Home page
Haber Menüsü


 
Iraklı muhaliflerin zirvesinde kriz
 
Irak’da Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ardından oluşturulacak rejimin “Federal” bir içerik taşıyacağı vurgusu, üç günlük Londra konferansını böldü.
 
Londra
NTV-MSNBC
 
14 Temmuz—  Türkmenler ve diğer bazı gruplar ortak bildiriye katılmadılar. Türkmen temsilciler, oluşturulan 15 kişilik Askeri Konsey’den de çekilme kararı aldılar.

   
 
       
    MSNBC News Muhalif askerler Saddam'ı devirmekte kararlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Iraklı rejim muhalefi eski askerlerin öncülüğünde Londra’da düzenlenen 3 günlük konferans sona erdi. Yoğun tartışmalara sahne olan konferans sonunda yayınlanan bir ortak bildiride, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ardından oluşacak yeni devletle ilgili olarak “Federal bir Irak” ifadesinin yeralması üzerine, Türkmen temsilciler itirazda bulunarak ortak bildiriden ve daha önce seçildikleri 15 kişilik askeri konseyden çekildikler. Toplantının “askeri içerikli olmasına” rağmen bu denli tartışmalı bir siyasi konuya girilmesine, Türkmenlerin yanısıra başka bazı grupların, bazı Arapların ve Süryanilerin de itiraz ettikleri bildirildi.
       
EL YASİRİ: PLANDA ANLAŞTIK
       Rejim muhalifi
  Irak'a operasyon hazırlığı
MGK’nın özel gündemi Irak
Ankara, Irak’a harekatı engellemeye çalışacak
Eski CIA Başkanı: Türkiye de operasyona katılsın
Çiller: Türkiye olası bir savaşa hazır değil
Paul Wolfowitz: Kürt devletine karşıyız
Çakmakoğlu: Irak politikamızda değişiklik yok
Wall Street Journal: ABD'nin Irak stratejisi orta ölçekli
ABD: Kıştan önce Irak’a operasyon yok
askerlerin konferansı ardından düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan eski Iraklı Tümgeneral Tevfik El Yassiri, Irak muhalefetinin 11 yıllık geçmişinde ilk kez bu denli büyük bir ittifak sağlandığını öne sürdü ve üç aşamalı bir plan üzerinde anlaştıklarını kaydetti.
       Buna göre, Saddam Hüseyin rejiminin nasıl devrileceğinin, askeri duruma ilişkin planların ve Saddam sonrası ortaya çıkacak durumun ele alındığını belirten General Yassiri, Konferansa katılan eski askerlerin liderlik mekanizması ve çalışma koşulları konusunun da ayrıntılı biçimde, üç günlük oturumlarda konuşulduğunu söyledi.
       
15 KİŞİLİK KONSEY OLUŞTURULDU
       General Yassiri, 15 kişilik bir Askeri Konsey oluşturduklarını, bu Konsey’de, Kürt, Arap, Şii, Sünni, Türkmen, Süryani, Müslüman, Hıristiyan tüm etnik, dini ve ve siyasi gruplar ile mezheplerin temsilcilerinin temsilcilerinin yeraldığını belirtti.
       
‘Saddam’ı devirme konferansı’nın öyküsü

       Konsey’e giren bazı temsilcilerin halen Irak içinde, bazılarının da İngiltere ve diğer ülkelerde sürgünde olduklarını kaydeden General Yassiri, kendisi ve diğer iki generalin dışındaki isimleri güvenlik gerekçesi ile açıklamayacağını da söyledi.
       
“IRAK HALKININ EMRİNDEYİZ”
       Bazı alt komitelerin de oluşturulacağı ve bu komitelerin Saddam’a karşı mücadelenin, enformasyon, propaganda, psikolojik savaş benzeri çeşitli unsurlarından sorumlu olacakları kaydedildi. Yapılan ortak açıklamada, bu Konsey’in “Irak halkının emrinde olacağı ve sivil muhalefetle birlikte çalışıp, sivil muhalefete yardımcı olacağı, Saddam’ın ardından yeni bir askeri diktatörlüğün oluşmasına da izin vermeyeceği” vurgusu yapıldı.
       
“FEDERAL” KRİZİ
       Ancak, üç günlük konferansın ortak bildirisi içinde bazı önemli siyasi yorumlar yer alması, başta Türkmenler olmak üzere, çeşitli grupların sert muhalefeti ile karşılaştı. Irak Milli Türkmen Cephesi’ni temsilen konferansa katılan Türkiye Temsilcisi Dr. Mustafa Ziya ve Londra Temsilcisi emekli Kurmay Albay Aziz Kadir Samancı, ortak bildiride yeralan “Federal Irak” vurgusuna şiddetle itiraz ettiler. Bildiri metninin 1. maddesinde yer alan ”(...) Demokratik, çoğulcu, yasalara bağlı, federal bir Irak için çalışmaya söz veririz...” ifadesi krize yol açtı.
       
KONSEYDEN ÇEKİLDİLER
       İşte, bu maddenin “konferansın askeri amacının dışında iddialı ve tartışmalı bir siyasi yorum içerdiği” yolunda itirazda bulunan Türkmenlerin yanısıra bazı Arap gruplar ve Süryanilerin ortak bildiriden çekildikleri bildirildi. Doktor Ziya ve Aziz Samancı, daha sonra basın toplantısının yapıldığı yere gelerek NTV’nin sorularını yanıtlarken, “Bu durumda, seçildiğimiz askeri konseyde de çalışmamız söz konusu olamaz” diyerek, siyasi ortak bildirinin metnine itirazın önemine dikkat çektiler.
       
KRİZİN PERDE ARKASI
       Söz konusu bildiride “federal” vurgu yapılması, geçtiğimiz günlerde, “Kuzey’de Kürtlerin, Güneyde de Arapların federal bölgelere ayırarak oluşturucağı yeni Irak senaryolarını da bir anlamda doğrulaması açısından büyük önem taşıyor. Oysaki, Irak’ın geleceğine ilişkin bugüne kadar verilen demeçlerde, Türkiye, ABD ve İngiltere başta olmak üzere diğer önemli güçlerin ve bölge ülkelerinin “Saddam sonrası Irak’ın toprak bütünlüğü konusuna özel vurgu yaptığı” anımsanıyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları