Home page
Haber Menüsü


Gül: Öncelik AB ve Kıbrıs  
  Başbakan Abdullah Gül ilk açıklamasını NTV’ye yaptı. Gül önceliklerinin dış politika olacağını belirterek ekonomik sorunların da eşzamanlı olarak çözüleceğini söyledi.

Ankara
NTV
 
   16 Kasım—  NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Başbakan Gül, 4 koldan AB’den tarih alma konusunda çalıştıklarını söyledi. 

   
 
       
    MSNBC News Abdullah Gül hükümeti kuruyor
MSNBC News Erdoğan acil eylem planını açıkladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Abdullah Gül NTV’nin sorularına şu yanıtları verdi:
* Klasik bir sorudur ama isterseniz onunla başlayalım. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
       Abdullah Gül: Azimliyiz, kararlıyız, yapacaklarımızı biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir sorumluluğu tabi üstüme almış vaziyetteyim ama arkadaşlarımla beraber, partimle beraber bütün bu sorumluluğun altından kalkacağımıza inanıyorum.
* Yeni hükümet ne zaman şekillenir ve ne zaman görev başı yapmış olur? Çünkü o kadar çok sorumuz var ki içte ve dışta, bu sorunun cevabı kesin lazım.
       Abdullah Gül: Bu çok gecikmeyecek, yani çok vakit kaybetmeye vaktimiz de yok, birkaç gün içerisinde tabi her şeyi tamamlayacağız. Arkadaşlarımla istişare edeceğim, tabiki hepsinin görüşlerini alacağım ve kısa süre içerisinde tamamlayacağımızı ümit edyiorum.
* Hükümet kurulduğu zaman 23 bakan artı bir de Başbakan. Başbakan yardımcısı sayısı 2 mi olacak 3 mü olacak?
       Abdullah Gül: O önümüzdeki günlerde belli olacak.
       
Abdullah Gül Başbakan

* Kafanızda bir kabine şekillenmeye başladı mı? Bu çalışmalar başladı mı? Öğleden sonra kurmaylarınızla toplantı halindeydiniz. Nedir durum acaba?
       Abdullah Gül: Tabi arkadaşlarımın fikirlerini almak durumundayım, onlarla istişare edeceğiz, işte tebriklerle geçti birkaç saat ister istemez böyle oldu. Ama tabiki yavaş yavaş bunlar hep şekilleniyor.
* Kamuoyunda hep tartışılan, hatta bugün de size Köşkte soruldu. Aslında kamuoyunda daha evvel de Türkiye’de sosyal demokratlar için Alman modeli olarak dile getirilen bir sistem şimdi AKP’de uygulanıyor. Bunun sorun yaratıp yaratmayacağı konusu. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın öbür gün başbakanlığa dönme durumu olursa bu kez sizin ne görev alacağınız..? Bu konularda mutlaka bir hazırlığınız vardır. Biraz bize detay verebilir misiniz?
       Abdullah Gül: Şimdi tabi bugün bir gerçek realiteyle de karşı karşıyayız. Aslında tabii anormal bir durum da söz konusu. Ama bunlar tabi Türk demokrasisinde bazı eksiklikler var. İnşallah bunlar hep giderilecek, doğru işleri doğru bir şekilde yapmak muhakkak ki önemli. Yalnız biz eski siyaset tarzını doğrusu bitirdik. Yeni bir siyaset tarzı gerekiyor Türkiye’ye ve bunu biz AKP’yi kurarak zaten başlattık.
       Şimdi buna zaten halkımız itibar ettiği için bizi de iktidar yaptı. Bununla şunu söylemek istiyorum, biz arkadaşlarımız arasında, Tayyip Bey veya diğer arkadaşlarımız bizler hep kader birliği yapmış insanlarız. Dolayısıyla bizim için önemli olan şey başarıdır. Yani başarı nedir? Başarılı olacağız ki hükümette Türkiye’nin sorunlarını çözeceğiz, halkımızın sorunlarını çözeceğiz. Bizim birinci önceliğimiz budur. Bunun için de elbirliği, işbirliği, omuz omuza olacağız.
       O bakımdan eski siyaset tarzında olduğu gibi çekişmeler, itişmeler, böyle ufak şahsi kaprisler, bunların hiçbiri bizim için söz konusu olmayacaktır. O bakımdan bu tip problemler çıkarıcı olmayacağız. Biz her şeyi istişare ederek, konuşarak arkadaşlarımızla yapacağız.Çünkü halk bu sorumluluğu artık bize verdi. Bunu en iyi şekilde yapacağız.
* Peki o zaman aklıma hemen şu beraberindeki soru geliyor. Yarın öbür gün bir şekilde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hükümet yolu açıldığı zaman siz bu yeni dönem tanıma çerçevesinde hükümetin bir başka üyesi olarak göreve devam edeceksiniz. Bunu mu anlamamız gerekiyor?
       Abdullah Gül: Yani bütün bu tip meseleleri biz en olgun ve en doğru şekilde hallederiz kendi aramızda, bunu söylemek istiyorum. Tekrar etmem gereken şey varsa, biz büyük bir dayanışma içindeyiz, hepimiz kader birliği yaptık. Niçin yaptık derseniz, Türkiye’nin başarısı için, Türkiye’nin hak ettiği noktalara gelmesi için bu niyahetiyle bir siyasi iktidar eliyle olacaktır. Bunları bizler yapacağız, önemli olan budur. Bu nasıl olacaktır, kim nerde olacaktır, bunların hepsi kolay meselelerdir, biz o olgunluğa ermiş bir arkadaş heyetiyiz.
* Bugün Recep Tayyip Erdoğan bir acil eylem planı açıkladı ve hükümet programının daha detaylı olarak sizin tarafınızdan ilan edeceğinizi söyledi. Peki bunu ne zaman bekleyebiliriz? Hükümet kurulmadan bunun ayrıntıları ortaya çıkacak mı?
       Abdullah Gül: Bunlar tabi parti dökümanı, bizler hazırladık bunları. Dolayısıyla bunlar bizim parti olarak yapacağımız işlerdir. Türkiye’nin sorunlarını nasıl çözeceğimizi göstermekle ilgilidir. Dolayısıyla bunlar hepimizin programıdır. Muhakkak ki daha detayları da hükümet kurulduktan sonra, hükümet programı çerçevesi içerisinde duyurulacaktır, daha detaylandırılacaktır. Ama bunların hepsi bir bütünlük arzeder. Seçim beyannamemizi de hazırlarken bir hükümet programı şeklinde hazırlamıştık. Dolayısıyla bunların hepsi bir bütünlüki çerisinde olacaktır. Neler yapacağımızı gösteren şeylerdir, hazırlıklardır.
       
AKP’nin Acil Eylem Planı

* Peki açıklamayı niye Sayın Erdoğan yaptı? Çünkü hükümeti kurma görevi sizde olduğuna göre, bu soru çünkü kendisine de yöneltildi, havaalanında ya da parti merkezinde.. Siz başbakanlık görevini üstlendiğinize göre, en azından hükümeti kurma görevini üstlendiğinize göre sizin açıklamanız bu planı daha uygun olmaz mıydı?
       Abdullah Gül: Ben de açıklayacağım, hükümet programını açıklayacağım, detaylandıracağım. Ama dediğim gibi bunlar kişilerin değil, bu programlar benim başkanlığımda verilen bir parti görevi olarak hazırladık bunları, sabah 4’te ben ayrıldım buradan doğrusu. Bunlar partimizin politikalarını ortaya koyuyoruz. Dolayısıyla genel başkanın bunları ortaya koymasında bir mahsur yok. Yani bunlardan dolayı biz birbirimizin arasına alınganlıklar, güven bunalımı... Bunların hiçbirisi söz konusu olmaz. Bunları birazcak arka perdesini tam ifade etmediğimiz şey bunlarsa, bunlar hepimizin başarısı için hazırladığımız şeylerdir, programlardır. Dolayısıyla bizler büyük bir dayanışma içerisinde başarılı olmak için ne gerekirse bunları yapacağız.
* Her başbakan adayına sorulur: İlk icraatınız ne olacaktır diye? Hükümeti kurdunuz, güven oyu aldınız, başbakanlıktaki makamınıza oturduğunuzda 58. Hükümetin ilk icraatları sizce neler olmalı?
       Abdullah Gül: Bugün de birçok şeyler açıkladık tabi...
* Ama bunun bir öncelik sıralaması olacak galiba.
       Abdullah Gül: Muhakkak ki, çok önemli olan şey nedir? Önümüzde bir gündem var, Kıbrıs meselesi var, Avrupa Birliği’yle ilgili büyük bir randevuya hazırlanıyor Türkiye. Onunla ilgili somut yapacağımız işler var. Muhakkak ki bir günde değil ama bir süre içerisinde, süreye yayılmış olan ekonomik tedbirler vardır. Bunların başında da harcama reformuyla başlayacağız. Kendimizden başlayacağız ki başkalarının yanlışlarını çok rahat bir şekilde söyleyebilelim.
* Peki bir zaman cenderesine itildiğinizi hissediyor musunuz? Çünkü Birleşmiş Milletler Kıbrıs konusunda sıkıştırıyor, Avrupa Birliği reformlar konusunda sıkıştırıyor. Ekonomik sorunlardan ötürü halk sıkıştıracaktır muhtemelen. Bir an evvel bir şeyleri yapma ihtiyacında olduğunuzu, zorunlu olduğunuzu...
       Abdullah Gül: Muhakkak ki bunların bazılarında takvim, geri sayım söz konusu. Avrupa Birliği söz konusu... Kıbrıs’la ilgili de süreler söz konusu. Bunlar muhakkak ki şu dosyayı kapatayım da dursun, biraz sonra bunlarla ilgileniriz diyeceğimiz konular değildir. Bizim elimizde olmayan bir süreç vardır. Dolayısıyla bunları en iyi şekilde değerlendirmek için tabi hepimiz çok hazırlanmamız gerekir. Ayrıca tabiki devletimizin kurumları da var teknik seviyede, bunlar çalışılıyor bir taraftan, bize de brifingler veriliyor.
* Avrupa Birliği konusunda Sayın Erdoğan’ın gezileri var, Sayın Baykal yurt dışındaydı, Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer de.. Sizin de başbakan olarak makama oturduktan sonra benzer gezileriniz olacak mı? Yoksa onu, bir görev taksimi yaptık, o tip şeyleri Sayın Erdoğan mı yönetecek mi diyorsunuz Nedir bu konudaki planınız?
       Abdullah Gül: Hepimiz şimdi 4 koldan Avrupa Birliği’ne nasıl Türkiye tam üye olmak için tarih alır diye çalışıyoruz. Bir taraftan şu an iktidar partisinin genel başkanı olarak Tayyip Bey geziler yapıyor. Siyasi bir lider olarak gittiği ülkelerin siyasi liderleriyle.. Bir taraftan gördüğünüz gibi ana muhalefet partisinin başkanı aynı şekilde gayretler içerisinde. Muhakkak ki Başbakan olarak benim yapacağım çalışmalar olacaktır, geziler olacaktır. Bunlar aynı ülkeye olabilir, farklı ülkeye olabilir, bu da bir plan çerçevesinde olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın aynı şekilde gayretleri, çalışmaları, gezileri muhakkak ki olacaktır. Hepimiz 4 koldan bunu yapabilirsek yapacağız. Bunu sadece Avrupa Birliği için değil bunu doğrusu Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan hak ettiği duruma gelmesi için de yapmamız gerekir. Yani biz sadece kendi çoğunluğumuzla değil, meclis içi muhalefet, meclis dışı muhalefet, sivil toplum örgütleri, ülkenin, devletin kurumları, medya, basın mensupları hep beraber böyle bir hava, böyle bir tarihi fırsatı yakaladık Türkiye için. Bunları olumlu yönde herkese pozitif bir enerji vererek götürmemiz gerekir.
* Dış politika konusunda muhalefetle iktidar arasında bir uyum göze çarpıyor Avrupa Birliği konusunda, Sayın Baykal mesajlar veriyor Avrupa Birliği’nin AKP’nin herhangi bir engel oluşturmayacağına dair. Siz keza şu anda çok yumuşak mesajlar veriyorsunuz. Ancak iç politikaya geldiğinde sanki bir sürtüşme doğabilir gibi gözüküyor. Daha önce de sohbet ediyorduk ama şimdi başka bir konumdasınız. Birtakım 109, 76, 78, rakamlara boğulmayalım ama Anayasa değişiklikleri bu uyumu bozabilir mi, ne dersiniz?
       Abdullah Gül: Şimdi biz muhalefet demokrasinin bir gereğidir, muhalefetsiz bir demokrasi olmaz. Dolayısıyla birbirimizi kontrol edeceğiz, biz muhalefetin de önemli görevler yapacağına inanıyoruz. Muhakkak ki millet bize bir çoğunluk verdiğine göre muhakkak ki bu da bir şey ifade eder ve çoğunluğumuzun bize verdiği sorumluluğu da yerine getireceğiz. Ama bütün bunları uzlaşma içinde yapmak için büyük gayret sarfedeceğiz biz.
* Sayın Gül, herkese sorulan, her yeni hükümete sorulan bir soruyla devam ediyorum. Bir 100 gün vardır, 300 gün vardır, başarı için o süreç sınır olarak belirlenir. Genellikle Türkiye’de benim gazetecilik kariyerlerimde hep 100 gün ifade edilmiştir. Sizin böyle bir reçeteniz olacak mı? 100 günde ülkeyi düzlüğe çıkarabiliriz diye..
       Abdullah Gül: Biz programımızı hazırlarken 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık periyot olarak gittik, hazırladık. 1 ayda bitireceğimiz işler var, 3 ayda bitireceğimiz işler var, 6 ayda bitireceğimiz işler var, kendimize hedef koymuşuz. Bunlar tabi bizim performansımız olacak. Bunları önümüzdeki günlerde göreceksiniz.
* Çok uzun zamandan beri biz ilk defa bir tek parti hükümeti kuruyoruz. Sorunlarımız da içte, dışta, ekonomide bariz. Türk halkı ne zaman bir rahat nefes alacak? Bu 1, 3, 6, bunlar teknik deyimler. Ne zaman Türk halkı bir rahat nefes alabilecek?
       Abdullah Gül: Bizim bütün gayretimiz ve bütün enerjimiz bunun için zaten, Türk halkına nefes aldırmak için. Bunlar muhakkak ki belli bir süre içinde hissettirilecektir. Ama çok önemli olan şey tabi güveni tesis etmektir. Bu güven tesis ediliyor. Bakarsanız reel faizlerde beklentinin ötesinde bir düşüş söz konusu. Bunun devam etmesi gerekir. Programlarımızı açıkladıkça, işbaşına başladıkça, ilk icraatlarımız görüldükçe bunun daha da gerçekleşeceğine inanıyorum. Tabi ordan büyük bir tasarruf söz konusu olacak. Bu tasarruflar bir mali disiplin içerisinde halkın sorunlarına harcanacak. Dolayısıyla biz gerçekçi bir politika takip ediyoruz ve edeceğiz. Ve inşallah hepimizin yüzü gülecek. Önemli olan şey zaten budur, makamları işgal etmek değil, o makamlarda bulunurken Türk halkına hangi katkılarda bulundunuz, budur. Bunlar şüphesiz ki bir gün içinde olacak işler değildir. Sorunlar kroniktir, zamana ihtiyaç da vardır. Ama başarılı olacağımıza inanıyorum.
* Dış sorunlarımız var, ekonomik sorunlarımız var, iç sosyal problemlerimiz var. Belki mümkün olduğu kadar hepsini paralel çözüme çaba göstereceksiniz ama sizce şu anda kafanızdan çok kaba taslak gözden geçirdiğinizde hangi sorunlarımız daha çok ön plana çıkıyor, dış mı, ekonomik mi, iç sosyal sorunlarımız mı?
       Abdullah Gül: Hepsi de önemlidir bunların, yani hiçbirini ihmal edemeyiz. Şimdi dış sorunlar önemlidir, çünkü zamanla, zaman geri sayım vardır, çok önemlidir. Ama dış sorunlarla ilgilenirsek iç sorunlar, sosyal sorunlar ihmal edilecek diye bir şey yoktur. Hepsiyle eşzamanlı olarak uğraşacağız ve inşallah başarılı olacağız.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları