Home page
Haber Menüsü


Cenin’de katliam kuşkusu
 
İsrail ordusu, katliam iddialarının gündeme geldiği Cenin’le ilgili olarak çelişkili açıklamalar yapıyor. Ordu sözcüsü “Yüzlerce ölü var dedi”, ancak açıklama daha sonra ‘düzeltildi’.  

 
Cenin
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
12 Nisan —  İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada, Cenin’de her iki taraftan toplam yüzlerce ölü ve yaralı olduğunun kastedildiği vurgulandı. İsrailli bir üst düzey yetkili ise, 250 Filistinli’nin öldüğünü söyledi. Bölgeden ayrılmalarına izin verilen Filistinliler, Cenin mülteci kampında bir katliamın yaşandığını anlatıyor. Filistinliler, BM’ye Cenin’deki olaylara ilişkin soruşturma başlatması çağrısında bulundu. Kızılay ve Kızılhaç, İsrail’in cesetlere bakılmasına izin vermediğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü, Cenin mülteci kampında öldürülen Filistinlileri, toprağa vermeyi planladıklarını belirtti. Filistinliler, İsrail’in bu kararı, kamptaki katliamları saklamak amacı ile aldığını söylüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       
       İsrail Ordu sözcüsü Tuğgeneral Ron Kitrey, Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Anlaşılan yüzlerce ölü var” dedi. Kitrey, İsrail askerlerinin Cenin’deki operasyonu sırasında katliam yaptığı yolundaki suçlamaları ise reddetti. İsrail ordusu, daha sonra Kitrey’in açıklamalarını düzeltti ve Kitrey’in, ‘Yüzlerce ölü ve yaralı var’ demek istediğini açıkladı.
       
KIZILAY VE KIZILHAÇ’A ENGEL
       İsrail birlikleri, Batı Şeria’nın Cenin kentindeki mülteci kampında öldürülen Filistinlilerin cesetlerini gömmeye hazırlanırken, Kızılay ve Kızılhaç teşkilatları, İsrail’in cesetlere bakmalarına izin vermediğini bildirdiler. Kızılay yetkilisi Dr. Hüssam Şarkavi, bunun, İsraillilerin bir şeyleri saklamaya yönelik dezenformasyon kampanyalarının bir parçası olduğunu söyledi. Kızılhaç teşkilatı da kendilerinin ve Kızılay dahil diğer yardım gruplarının Cenin kampına girmesine İsrail tarafından izin verilmediğini bildirdi. Kızılhaç’ın iletişim sorumlusu Alexandra Matijeviç, teşkilatlarının 3 gündür kampa sokulmadığını kaydederek, kamptaki ölü ve yaralılarla ilgili farklı iddiaları doğrulama olanakları olmadığını söyledi.
       
‘TAHMİNEN 250 ÖLÜ’
       İsrailli üst düzey bir yetkili, “Cenin kampındaki şiddetli çatışmalarda, İsrail ordusu tarafından 250 civarında Filistinlinin öldürüldüğünü tahmin ettiğini” belirtti.
Mustafa Aşçıoğlu yazdı: Hoşgeldin bombası

        Filistinlilerin çatışmada öldürüldüğünü söyleyen İsrailli yetkili, Filistin tarafının katliam yapıldığı gerekçesiyle bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulması isteğini kesinlikle reddetiğini kaydetti. “Katliam suçlamasını Filistinlilerin yalanı” olarak niteleyen İsrailli yetkili, Cenin’de İsrail ordusunun da önemli kayıplar verdiği bir savaş bulunduğunu söyledi.
       
İSRAİL ÖLÜLERİ GÖMECEK
       
  ORTADOĞU ATEŞ ALTINDA
FHKC liderinin oğlu öldürüldü
'Suriye saldırıları destekliyor'
İsrail'den Şam'a 8 'emir'
İsrail'de art arda saldırılar
Militanlara sürgün yeri bulundu
İsrailli aileden AB'ye dava

       Ordu sözcüsü, Cenin’de öldürülen Filistinlileri gömeceklerini de açıkladı. Filistinliler ise İsrail’in amacının, yapılan katliamın üzerini örtmek olduğunu belirtiyor. Filistinliler, İsrail’in Cenin mülteci kampında öldürülen Filistinlileri gömmek için buldozerlerle toplu mezar kazdıklarını öne sürmüşlerdi. İsrail ordusundan bir yetkili de, Cenin’de ölen Filistinlilerin Ürdün Vadisi’ndeki bir mezarlığa gömüleceğini söyledi.
       
EREKAT: POWELL CENİN’İ GÖRSÜN
       Filistinli bakan ve başgörüşmeci Saib Erekat da İsrail’in Cenin’deki cesetleri gömme planıyla sivillerin ödürüldüğünü gizlemeye çalıştığını belirtti. Erekat, İsrail’in, işlediği suçu, küçük çocuk ve kadınların cesetlerini saklamak istediğini söyledi.
       Saib Erekat, temaslarda bulunmak için dün akşam İsrail’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Cenin kampını görmesi gerektiğini belirterek, “İşlenen savaş suçlarına tanık olmalı” dedi.
       
İŞKENCE İDDİALARI
       Kent girişini tanklarla kapatan İsrail ordusu, Cenin halkının dış dünyayla hiçbir şekilde bağlantı kurmasına olanak tanımıyor. Cenin mülteci kampından ayrılabilen Filistinliler ise yakınlardaki Rummane köyüne sığınıyorlar.
       Çoğunluğunu kadınlarla çocukların oluşturduğu mülteciler, İsrail ordusunun hareket eden her şeyi hedef aldığını anlatıyorlar. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Ramallah’da olduğu gibi İsrail askerleri, 14 ile 45 yaşları arasındaki erkekleri sorgulamak üzere tutukladı. Tutuklanıp serbest bırakılan Filistinliler, işkence gördüklerini anlattı.


       
       
CENİN ‘MİLİTANLARIN KALESİ’
       İsrail 30 bin nüfuslu Cenin’deki mülteci kampını El Fetih, İslami Cihad ve Hamas örgütlerinin kalesi olarak görüyor. Bu nedenle Cenin ikinci İntifada sürecinde 8 kez işgal edildi.
       
BİR KÖY DAHA İŞGAL EDİLDİ


       
       Öte yandan operasyonlara devam eden İsrail ordusu, sabah saatlerinde Batı Şeria’daki Kalil köyüne girdi. Köyde tutuklamalar yapan İsrail ordusu, daha sonra geri çekildi. İsrail ordusu, Cenin, Nablus, Ramallah, Beytüllahim, Dura ve Dahariye ile El Halil’in güneyinde askeri faaliyetin sürdüğünü belirtti.
        İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesinde, Filistinlilere ait evlere ateş açtıkları belirtiliyor. Bu arada İsrail radyosu, silahlı bir Filistinli’nin Gazze Şeridi’nde Erez sınır kapısında İsrail’e girdiği ve ateş açarak el bombası attığını duyurdu. Saldırıda biri ağır 5 İsrailli’nin yaraladığı bildirildi. Radyo ayrıca, İsrail askerlerinin silahlı Filistinliyi vurarak öldürdüğünü, 4 Filistinli işçinin de yaralandığını kaydetti.
       
OPERASYONDA 4 BİN FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI
       2 haftalık işgalin bilançosunu dün açıklayan İsrail ordusu, Batı Şeria’da 4 bin 185 Filistinli’nin tutuklandığını belirtmiş, ancak ordu sözcüleri operasyonlarda kaç kişinin öldüğü ile ilgili bilgi vermemişti.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları