuruşundan önce topu sürebildiği ve bu şekilde sonuca gittiği prosedür) sonucu 5-3 mağlup oldu ve bir önceki sene olduğu gibi “double” yapamadı.
       3. Sezon (1998): Chicago Fire ve Miami Fusion takımlarının katılımıyla MLS’deki takım sayısı 12’ye çıktı. İlk kez bir normal sezon maçı (D.C. United-Miami Fusion) ulusal bir televiyon kanalından (ABC) naklen yayınlandı. MLS final maçında ilk 2 sezonun şampiyonu D.C. United’ı 2-0 mağlup eden Chicago Fire şampiyon oldu. Aynı zamanda Lig Kupası’nı da (finalde Columbus Crew takımını uzatmalarda 2-1 mağlup ederek) kazanan Chicago Fire D.C. United’ın (1996) ardından bu başarıyı yakalayan 2. takım oldu. D.C. United şampiyonluk ünvanını koruyamasa da yine bir ilki başararak Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinden üst düzey takımların mücadele ettiği CONCACAF Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazandı.
       Final maçında Meksika temsilcisi Toluca’yı 1-0 yenen D.C. United ilk kez bir uluslararası kupayı A.B.D.’ye getirmiş oldu. Daha sonra ‘Interamerican Cup’ finalinde Brezilya’nın güçlü Vasco da Gama takımını 0-1 ve 2-0’lık sonuçlarla geçen D.C. United bu prestijli kupayı da kazanarak “Amerika Kıtasının Şampiyonu” ünvanını aldı. D.C. United ile birçok başarılara imza atan ve görev aldığı 3 sezonda 125 lig maçından 87’sini kazanan Bruce Arena sezon sonunda siyah-kırmızılı ekipten ayrıldı ve A.B.D. Milli Takımı’nın başına geçti.
       4. Sezon (1999): A.B.D.’de sadece futbol için inşa edilen ilk stad olan Columbus Crew Stadı açıldı. Maçlarını bu stadda oynamaya başlayan Columbus Crew takımı MLS’in en dar bütçeli takımı olmasına rağmen maç başına 17.696 seyirci ile ligin en çok taraftar toplayan takımı oldu. Lig finalinde Los Angeles Galaxy’yi 2-0 mağlup eden D.C. United MLS’in 4. sezonunda 3. kez şampiyonluğa ulaştı. Lig Kupası finalinde Colorado Rapids’i 2-0 mağlup eden Rochester Rhinos takımı MLS kurulduktan sonra Lig Kupasını kazanan ilk A-League takımı oldu.
       5. Sezon (2000): Oyun kurallarında (ilk kez) bir dizi değişikliğe gidildi ve uluslararası standardlara yaklaşıldı. Maçlarda eşitliğin bozulmaması halinde 15 dakikalık uzatma süresinin oynanması kararlaştırıldı. Daha önce berabere sonuçlanan maçların ardından “shootout” denilen ve kaleci ve rakip oyuncuyu bire-bir karşı karşıya getiren prosedür uygulanarak denge bozuluyor ve hiçbir maç berabere sonuçlanmadığı gibi “shootout” mağlübü olan takım puan alamıyordu. Bununla birlikte maçın süresinin takibi için tek yetki orta hakeme verildi.
       Hristo Stoitchkov, Lothar Matthaus ve Luis Hernandez gibi yıldız oyuncular MLS’e katıldı. Lig şampiyonluğunu finalde Chicago Fire takımını 1-0 yenen Kansas City Wizards kazandı. Kansas City Wizards takımının kalecisi Tony Meola aynı yıl hem normal sezonun hem de MLS final maçının “en değerli oyuncusu” olan ilk futbolcu oldu. Şampiyonluğu finalde kaybeden Chicago Fire Lig Kupası finalinde Miami Fusion takımını 2-1 mağlup ederek teselli buldu.
       6. Sezon (2001): 11 Eylül’de gerçekleşen terörist saldırılar normal sezonun son 10 maçının iptal edilmesine sebep oldu. Daha sonra takımların maç başına topladıkları puanlar baz alınarak playoff eşleşmeleri yapıldı. Bir sezon öncesinin en başarısız takımı San Jose Earthquakes Jeff Agoos ve Landon Donovan gibi yıldızları ile şampiyonluğa ulaştı. San Jose Earthquakes final maçında Los Angeles Galaxy ile karşı karşıya geldi; uzatmalar sonunda 2-1 mağlup olan Los Angeles 3. kez bir MLS finalinden boynu bükük ayrıldı. Ancak Los Angeles Galaxy Lig Kupası’nda güldü ve final maçında New England Revolution’ı uzatmalar sonunda 2-1 mağlup ederek bu kupayı ilk kez müzesine götürmüş oldu.
       7. Sezon (2002): Miami Fusion ve Tampa Bay Mutiny kulüpleri finansal sebeplerle ligden ihraç edilince ligdeki takım sayısı tekrar 10’a düştü. Ulusal televizyon kanalları ABC ve ESPN ile yayın haklarında tekrar anlaşıldı. Bu yeni anlaşma ile yayın gelirlerinin en yüksek olduğu sezon yaşandı.
       Colorado Rapids ile sözleşme imzalayan Daniel Amokachi sakatlığından dolayı hiçbir maçta forma giyemedi. Los Angeles Galaxy Boston’da oynanan MLS final maçında New England Revolution takımını (uzatmada) 2-1 yendi ve 4. kez oynadığı final maçında ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Gilette Stadı’ndaki bu maçı 61.316 taraftar izledi ve bu bir MLS final maçında ulaşılan en yüksek rakam oldu. Los Angeles Galaxy Lig Kupası finalinde Columbus Crew’e 1-0 mağlup olunca “double” yapma şansını yitirdi.
       8. Sezon (2003): Sahasında oynadığı 15 maçın 11’inde 20.000’den fazla seyirciye karşı oynayan Los Angeles Galaxy maç başına 21.873 seyirci ile 2003 yılı normal sezonunun seyirci rekorunu kırdı. Chicago Fire (2000, 2001, 2002) ve D.C. United (2003) takımları ile yaşadığı 4 yıllık MLS macerasını noktalayan Bulgar forvet Hristo Stoichkov aktif futbol yaşamına son verdiğini açıkladı. Doğu Konferansı’nı 8 puan farkla lider tamamlayan Chicago Fire ile Batı Konferansı’nı 9 puan farkla önde bitiren San Jose Earthquakes çeyrek ve yarı final maçlarını kayıpsız geçerek MLS final maçında birbirlerine rakip oldular. California’nın Carson kentindeki Home Depot Center’da 27.000 kişinin izlediği final maçını 4-2 San Jose Earthquakes kazandı.
       İki sezon öncesinin de şampiyonu olan San Jose Earthquakes, D.C. United’dan sonra birden fazla şampiyonluk yaşayan ilk MLS takımı olurken takımın teknik direktörü Frank Yallop da D.C. United takımı ile 2 kez (1996 ve 1997) şampiyonluk yaşayan Bruce Arena’nın başarısına ortak oldu. Daha önce D.C. United ile 3 kez (1996, 1997 ve 1999) ve San Jose Earthquakes ile bir kez (2001) şampiyonluk yaşayan San Jose Earthquakes takımının defans oyuncusu ve takım kaptanı Jeff Agoos kariyerindeki 5. şampiyonluğuna ulaştı.
       Lig Kupası finalinde NY/NJ MetroStars takımını 1-0 mağlup eden Chicago Fire son 6 yılda 3. kez bu kupaya sahip oldu. Kansas City Wizards takımının emektar orta saha oyuncusu Preki normal sezonun “en değerli oyuncusu” oldu; Preki 1997 yılında da aynı ünvana layık görülmüş olduğundan MLS tarihinde bu başarıyı yakalayan ilk futbolcu oldu.
       MLS’de yeni sezonda (geçen sezon olduğu gibi) takımlar toplam 30 müsabaka oynayacaklar. Ligde Doğu (Chicago Fire, Columbus Crew, D.C. United, New England Revolution, NY/NJ MetroStars) ve Batı Konferansı (Colorado Rapids, Dallas Burn, Kansas City Wizards, Los Angeles Galaxy, San Jose Earthquakes) olarak ayrılan 2 farklı grupta 10 takım yeraldığından sezon boyunca (play-off’lar öncesi) 150 müsabaka oynanmış olacak. Her takım kendi konferansında yeralan diğer 4 takım ile ikisi iç sahada, ikisi dış sahada olmak üzere 4’er maç; diğer konferansta yeralan 5 takımın herbiri ile de biri iç diğeri dış sahada olmak üzere 2’şer maç yapacak. Kalan 4 maç ise takımların geçen sezonki performansları gözönünde bulundurularak belirlenecek ve bu maçların da ikisi iç sahada ikisi de dış sahada olacak.
       * MLS Şampiyonluk Kupası 1990-1998 yılları arasında A.B.D. Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini yürüten ve MLS’in kurucusu olan Alan I. Rothenberg’in adını ölümsüzleştirmek amacı ile ‘Alan I. Rothenberg Trophy’ adı ile anılıyor.
       ** İlk kez 1914 yılında düzenlenen ve A.B.D. spor tarihinin en eski turnuvası olan Lig Kupası’na (U.S. Open Cup) Futbol Federasyonu’na kayıtlı olan (amatör veya profesyonel) tüm kulüpler katılabiliyor ve maçlar tek maç eleminasyon sistemine göre oynanıyor. Bu turnuva ülkede futbola uzun yıllar hizmet veren (ve aynı zamanda Kansas City Wizards ve Columbus Crew takımlarının da sahibi olan) Lamar Hunt’ı onurlandırmak amacı ile 1999 yılından itibaren Lamar Hunt U.S. Open Cup adı ile düzenleniyor.
       *** MLS (Major League Soccer) 1. Lig’i; A (A-League) 2. Lig’i; PSL (Pro Select League) 3. Lig’i; PDL (Premier Development League) 4. Lig’i ve USASA (United States Adult Soccer Association) Amatör Ligleri temsil ediyor.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları