Home page
Haber Menüsü


Havada dalaş, karada öpüş
Yıllar boyu Ege Denizi’nin suları üzerinde it dalaşı yaparak birbirlerini kovalayan, göz dağı veren Türk ve Yunan pilotları Balıkesir’de tarihi bir ana imza attı.
Balıkesir
NTV-MSNBC
    7 Ekim —  Destined Glory 2000 tatbikatına katılacak olan 6 Yunan F-16 savaş uçağı, Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üssü’ne iniş yaptı. Türk Yunan yakınlaşmasının sonucu olarak geçen Haziran ayında Türk uçaklarının Yunan topraklarına inmesinin ardından, Yunan uçakları da Türk topraklarına iadei ziyarette bulunuyor. Yıllar boyu “it dalaşı” olarak adlandırılan ölüm oyununu oynayan Türk ve Yunan pilotlar Balıkesir’de dostluk gösterisi sergilediler.  

   
 
       
    MSNBC News Türk ve Yunan gazeteciler buluştu
MSNBC News Yunan Bisikletli çevreciler Edirne'de
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Düşman uçaklarının birbirlerini kovalayarak, silah sistemlerini atışa hazır hale getirip birbirlerine kilitlemesine it dalaşı deniyor. Ege Denizi üzerinde Türk ve Yunan uçaklarının yıllardır oynadıkları bu oyun, iki ülkenin yakınlaşmasının bir sonucu olarak son dönemde görünmüyor..
       Destined Glory-2000 (Ufukta zafer var) Tatbikatı” çerçevesinde, Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait 6 F-16 uçağı, Balıkesir Askeri Hava Üssü’ne indi. Uzun süreden beri ilk kez Türk topraklarına inen Yunan jetlerinin komutanı, 7 yaşındaki Begüm Balkış tarafından çiçekle karşılandı.
       NATO’nun planlı tatbikatlarından olan ve 9-25 Ekim tarihlerinde NATO’ya bağlı 7 ülkenin deniz, hava ve anfibi kuvvetlerinin bulunduğu Destined Glory-2000 Tatbikatı’na katılacak 6 Yunan F-16 uçağı, saat 12.30’da Balıkesir 9. Ana Jet üssüne indi. Yunanistan’dan 28 ve Türkiye’den 62 basın mensubunun izlediği, Yunan jetlerinin Balıkesir üssüne inişini, iki Türk televizyon kanalı canlı yayınla izleyicilerine ulaştırdı.
       
YUNANCA “HOŞGELDİNİZ”
       Yunan pilotların gelişi nedeniyle Balıkesir Ana Jet Üssü’nün duvarlarına Yunanca ve Türkçe “hoşgeldiniz” levhaları asılması dikkat çekti.
        Piste iniş yaptıktan sonra Yunan ekibinin komutanı Kurmay Yarbay Vlassopoulos Glorgos, 191. Filo Komutanı Yarbay Gökhan Özyarın ve Begüm Balkış tarafından çiçeklerle karşılandı. Her iki ülkenin pilot ve komutanları, Yunan uçağının önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.
        Daha sonra Türk ve Yunan harekat komutanları, basın mensuplarına kısa birer açıklama yaptılar. 9. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Semih Birdoğan “İki ülkenin NATO tatbikatında biraraya gelmesi, tarihi bir fırsattır. 347. Yunan Filosu ile bu tatbikatı başarıyla yapmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
       
TÜRKİYE’DE OLMAKTAN MUTLUYUZ
        347. Filo Harekat Komutanı Kurmay Albay Yannis Vizondios ise Türkiye’ye tamamen iyi niyet duygularıyla geldiklerini belirterek, “NATO tatbikatında birlikte olmaktan mutluyuz. İki taraf da profesyonel pilotlara ve profesyonel askerlere sahip. Bunun bilinci içinde, NATO’nun bize verdiği görevleri ifa edeceğiz. Türkiye’de olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu
       Türk ve Yunan harekat komutanları, konuşmaların ardından, üzerlerinde filolarının amblemi bulunan kokartları değiştirdiler. Destined Glory 2000 Tatbikatı, 9-25 Ekim tarihleri arasında NATO’ya bağlı 7 ülkenin katılımıyla icra edilecek. Ege, Doğu Akdeniz, Doğanbey ve Saros Körfezi’nde icra edilecek tatbikata, 77 gemi, 112 savaş uçağı, 77 helikopter, 8 DK uçağı ve yaklaşık 4 bin 140 asker katılacak. Hava harekatına ise Türkiye’den 28 F-16 ve F-4 Yunanistan’dan 12 F-16 ile A-7 ve ABD’den de 54 F-14, F-18, EA-6B ve AV-8 uçağı katılacak. Tatbikat, NATO deniz unsurlarının fiili bir tatbikatta su üstü sualtı, hava savunma harbi ve Anfibi harekat konusundaki eğitimlerini ve ayrıca deniz unsurlarına sağlanacak hava desteği usullerinin geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyor.
       
TÜRK UÇAKLARI DA GİTMİŞTİ
       20 Mayıs’ta - 10 Haziran tarihleri arasında yapılan Dynamic-Mix tatbikatında da Türk savaş uçakları Yunanistan’ın Nea Aghialos Hava Üssü’nde inmiş, daha sonra da Türk askeri tatbikat için ilk kez Yunan topraklarına ayak basmıştı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları