Home page
Haber Menüsü


 
Wolfowitz: Kürt devletine karşıyız
Türkiye’yi ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak’ta bir Kürt devletine karşı olduklarını ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.
İstanbul
NTV
 
    15 Temmuz—  Bu gerçeği Kürtlerin de anladığına işaret eden Wolfowitz, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin, Avrupa’nın çıkarına olduğunu da savundu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı tarafından dün İstanbul Conrad Otel’de düzenlenen, “ABD-Türkiye İlişkileri” konulu konferansta önemli mesajlar verdi.
       
TÜRKİYE, ABD İÇİN ÖNEMLİ
Türkiye’de siyaset istikrara kavuştuğunda ekonomik gelişme devam edecektir.
PAUL WOLFOWITZ
ABD Savunma Bakan Yardımcısı
       Wolfowitz, konuşmasının başında Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge ve Amerika Birleşik Devletleri için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik sorunlarla yüzyüze olduğunun da altını çizen Wolfowitz, şöyle konuştu:
       
“KRİZDEN DAHA GÜÇLÜ ÇIKABİLİRSİNİZ”
       “Türkiye’nin yüz yüze bulunduğu olağanüstü sıkıntıları anlıyoruz. Ancak, Türkiye bu sorunlardan kurtulabilir. Türkiye, eğer gerekle reformları yaparsa, bu krizden daha güçlü çıkabilir. Sadece ekonomik değil, aynı zamanda ülkeyi 21’inci yüzyıla sokacak temel kurumlarda da reformlar yapılmalı. Şu anda Türkiye’de var olan siyasi belirsizlik, ekonomi için yeni soru işaretleri yarattı. Ama, siyaset istikrara kavuştuğunda ekonomik gelişme devam edecektir.”
       
“TÜRKİYE İLE REKABETTEN KORKUYORLAR”
Avrupa, Türkiye’nin AB’ye katılmasına yardım ederek, dünyadaki 1,2 milyar Müslümana, teröristlerin gösterdiği yoldan daha iyi bir yol olduğunu gösterebilir.
PAUL WOLFOWITZ
ABD Savunma Bakan Yardımcısı
       Wolfowitz konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusuna da değindi. Türklye’nin Avrupa’ya entegresyonunun; hem Türk, hem Avrupa, hem de Amerika Birleşik Devletleri halkının yararına olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bazı Avrupalılar, Türkiye’nin üyeliğini destekliyor. Bazıları karşı çıkıyor. Türkiye’yle rekabet etmekten korkuyorlar. Ama, Türkiye’yi içine alan bir Avrupa birliği daha güçlü ve daha güvenli olacaktır. Türkiye’nin AB’ye katılma arzusu, özgürlük ve demokrasi değerlerini paylaşan herkes tarafından kabul görmeli. Bu değerler sadece Batı’nın değerleri değildir. Aynı zamanda Müslümanların ve Asyalıların da değerleridir. Avrupa, Türkiye’nin AB’ye katılmasına yardım ederek, dünyadaki 1 milyar 200 milyon Müslümana, teröristlerin gösterdiği yoldan daha iyi bir yol olduğunu gösterebilir.”
       
“IRAK, TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALMALI”
       ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, konuşmasında Irak konusuna ağırlıklı bir yer verdi. Türkiye’nin demokratik modelinin Irak’a ilham vereceğini belirten Wolfowitz, Bağdat yönetiminin kendi halkına zulmettiğini, komşularını da kitle imha silahlarıyla tehdit ettiğini söyledi. ABD’li Bakan Yardımcısı, şunları kaydetti:
Kuzey Irak’ta ayrı bir Kürt devleti Türkiye’yi istikrarsızlığa sürükler ve bu ABD tarafından da kabul edilemez. Kürtler de bu gerçeği daha iyi anlıyorlar artık.
PAUL WOLFOWITZ
ABD Savunma Bakan Yardımcısı
       “Irak’taki eğitimli nüfus; komşuları için güvensizlik yerine, refah üreten bir ülke inşa edebilir. Bu nedenle ABD, Irak’ta, ülkenin toprak bütünlüğünü sağlayacak, demokrasiye inanmış yeni bir liderlik arıyor. Türkiye’nin bu konudaki görüşleri bizim için çok önemli. Irak’taki Türkmenler de Türkiye için önemli ve Türkiye -haklı olarak- Irak’taki gelişmelerin kendi bütünlüğüne zarar vermeyeceğinin garanti edilmesini istiyor. Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz. Kuzey Irak’ta ayrı bir Kürt devleti Türkiye’yi istikrarsızlığa sürükler ve bu ABD tarafından da kabul edilemez. Kürtler de bu gerçeği daha iyi anlıyorlar artık.”
       
YENİDEN ANKARA’YA GELECEK
       ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, Afganistan’da temaslarda bulunduktan sonra Ankara’ya dönecek. Wolfowitz, Ankara’daki yetkililerle Irak konusunda görüş alışverişinde bulunacak.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları