Home page
Haber Menüsü


Arjantin’de De la Rua dönemi bitti  
  Kongre Devlet Başkanı Fernando de la Rua’nın istifasını kabul etti. Devlet Başkanlığı görevine Peronist Puerta vekalet edecek.

Buenos Aires
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   22 Aralık —  Arjantin’de Fernando De la Rua’nın istifa etmesinden sonra devlet başkanlığı görevine Peronist Senato Başkanı Ramon Puerta vekaleten getirildi. Muhalefette yeralan Peronistler erken seçime gidilmesini istiyor. Ülkede yoğun protesto gösterileri ve yağmalama olaylarının artması üzerine dün 30 günlük bir süre için ilan edilen sıkıyönetim ise kaldırıldı. Ancak yağlamalama olaylarının devam etmesi üzerine Buenos Aires eyaletinde yeniden olağanüstü hal ilan edildi. Şiddet olaylarında ölenlerin sayısı ise 27’ye ulaştı.Devlet Başkanı Fernando de la Rua’nın da yurtdışına çıkışının yasaklandığı bildirildi. 

   
 
       
    MSNBC News IMF'nin iflas planı, Arjantin'i kurtarmayacak
MSNBC News Arjantin'de yağma eylemleri artışta
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Ekonomisi çöken Arjantin'de iç karışıklık da sürüyor. Bazı kentlerde dükkan yağmalama eylemlerinin sürdüğü bildirildi. Buenos Aires eyaletinin başkenti La Plata'da başta olmak üzere, çeşitli eyaletlerde 12 süpermarket ve butik yağmalandı. Önceki gün patlak veren olaylarda ölenlerin sayısının 27'ye, yaralıların sayısı ise 400'e ulaştı.

       Arjantin’de istifa eden Bugün toplanan Arjantin Kongresi Fernondo De la Rua’nın istifasını kabul ederek, yerine vekaleten Senato Başkanı Ramon Puerta’yı atadı. Peronist Ramon Puerta, yaptığı konuşmada, anayasada belirtildiği gibi yalnızca 48 saat devlet başkanlığı yapacağını söyledi.
       
PUERTA GÖREVDE KALMAK İSTEMİYOR
Arjantin Kongresi'nin Devlet Başkanı Fernando de la Rua'nın istifasını kabul etmesinden sonra bu göreve vekaleten atanan Peronist Ramon Puerta, gerekli gördüğü takdirde sıkıyönetim ilan edebileceğini söyledi.
       Puerta, bu konuda Yasama Meclisi’nin bir adayı ataması ya da seçim çağrısı gibi seçeneklerin bulunduğunu belirtti. Çoğunluğun düşüncesinin seçimlere gidilmesi gerektiği yönünde olduğunu belirten Puerta, atandığı yeni görevde kalmayı arzu etmediğini söyledi. Peronistler, 90 gün içinde seçime gidilmesini istiyor.
       
DE LA RUA: PERONİSTLER HATA YAPTI


       Arjantin Devlet Başkanı Fernando De la Rua ise bugün son kez makamına gitti. Başkanlık Sarayı’nda bir açıklama yapan eski devlet başkanı, dün ilan edilen sıkıyönetimin kaldırıldığını açıkladı. De la Rua ayrıca, muhalefetteki Peronistlerin Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek vermemelerinin bir hata olduğunu belirtti. De la Rua, dün Peronistleri hükümete katılmaya davet etmiş, Peronistlerin önerisini reddetmesi üzerine istifa etmişti.
       
CAVALLO’NUN YERİNE LAMBERTO
       Arjantin’de hükümetin ve devlet başkanının istifasının ardından, Peronist milletvekili Oscar Lamberto’nun Ekonomi Bakanlığı’na vekaleten atandığı bildirildi. Devlet Başkanı Fernando de la Rua’nın istifasının ardından vekaleten bu göreve getirilen Ramon Puerta’nın atadığı Ekonomi Bakanı Lamberto’nun yeni devlet başkanının atanmasına kadar görevde kalacağı belirtildi. 56 yaşındaki yeni bakanın, parlamentoda 8 kez ekonomi ve bütçe komisyonu başkanlığı yaptığı ve istifa eden Ekonomi bakanı Domingo Cavallo’nun başlıca rakiplerinden olduğu belirtiliyor.
       
SÜRESİZ GREV ÇAĞRISI
       Öte yandan hükümetin dışa bağımlı siyasetini şiddetle eleştiren ülkenin en büyük sendikası genel işçi konfederasyonu CGT’nin en sert sendika grubu, süresiz grev çağrısı yaptı.
       
ABD: KRİZ YAYILMAZ
       Beyaz Saray, Arjantin’deki ekonomik krizin diğer ülkelere yayılmasının sözkonusu olmadığını bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, krizin Arjantin’le sınırlı olduğunun görüldüğünü belirtti ve Arjantin liderlerinin Uluslararası Para Fonu (İMF) ile birlikte çalışmaya devam etmesini istedi. Fleischer, ABD Başkanı’nın Arjantin kurumlarının gücüne güven duyduğunu da belirtti.
  Konuyla ilgili diğer haberler
Arjantin bugünlere nasıl geldi?
IMF: Arjantin krizi yayılmaz
"11 Eylül Türkiye'ye yaradı, Arjantin'i batırdı"
Cavallo dönemi bitti, yeni aday Kiguel
Yorum: Türkiye ile Arjantin benziyor mu?
Analiz: Kriptonit mi suçlu, Süpermen mi?
Analiz: Arjantin dalgalı kura direnince, çıkış bulamadı

KOMŞULARDAN YARDIM ÇAĞRISI
       Bu arada ABD, Kanada ve Meksika yayınladıkları ortak bildiride, Arjantin liderlerine, ülkenin ekonomik çöküşünü durdurmak ve “sürdürülebilir büyüme ve refahı” sağlamak için birlikte çalışmaları çağrısında bulundular. Liderler açıklamada, “Arjantin komşumuzdur ve son olayları kaygıyla izliyoruz. Ülkeyi tekrar sürdürülebilir büyüme ve refaha döndürecek çözümü bulmak için tüm Arjantinlilerin biraraya gelebileceklerini ümit ediyoruz” denildi. Bu ülkeler, Arjantin’in demokratik kurumlarına duydukları güveni de ifade ettiler.
       
ABD: ARJANTİN’E GİTMEYİN
       Arjantin demokrasisine güvendiğini belirten ABD yönetimi, vatandaşlarını bu ülkeye gitmemeleri konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Arjantin’e seyahat etmeyi planlayan Amerikan vatandaşlarına, durum sakinleşene kadar seyahatlerini ertelemeleri önerildi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları