Home page
Haber Menüsü


Mulholland Çıkmazı
 
İzlenmesi dikkat gerektiren film, sinemanın en yaratıcı ve ilginç yönetmenlerinden David Lynch imzasını taşıyor.  

 
NTV-MSNBC
5 Nisan—  Mulholland Çıkmazı, Lynch hayranlarının uzun bir aradan sonra beklediği ve özlediği bir yapım olarak akıllara kazınacak. Önce TV için düşünülen film, yapımcıların beğenmemesi üzerine sinema filmine dönüştürüldü ve Lynch’e ödüller kazandırdı.

   
 
       
    MSNBC News 6 film gösterimde
MSNBC News Filmler, Sinemalar, Seanslar
MSNBC News İzle-eleştir: Mulholland Çıkmazı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  David Lynch “Blue Velvet” ve “Twin Peaks” ile yarattığı karanlık, gizemli ve kolay anlaşılan herşeye başkaldıran, metafiziksel güçlerin yönettiği spekülasyonlara yönlendiren tarzını “Mulholland Çıkmazı” ile tekrar gözler önüne seriyor.
       
HOLLYWOOD, KALİFORNİYA...
       Binlerce hayatın, binlerce bilinmezliğin ve kargaşanın bir arada yaşadığı ve buluştuğu bir şehir....
       Bir arabanın içindeki üç kişi Mulholland yolunda gitmektedirler. Fakat bir kaza olur ve arabadaki iki erkek kazada ölür. Üçüncü kişi olan kadın ise kim ve ne olduğu bilmez bir halde olay yerinden kaçar. Adı Rita’dır. Hepsi bu ... Ne geçmişi ne de geleceği hakkında hiç bir şey hatırlamamaktadır. Bir sitenin bahçesindeki çalılıklara kadar sürünür....
       Aynı dakikalarda bir restauranda Herb ve Dan adındaki iki arkadaş oturmuş konuşmaktadırlar. Dan bir gece önce gördüğü bir kabustan bahsetmeye başlar. Gördüğü rüya içinde bulundukları lokantada geçmektedir. Gördüğü kabus gerçek olmaya başladığında her ikisi de çoktan sarhoş olmuş ve oradan ayrılmışlardır. Bir patikaya geldiklerinde kabusun en kötü kısmı gerçek olur ve Dan ortada hiç bir sebep olmadığı halde ölür.
       Betty bir oyuncu olabilmek umuduyla geldiği Los Angeles’ta teyzesinin yaşadığı apartman dairesine taşınmaktadır. Daireye yerleşmek için vardığında orada saklanan Rita’yı bulur. Her şeyi unutmuş bu kadına yardım etmeye karar verir.
       Los Angeles’ın başka bir köşesinde ise Adam Kesher adında bir film yönetmeni mafyaya mensup iki kardeş tarafından dolandırılmıştır.
       Amerikan sinemasının en kışkırtıcı yönetmenlerinden David Lynch, “Mullholland Drive”da yine gizem dolu bir hikâyeyi anlatıyor. Filmde şizofrenik insan doğası, masumiyet ile yozlaşmanın tuhaf bir karışımı olan şehir atmosferinde anlatılıyor. Rüyalar ve kâbusların içiçe geçtiği bu dünyada ilginç hikayeler, seyirciyi çekiyor.
Filmden bir sahne

       Projenin ilk hali iki buçuk saatlik bir yapımmış. Yani yapımcıların beklediğinden tam 90 dakika daha fazla. ABC senaryoda değişiklikler yaptıkça Lynch bu filmin kendisinin olmaktan çıkmaya başladığını görerek projeden kopmuş. Fakat Studyo Canal firması projenin tümünü satın alıp David Lynch’e projeyi tekarar toparlama şansı verince ortaya Lynch hayranları için yepyeni bir eser çıkmış.
       
FİLMİ İZLEME KLAVUZU
       “Herşeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, aksi takdirde olayları kendi akışına bırakmaya korkarsınız. Psikoloji, gizemi ve büyü niteliğini yok eder. Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel birşeydir ve herkese göre değişir...” diyor Lynch ve filmleri hakkında konuşmaktan hoşlanmadığını da her fırsatta tekrarlıyor. Ancak ‘Mulholland Drive’, yönetmenin filmlerini yıllardır takip eden sadık izleyicileri için bile fazlasıyla “zorlayıcı” bulundu. Sonunda Lynch bile bu kadar anlam karmaşasına daha fazla katlanamadı ve filmiyle ilgili, seyir sırasında dikkat edilmesi gereken 10 adımlık bir “kullanma kılavuzu” yayınladı.
       Bu klavuza göre: 1) Filmin başını çok dikkatli izleyin çünkü iki önemli ipucu, daha filmin giriş yazıları bile tamamlanmadan veriliyor. 2) Kırmızı lamba süslerinin ortaya çıktığı yerlere ve zamana çok dikkat edin. 3) Adam Kershner’ın oyuncu seçtiği filmin adına dikkat edin ve ne zaman tekrar kullanıldığını takip edin. 4) Kazanın meydana geldiği yere çok dikkat edin. 5) Kim, kime neden anahtar veriyor ? 6) Kıyafetlere, kül tablasına ve kahve dolu fincana çok dikkat edin. 7) “Silencio” isimli klüpte kim dikkat çekmeye uğraşıyor ? Burada ne hissedilebiliyor, ne gözlemleniyor ve ne kazanılabiliyor ? 8) Camilla için sadece yeteneği yeterli mi ? 9) “Winkies”‘in arkasında bulunan adamın çevresinde olanlara dikkat edin. 10) Ruth Yenge nerede?
       
KARGAŞA VE KARANLIĞIN İÇİNDE KAYBOLMAK
David Lynch
       Hiç kuşkusuz ki David Lynch zamanımızın en yaratıcı ve en ilginç sanatçılarından biri. Yönetmen olarak imza attığı muhteşem filmlerden “Blue Velvet” ve “Wild at Heart” filmleri ile tanındı. Filmler Oscar Ödülü’ne aday gösterildiği gibi, 1990’da yapılan 43. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ile de ödüllendirildi.
       1997 yılında yönettiği “Lost Highway” ile seyirciyi bilmece çözmek üzerine yoğunlaştırmış, onları da kendi gizemli ve karanlık dünyasında gezintiye çıkarmıştı. 1999 yılında yönettiği “The Straight Story” ile European Film Award’ı göğüsledi. Tüm bu filmlerin yanında Lynch yalnızca bir yönetmen değil aynı zamanda fotoğrafçı, heykeltraş, ressam, iç mimar, besteci ve söz yazarı, şair ve yapımcı olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.
       “Mulholland Çıkmazı” ile David Lynch, Oscar’da en iyi yönetmen dalında aday gösterildi. Ayrıca Boston film eleştirmenleri en iyi film ve en iyi yönetmen olarak seçerken BAFTA’da da en iyi kurgu dalında ödül verdi.
       
KÜNYE
       Yönetmen: David Lynch
       Senaryo: David Lynch
       Görüntü Yönetmeni: Peter Deming
       Oyuncular: Justin Theroux .... Adam Kesher
       Naomi Watts .... Betty Elms/Diane Selwyn
       Laura Harring .... Rita/Camilla Rhodes
       Ann Miller (I) .... Coco Lenoix
       Robert Forster .... Detektif Harry McKnight
       Brent Briscoe .... Detektif Neal Domgaard
       Maya Bond .... Ruth Teyze
       Müzikler: Angelo Badalamenti, David Lynch, John Neff
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları