Home page
Haber Menüsü


 
Varlık bilimi ve yaşama sanatı
 
Bu yazının bir kitap tavsiyesi olarak kabul edilmemesi lazım.
 
Engin Enüstün
NTV-MSNBC
 
15 Aralık—  Bu Satırların Yazarının (BSY) geçen hafta alıntı yaptığı ve “guru”larından biri olarak tanıttığı Maharesh Mahesh Yogi ve kitabı “Varlık Bilimi ve Yaşama Sanatı” konusunda gelen sorular üzerine bu yazıyı kendisine ayırmak gerekli oldu. Bu yazının bir kitap tavsiyesi olarak kabul edilmemesi lazım çünkü Transandantal Meditasyon yapılmadığı müddetçe bu kitapta anlatılanları anlamak ve daha da önemlisi anlatılanların olabilirliğine inanmak mümkün değil…

   
 
       
   
MSNBC News Engin Enüstün: Yeni ekonominin nesi yeni? - 3
MSNBC News Engin Enüstün: Yeni ekonominin nesi yeni? - 2
MSNBC News Engin Enüstün: Yeni ekonominin nesi yeni?
MSNBC News Engin Enüstün: Ticaretimiz ne ki, e-ticaretimiz ne olsun?
MSNBC News Engin Enüstün: Euro treni ve kaçırılan bir fırsat
MSNBC News Engin Enüstün: Bu satırların yazarı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
MAHARİSHİ MAHESH YOGİ
       Maharishi Mahesh Yogi 1957 yılından beri Transandantal Meditasyon tekniğini tüm dünyaya yaymayı amaçlıyor.
       Çünkü her insanın içinde ölçülmesi imkansız olan zeka ve mutluluk bulunuyor. Ve bu potensiyeli keşfetmek ve yaşamak her insanın hakkı. Ayrıca bu tekniği her yaştaki, her kültürdeki, her seviyedeki insan öğrenebilir. Maharishi bir röportajında Transandantal Meditasyon tekniğinin nasıl olduğunu anlattı...
       -Maharishi, bize insanlığa anlatmak istediğinizi kısaca özetleyebilir misiniz?
       Maharishi: Aslında yaşam doğası itibariyle büyük bir mutluluk. Her insan mutlu olmak için doğmuştur, hiçbirimiz acı çekmek için dünyaya gelmedik. Yüzyıllardır insanların içinde gizli kalan bir potansiyelin olduğunu biliyoruz. Bu potansiyelin içimizde saklı kalmasının nedeni dışarıya çıkmasının zor olduğundan ileri gelmiyor, bizim bu potansiyelimizi dışarıya çıkartmadığımdan kaynaklanıyor. Hepsi bu. İnsan beyni sonsuz barışı, üretkenliği ve bilgeliği kavrayabilecek durumda. Her insan içindeki sonsuz yaşam alanını dışarıya çıkartabilir ve bunu yaşayabilir. Bunun için hergün düzenli Transandantal Meditasyon yapmak da yeterlidir.
       - Transandental Meditasyon’un tekniği nedir?
       Maharishi: Transandental Meditasyon ruhu düşünme sürecinin başlangıcına götüren ve burada bilince dönüştüren doğal ve yorucu olmayan bir tekniktir. Aslında bunu okyanusta ortaya çıkan bir dalganın en sonunda okyanusun kendisi olmasına benzetebiliriz. Düşünen ruh berrak bilinçle birleşir. Berrak bir bilince kavuşan insanların sonsuz üretkenliğe, zekaya ve mutluluğa kavuşmaları mümkündür. Aslında bu tamamen doğa kanunun bir alanıdır. Ruh meditasyondan çıktığında çok daha enerjik, ürekten ve zeki olur. En önemlisi de davranışları doğa kanununun çerçevesini aşmaz.
       - Bu teknik neden yorucu değildir?
       Maharishi: Transandantal Meditasyon’un yorucu olmamasının nedeni doğal olmasından kaynaklanıyor. İnsan ruhunun mutluluğu yakalaması prensibine dayanıyor. Ve insanların daha büyük bir mutluluk alanına kavuşmaları için çok fazla çabalamaları gerekmiyor. Radyoda beğendiğiniz bir melodiyi dinlerken, daha çok hoşunuza giden başka bir melodiyi tercih etmeniz için çok fazla çaba harcamanız gerekmez, öyle değil mi? Transandantal Meditasyon tekniği aslında tamamen ruhun bir başka yöne konsantre olmasını sağlamaktır. Yani ruhun 180 derece dönmesidir. İnsanların içlerindeki okyanusa doğru ilk adımı atmaları bile onlara bir büyü gibi gelir. Ve bu büyü sayesinde insanlar istemdışı bir şekilde huzurun içine düşerler.
       - Transandantal Meditasyon’u diğer meditasyonlardan ayıran unsurlar nelerdir?
       Maharishi: Transandantal Meditasyon’da ruhun konsantre olması ya da kontrol edilmesi gerekmez. Çünkü konsantrasyon insanda gerilmelere neden olur. Konsantrasyon istatikseldir. Transandantal Meditasyon ruhu daha farklı katmanlara kavuşturan dinamik bir süreçtir.
       - Herkes Transandantal Meditasyon yapabilir mi? Ön koşulları nelerdir?
       Maharishi: Aslında önemli olan sadece öğrenme isteğinin olmasıdır ve öğrenme sürecinde genellikle bir de öğretmen olur. Yani Transandantal Meditasyon’da öğretmen tarafından öğrenilir. Son 40 yıl içerisinde milyonlarca insan Transandantal Meditasyon yapmayı öğrendi ve artık ışığı görme yolundalar.
       - ‘Işığı görme’ ile neyi kast ediyorsunuz?
       Maharishi: Işığı görme karanlıktan yoksun olmak demektir. Ve karanlıktan yoksun olmak, hataların, zayıf noktaların olmaması ve her yerde her zaman başarıyı ve huzuru yakalamak anlamına gelir. İşte ışığı görmek budur. Doğa kanunuyla uyum içinde yaşayan insanlar doğanın içinde kaybolmazlar, bu da karanlıktan uzak olmak demektir. Birçok insan meditasyona zamanlarının olmadığını söyler. İnsanların böyle bir tutum içerisinde olmalarının nedenleri daha mutlu olmanın, daha başarılı olmanın, daha huzur olmanın ne demek olduğunu bilmediklerinden kaynaklanıyor.
       İsterseniz bunu örneklendirelim: Bir insan ok atmak istediğinde, okun daha hızlı gitmesini sağlamak için oku geriye doğru çeker. Ancak ok atmasını bilmeyen bir insan “ne yapıyorsun ok öne doğru gitmeli, oku öne doğru çekmelisin” der. İşte Transandantal Meditasyon’un ne olduğunu bilmeyen insanlar da meditasyon karşısında şu tarz açıklamalar yapmakla yetinirler: Benim oturup da meditasyon yapacak kadar zamanım mı var? Bu dünyada daha çok işim var, meditasyonda neymiş? Neden zaman harcayalım ki biz aktif insanlarız? Ama önemli olan insanların bu düşüncelerden kurtulmaları ve huzura kavuşmak için meditasyona başlamalardır. Ayrıca insanların transandental bilince kavuşmaları da çok önemlidir.
       - Transandental bilinçle neyi kast ediyorsunuz?
       Maharishi: Transandantal bilinç huzurlu, sessiz ve birikimli bilince hayatımızın her aşamasında sahip olmamızdır. Üretici potensiyelin canlı olması ve aktif akımların belli bir düzenle çalışıyor olmasıdır. Yani transandantal yöntemi uygulandığında üretkenliğin her düzlemine kavuşabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem sayesinde her anlamda daha rahat düşünebilir ve isteklerinizi daha rahat hayata geçirebilirsiniz.
       - Transandantal Meditasyon tekniği belli bir dine mi aittir?
       Maharishi: Hayır. Transandantal Meditasyon tekniğini her dinden insan öğreniyor. Ayrıca bu teknik insanların dinden uzaklaşmasına neden olmaz. Tam tersine dinlerinin daha da çok derinliklerine inebilmelerini sağlar. Transendantal Meditasyon sakin bir düşünme sürecidir ve insanların daha sonra ne yaptıkları meditasyonu ilgilendirmez. Ayrıca en az 500 bilimsel araştırma sonucunda Transandantal Meditasyon’un psikolojide, fizyolojide ve insan davranışlarında olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Önemli olan sadece insanların bunu pratiğe de dökebilmeleridir.
       Sevgi, saygı, derin iç mutluluğu ve kalıcı huzuru yakalamış bir Türkiye.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları