Home page
Haber Menüsü


Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo
Cavallo dönemi bitti, yeni aday Kiguel
Arjantin’de büyük umutlarla göreve başlayan Ekonomi Bakanı Cavallo, görevini ıslıklarla bıraktı. Bir yıl içinde 3 ekonomi bakanı ayrılırken, Cavallo’nun yerine ekonomi danışmanı Miguel Kiguel’in geleceği konuşuluyor.
Buenos Aires
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    20 Aralık—   Tarihinin en büyük ödemeler krizi içerisindeki Arjantin’de, Uluslararası Para Fonu’nun onayıyla uygulanan “ekonomik istikrar önlemleri”, siyasi istikrarı getirmedi. Büyük umutlarla beklenen “kurtarıcı” olarak Mart ayında süper yetkilerle ekonomi bakanlığına getirilen Domingo Cavallo, uyguladığı istikrar önlemlerinin yol açtığı istikrarsızlık yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Hükümet kaynakları, Devlet Başkanı Fernondo De la Rua’nın süper bakanın istifasını kabul edeceğini bildiriyor. Cavallo’nun gitmesiyle Arjantin’de ekonomi bakanlığı bir yıl içinde üçüncü kez boşalmış olacak.  

   
 
       
   
MSNBC News Arjantin'de yağma eylemleri artıyor
MSNBC News Kriz Arjantinlileri sokağa döktü
MSNBC News Arjantin, borcunun ilk taksidini ödedi
MSNBC News IMF'nin iflas planı, Arjantin'i kurtarmayacak
MSNBC News Arjantin'de genel grev sakin geçti
MSNBC News Arjantinlinin feryadı: Usame Bin Cavallo
MSNBC News Arjantin vergi indirimini kaldırıyor
MSNBC News Arjantin, genel greve gidiyor
MSNBC News Arjantin'e bir darbe de IMF'den
MSNBC News Arjantin yolun sonuna geldi
MSNBC News IMF'den Arjantin'e taze para yok
MSNBC News Arjantin takası 7 Aralık'a erteledi
MSNBC News Arjantin'de para çekmeye sınırlama
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
CAVALLO’NUN YERİNE KİGUEL GÜNDEMDE


       Cavallo’nun görevden ayrılması sonrasında, 1990’lı yıllarda Carlos Menem döneminde Maliye Bakanlığı görevini üstlenmiş Miguel Kiguel en büyük aday olarak öne çıkıyor. Kiguel’e piyasalar tarafından da destek verilirken, bakan adayının muhalefetteki Peronist Parti’yle yakın ilişkileri bulunuyor.
Arjantin Devlet Başkanı istifa etti
Kiguel’in bakanlık döneminde Ekonomi Bakanlığı görevini Roque Fernandez yürütüyordu. Fernandez ve Kiguel, 1980’lerin sonu ve 90’ların başında Cavallo’nun uyguladığı ekonomik politikaların ateşli muhalifi konumundaydı. Kiguel, daha önce, ipotek bankası Banco Hipotecario’nun başkanlığı görevini yürütüyordu.
       Diğer yandan, geçen hafta istifa eden Cavallo’nun yardımcısı Danial Marx’ın da adı bakanlık görevi için geçiyor.
       
ORTA SINIF İSYAN ETTİ
       Bu arada Cavallo’yu istifa haberi, başkent Buenos Aires’de bayram havası yarattı. Haberin duyuması üzerine toplanan kalabalıklar, bayraklar ve mendiller sallayarak kutlamalara başladılar. Gözlemciler, gösterilerin futbol zaferleri sonrasında yapılan coşkun kutlamalarla büyük benzerlik gösterdiğini belirtiyorlar. Göstericiler, Devlet Başanı De la Rua’nın istifasını isteyen sloganlar da attılar.
IMF: Arjantin krizi yayılmaz

       Ayrıca daha önceki yağma olaylarının tersine, dünkü ve bugünkü gösterilerin bel kemiğini yoksullardan çok, orta sınıf mensuplarının oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Arjantin’de 3 yıldır süren resesyon (durgunluk) ve bunu aşmak için Cavallo tarafından uygulanan başarısız istikrar önlemlerinin orta sınıfı erittiğine dikkati çeken gözlemciler, bir zamanlar Latin Amerika’nın en geniş ve istikrarlı orta sınıfına sahip olmakla övünen Arjantin’de, her gün 2 bin insanın yoksulluk sınırınının altına düştüğünü bildiriyorlar.
       
EFSANE EVİNE DÖNDÜ
       Büyük umutlarla başlayıp başarısızlıkla sona eren 9 aylık bir iktidar döneminden sonra kamu hizmetinden ayrılan Cavallo, ününün 1991-96 yılları arasında yaptığı ilk ekonomi bakanlığı sırasında kazanmıştı.
       Bu dönemde Arjantin ulusal parası pesoyu ABD Dolarına birebir eşitleyip on yıllardır süren hiperenflasyona son veren Cavallo, 90’lı yılların büyük bölümünde Arjantin’in gösterdiği hızlı ekonomik büyümeninin mimarı olarak kabul edilmişti.
Arjantin bugünlere ‘Para Kurulu’yla geldi

       Cavallo, iki yılı aşan bir resesyon döneminin ortasında, ağırlaşan mali krize çare bulması için bu yılın Mart ayında olağanüstü yetkilerle ikinci kez üstlendiği bu görevde ilkindeki başarısını gösteremedi.
       
IMF SIRT ÇEVİRDİ
       ABD finans çevreleri ve IMF nezdindeki yakın ilişkileri de, Cavallo’ya yardımcı olmadı. Sz konusu çevreler on yıl önce el üstünde tuttukları bakana bu kez sırt çevirdiler.Halk arasındaki popülaritesini giderek yitirdiğini gören Cavallo, son aylarda kamuoyundan daha uzak durmaya çalışıyordu.
       Ülkeyi kurtarmak için sürdürdüğü yoğun çalışma temposundan dolayı, “daha çok yiyip daha az yürümek zorunda kaldığından” yakınan ve en çok “eşiyle birlikte tangoya gidecek vakit bulduğu günleri özlediğini” söyleyen 55 yaşındaki Cavallo, artık birçok şey için zaman bulabilecek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları