Home page
Haber Menüsü


Vekillerden hükümete deklarasyon
Hükümet ortağı ANAP’ta parti içi muhalefet sesini yükseltti ve koalisyonu da eleştiren bir deklarasyona ön ayak oldu.
Ankara
NTV
26 Eylül— ANAP İzmir Milletvekili Işın Çelebi’nin kaleme aldığı ve bir grup milletvekilinin katıldığı deklerasyonda, Türkiye’nin iyi yönetilemediği belirtiliyor ve ekonomik krize dikkat çekiliyor.

   
 
       
    MSNBC News Ümit Sezgin'in yazısı: Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News ANAP'ta muhalefet kazan kaldırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Türkiye vizyon ve bilgiden yoksun siyasi kadroların elinde heyecanını dahi kaybetmiştir. 1920’lerin ağır koşullarında “devleti yeniden inşaa”yı başaran; 1930’ların dünya krizi şartlarında sanayileşme hamlesi başlatan; 1940’ların savaş şartlarında demokrasinin eksiklerini gidermeyi düşünen ve 1950’de bu hedefine ulaşan; 1960’ta ve 1970’te soğuk harbin kanat ülkesi olmanın dayattığı siyasi şartlara rağmen temel hak ve özgürlükler alanını genişletme sancısını göğüsleyen; 1980’de aksine telkinlere rağmen dünyaya açılmayı, uluslararası sistemle rekabete dayalı entegrasyonu hedefleyen ülkemizin elinde bugün tek bir ‘ulusal proje’ yoktur.”

       Hükümetin de eleştirildiği deklarasyonda çözüm önerileri de şöyle sıralanıyor:
* Avrupa Birliği’ne üyelik ilke edinilmeli,
* Anayasa ve yasalarda gerekli ve kapsamlı değişiklikler yapılarak, düşünce ve ifade özgürlüğü sağlanmalı,
* Mevcut siyasi sistemin ülkeyi içine sürüklediği yolsuzluk batağına karşı gerekli hukuki tedbirler alınmalı,
* Var olan partiler yasası ve seçim kanunları tamamen değiştirilmeli.
       
BAŞBAKAN ECEVİT: GÖRMEDİM
       Bu arada Başbakan Bülent Ecevit, bazı milletvekilleri tarafından hazırlandığı belirtilen deklarasyonu görmediğini söyledi.
       Meclis’e gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ecevit, “bazı
       milletvekillerince hazırlanan deklarasyon konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “öyle bir metin görmedim. bir şey söyleyemeyeceğim” yanıtını verdi.
ANAP’lı vekilden ‘en hakiki deklarasyon’

BAHÇELİ: MECLİS’E TAŞINMAMALI
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, bazı milletvekillerince hazırlandığı bildirilen deklarasyon konusunda, “Parti içi sorunlar Meclis’e taşınmamalı” dedi. Bahçeli, TBMM kulisinde gazetecilerin “Bazı milletvekillerince hazırlanan deklarasyon konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Parti içi sorunlar Meclise taşınmamalı” karşılığını verdi.
       
YILMAZ: VEKİLLERİN ÇIKIŞI ZAMANSIZ
       Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da, muhalif milletvekilleri tarafından hazırlanan deklarasyona tepki gösterdi. Yılmaz, “Bizim partiden arkadaşlar farklı görüşleri varsa, bunları parti platformlarında gündeme getirebilirler. Böyle bir yolun seçilmesini doğru bulmuyorum” dedi. Yılmaz, herkesin sorumluluğunun bilincinde olması ve mevcut sorunları ağırlaştıracak hareketlerden kaçınılması gerektiğini de ifade etti.
       
AKARCALI: AMAÇ PRİM SAĞLAMAK
       ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı da, deklarasyonun kamuoyunda prim sağlama amacı taşıdığını belirtti. Akarcalı, deklarasyonun arkasında siyasete dönme hırsı taşıyanların bulunduğunu savundu. Hazırlanan deklarasyonu “münferit bir olay” olarak niteleyen Akarcalı şu yorumu yaptı:
       “Meclis yapısında herhangi bir gelişme sağlamak amacında olmayıp kamuoyunda prim sağlamak amacı güttüğü inancındayım. Deklarasyonun arkasında siyasete dönme hırsıyla kimlerin yattoğının araştırılması gerekir.”
       
GÜRKAN: İÇERİĞİNE İTİRAZIM YOK
       DSP Milletvekili Uluç Gürkan, milletvekilleri tarafından hazırlandığı bildirilen deklarasyonun içeriğine itirazı olmadığını, ancak böyle bir oluşum içinde de bulunmadığını bildirdi. Gürkan, gazetecilerin soruları üzerine kamuoyuna yansıdığı gibi bir deklarasyon hazırlığı içinde yer almadığını bildirdi. Metnin içeriğine itirazı olmadığını kaydeden Gürkan, ancak böyle bir oluşumla ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Gürkan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantısına katılmamasının da bu girişimle ilgisi bulunmadığını, Anayasa değişikliği görüşmeleri nedeniyle son anda yurtdışına gitmekten vazgeçtiğini bildirdi.
       
BUDAK: KİMSENİN MEÇHULÜ DEĞİL
       DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak da yaptığı yazılı açıklamada, bir yılı aşkın bir süredir Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarının değiştirilmesi gerektiğini, siyasetin antidemokratik işleyişinin ve lider egemenliğinin çoğulcu-katılımcı siyaset anlayışını yok ettiğini dile getirdiğini ifade etti. Budak, “Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu açmazlardan kurtulabilmesi için atılacak her olumlu adıma destek vereceğim hususu başta partim olmak üzere hiç kimsenin meçhulü değildir. Türkiye’nin geleceği bakımından uygun gördüğüm bir beyanı imzalamaktan kendimi alıkoymam. Ancak bu tür girişimler hiçbir şekilde ve kimse tarafından yeni bir siyasi organizasyon olarak sunulmamalıdır ve algılanmamalıdır. Tek itiraz edebileceğim yanı da budur.” dedi.
       
DEKLARASYONUN TAM METNİ
       “Kamuoyuna;
        Ülkemiz ne yazık ki küresel çağın ekonomik, sosyal ve siyasal gereklerine uygun, projelendirilmiş ve toplumsal mutabakata dayalı bir değişim yaşayamıyor. Değişim adına yapılanlar ise hedefi olmayan, tutarsız ve dar çıkar kavgaları etrafında atılan küçük adımlardan öteye geçemiyor.
        Ekonomimiz bir iflas eşiğindedir. Nitekim en yetkili ağızlar bile uygulanan politikaların tek hedefinin borcu yeniden borçlanarak döndürmek olduğunu söylemekte, yapılabilirse bunun bile başarı olabileceğini ifade etmektedirler. Sistem çökmüş; sadece lira değil, toplumun bütün ahlaki dayanakları nerede duracağı belirsiz bir şekilde dalgalanmaya bırakılmıştır.
        Bu tablo, ekonomik kriz de dahil, mevcut sorunların temelinde siyasi irade ve tercih yokluğunun yattığını göstermektedir. Siyasetin kendi içinden ve dışından etkisiz kılınmasıyla gelinen bu noktada, mevcut yapıya Türk halkı gibi, dünyanın da itimadının kalmadığı ortaya çıkmıştır.
       
“ULUSAL PROJE YOKTUR”
        Türkiye vizyon ve bilgiden yoksun siyasi kadroların elinde heyecanını dahi kaybetmiştir. 1920’lerin ağır koşullarında “devleti yeniden inşaa”yı başaran; 1930’ların dünya krizi şartlarında sanayileşme hamlesi başlatan; 1940’ların savaş şartlarında demokrasinin eksiklerini gidermeyi düşünen ve 1950’de bu hedefine ulaşan; 1960’ta ve 1970’te soğuk harbin kanat ülkesi olmanın dayattığı siyasi şartlara rağmen temel hak ve özgürlükler alanını genişletme sancısını göğüsleyen; 1980’de aksine telkinlere rağmen dünyaya açılmayı, uluslararası sistemle rekabete dayalı entegrasyonu hedefleyen ülkemizin elinde bugün tek bir “ulusal proje” yoktur.
        Ortadaki karanlık tablonun sorumluları milletvekillerini yetkisizleştirerek sistemin dışına itmişlerdir. Ne var ki, bu karanlık tablo, milletvekillerinin kendilerine rağmen itibarsızlaşmalarına yol açmıştır. Bugün bu gidişe itiraz etmemenin de bir sorumluluğu olduğu açıktır.
        Bu inançla, aşağıda imzası bulunan bizler;
        1- Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin gerçekleşmesini ilke ediniyoruz.
        2- Türkiye’nin Anayasa ve yasalarında gerekli ve kapsamlı değişiklikleri gerçek anlamda yaparak, çağdaş demokrasinin temeli olan düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin önündeki engelleri kaldırması gerektiğine inanıyoruz.
        3- Mevcut siyasi sistemin ülkemizi içine sürüklediği, toplumda siyasete güven duygusunu yok eden yolsuzluk batağından çıkmasını sağlayacak hukuki tedbirleri almanın birinci öncelik olduğunu düşünüyoruz. Ülkede siyasetin gerçek mecrasına oturması ve kirlilikten korunması için, özelleştirmenin hızla tamamlanmasını ve ihale düzeni başta olmak üzere, kamu harcamalarının tamamında şeffaflığı sağlayacak düzenlemenin yapılmasının kaçınılmaz olduğunu biliyoruz.
        4- Siyaseti vesayet düzenine dönüştüren ve şahsiyetsizleştiren mevcut partiler yasası ve seçim kanunlarının vakit geçirmeden tamamen değiştirilmesini talep ediyoruz.
        5- Bunların gerçekleşmesi için, varolan Meclis yapısı içinde, ancak siyasi oligarşilerin dışında, mevcut siyasi partilerden bağımsız bir milletvekili inisiyatifine ihtiyaç bulunduğuna inanıyoruz.
        TBMM’nin yeni yasama döneminde bu yolda müşterek hareket edeceğimizi duyururuz.
        Saygılarımızla.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları