Home page
Haber Menüsü


“Fiyat Farkı Kararnamesi tamam”
TOBB Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu Toplantısı sona erdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yaklaşık 3.5 aydır bekleyen fiyat farkı kararnamesinin Pazartesi günü açıklanacağının müjdesini almak hepimizi çok memnun etmiştir” dedi.
Ankara
AA
9 Ağustos— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki hafta Pazartesi günü fiyat farkı kararnamesinin çıkacağını bildirdi. TOBB Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu Toplantısı sona erdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Tekstil Sektörü Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Müteahhitlik Sektör Kurulu Başkanı Kadir Sever ve TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte bir açıklama yaptı.
TOBB tekstil ve inşaat kurulları toplandı

       Hisarcıklıoğlu, bugün gerçekleştirdikleri tekstil ve müteahhitlik sektör kurulu toplantılarında, iki sektörün sıkıntılarını ve problemlerini ilk ağızdan ilgili bakanlara ilettiklerini söyledi.
       Bu toplantıların önümüzdeki hafta da devam edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki hafta Çarşamba günü öğleden sonra, otomotiv sektörü ve yan sanayi sektör kurulu toplantısının yapılacağını bildirdi.
       Reel sektör toplantılarının tamamlanmasının ardından ilgili bakanlarla birlikte gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
       
FİYAT FARKI KARARNAMESİ
       “Yaklaşık 3.5 aydır bekleyen ve müteahhitler için çok önemli olan fiyat farkı kararnamesinin Pazartesi günü açıklanacağını müjdesini almak hepimizi çok memnun etmiştir. Çok sıkıntılı olan müteahhitlik sektörü bu konuda herhalde büyük bir rahatlık içine girecektir. Bu sektörümüz çok büyük bir sıkıntı içinde idi.”
       
“BİR İSTİŞARİ ORGAN KURULUYOR”
       Toplantıda netleşen bir diğer gelişmeye ilişkin bilgi veren Hisarcıklıoğlu, reel sektörün, finans sektörünün çok büyük sıkıntıları olduğunu ve bu sıkıntıların halen devam etmekte olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
       “Bu konuda, Devlet Bakanı Derviş ile yaptığımız görüşmede, reel sektör ve finans sektörü ile beraber Hazine Müsteşarlığımızın , BDDK ile beraber bir istişari organ kurulmasında anlaştık. Tahmin ediyorum önümüzdeki haftadan itibaren reel sektörün, finans sektörü ile olan sıkıntılarının çözümü için de, bu kuracağımız istişari organ ile reel sektörün sıkıntılarına el atmış olacağız.”
       Daha sonra Hisarcıklıoğlu, sektör kurulu başkanları ile gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       
SEVER: KAMU YATIRIMLARININ TUTARI 107 KATRİLYON
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu Başkanı Kadir Sever, kamu sektörü eliyle halen yapımı devam eden yatırımların tutarının, 2001 yılı fiyatlarıyla 107 katrilyon lira olduğunu bildirdi.
       Şu anda bakiye kalan tutarın ise 78 katrilyon lira olup, bu yatırımlar için ayrılan ödeneğin, 5.8 katrilyon lira olduğunu kaydeden Sever, bu durumda, söz konusu işlerin bitirilmesi için en az 15-20 yıl gerektiğini bildirdi.
       Odalar Birliği’nde bugün öğleden sonra başlayan Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu toplantısının basına kapalı bölümünde, Odalar Birliği Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu Başkanı Kadir Sever’in bir konuşma yaptığı öğrenildi. Sever’in Kurul’da yaptığı konuşma metni basın mensuplarına dağıtıldı.
       Sever, yaptığı konuşmada, 8 aydan bu yana, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle inşaat sektörünün yaptığı fedakarlıkların artık taşınamaz boyutlara geldiğini dile getirdi. Kamu sektörü eliyle ihalesi yapılarak sözleşmeye bağlanan ve halen yapımı devam eden yatırımların tutarının, 2001 yılı fiyatlarıyla 107 katrilyon lira olduğunu belirten Sever, şöyle dedi:
       “Şu anda bakiye kalan miktar 78 katrilyon ve bu yatırımlar için ayrılan ödenek, 5.8 katrilyon liradır. Bu durumda bu işlerin bitirilmesi için enaz 15-20 yıl gerekecektir... Bu kadar uzun süre devam edecek inşaatın sonunda o yatırımdan umulan fayda sağlanabilecek mi? Yapılan kısımlar nasıl korunacak? Bunlar hesaplanıyor mu? Daha da önemlisi bu işleri yüklenen müteahhitlik firmaları, değişen fiyat şartları, artan genel masraflar karşısında ayakta kalıpta o işleri bitirebilecekler mi? Bu konu da tartışılmalıdır.”
       Ekonomik krize girildiğinden bu yana bir yıl süre geçtiğini ancak müteahhitlik sektöründe hiçbir hareketlilik yaşanmadığını konuşmasında vurgulayan Sever, yaklaşık 1 milyon adet bitmiş veya kısmen bitmiş, alıcı veya kiracı bekleyen lüks konutlar, iş yerleri ve bir o kadar da yazlık bulunduğunu ve bunların ülkeye hiç bir ekonomik yarar sağlamadan ölü yatırım olarak beklediğini vurguladı.
       Bu 1 milyon konut ile 1 milyon yazlığın toplam değerinin asgari bir hesapla 100 milyar dolar ettiğini belirten Sever, bu 100 milyar dolarlık birikim ile 107 katrilyonluk kamu yatırımının, daha rasyonel bir şekilde ekonomiye kazandırılması için gerekli projelerin oluşturulmasının, ekonomi kurmaylarının görevi olduğunu söyledi.
        Müteahhitlik sektöründe uygulanan yüzde 5 vergi stopajı konusunun da haksız bir uygulama olduğunu belirten Sever, bunun kaldırılması veya makul ölçülere indirilmesi için yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını vurguladı.
       Sever, “içinde bulunduğumuzu ekonomik sıkıntıları da dikkate alarak, her yılın sonunda hesaplaşma sistemine biran önce dönülmeli veya stopaj bedeli yüzde 1-2 gibi makul bir rakama çevrilmelidir” dedi.
       Sever konuşmasında, yurtdışı müteahhitlik gelirlerine vergi muafiyeti getirilmesi, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları gibi anlamsız ve ülke zararına neden olan uygulamalara itibar edilmemesini isterken, çalışma, gümrük, SSK, İthalat, ihracat konusundaki engellemelerin kaldırılarak, işlemlerin çabuklaştırılması gerektiğini de vurguladı.
       Ayrıca teminat mektubu sağlanması ve köprü finans kaynaklarına ulaşım kolaylığı sağlanmasını da isteyen Sever, yurtdışında, çeşitli sebeplerle tahsil edilemeyen alacaklarının tahsili için devlet girişimi ve desteği sağlanması talebinde de bulundu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları