Home page
Haber Menüsü


Tekstil ve inşaat kurulları toplandı
TOBB Tekstil Sektör Kurulu toplandı. Kurula tekstil sektörünün sorunlarını içeren 7 ana başlık altında bir rapor sunuldu.
Ankara
AA
9 Ağustos— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) reel sektörün sorunlarını ele aldığı Sektör Kurulu toplantılarından ilkini Tekstil Sektör Kurulu ile TOBB Birlik merkezinde gerçekleştirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Odalar Birliği’nde başlayan ve yaklaşık iki saat süren Tekstil Sektör Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, “Daha sık bir araya gelinerek, reel sektörün sorunlarının çözüleceğini” bildirdi.
Müteahhitlere fiyat farkları ödeniyor/font>

        Toplantıda reel sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığını belirten Konukoğlu, bakanların konuyla ilgili notlar aldıklarını ve bundan sonra daha sık bir araya gelineceğini bildirdi. Sektör kurulu olarak toplantıdan memnun kaldıklarını ifade eden Konukoğlu, reel sektörün sorunlarının bir bir çözüleceğini belirtti. Bakanların toplantıda haklı oldukları bazı konuları dile getirdiklerine de dikkat çeken Konukoğlu, “KDV indirimi konusunda olumlu cevap alıp almadıkları” sorusuna “Bu konuda ilgili bakanın arkadaşlarıyla tekrar bir araya gelerek konuyu görüşecekleri” karşılığını verdi.
       Söz konusu toplantıya Odalar Birliği, sektör kurulu üyeleri ve bakanlık yetkililerinin katılacağını vurgulayan Konukoğlu, bir başka soru üzerine de “reel sektörün tekstil sektörünün bir iki yıldan beri hiç kimsenin hatırını bile sormadığını” belirterek, bu durumdan yakındı.
       Toplantıda bakanların reel sektörün sorunlarının bundan sonra ele alınacağını bildirmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Konukoğlu, bir soru üzerine, kaynak konusunun ele alınmadığını, fakat diğer bütün konuların tek tek gözden geçirildiğini belirtti.
       
ANAHAMMADDE PAMUK
       Toplantıya Devlet Bakanı Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun yanısıra Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yönetim kurulu üyeleri, Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Sektör Kurulu temsilcileri katılıyor.
       Toplantının açılışında basın mensuplarının yalnızca görüntü almasına izin verilirken, gerekli açıklamanın toplantıdan sonra yapılacağı bildirildi. Bu arada, Tekstil Sektör Kurulu tarafından “Türkiye Tekstil Sektörü Problemleri ve Önerileri” başlığı ile kurula bir rapor sunuldu.
       Raporda, Tekstil Sektör Kurulu’nun sorunları 7 ana başlık altında dile getirildi. Bu başlıklar, finansman, ana hammadde pamuk, düşük fiyatlı ithalatın sınırlanması, AB ve uluslararası konum, kdv, dahilde işleme belgeleri, SSK primi ve enerji maliyetlerinden oluştu.
       
TEMEL SORUN FİNANSMAN
       Raporda, tekstil sektörünün en temel sorununun finansman olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
        “Banka sisteminin hala reel sektörleri kredilendirememesinin imalat-ticaret-tüketim hattında tıkanma ve kopukluklara neden olduğu ve üretim ünitelerinin ya kapasite kullanımını azaltması ya da üretim faaliyetlerini durdurması zorunda kalmakta olduğu ve istihdamın sürekli azaldığı bir olağanüstü dönem yaşanmaktadır. Normal çalışma düzenine dönülebilmesi için tekstil sektörü rehabilitasyonu, bunun TOBB’un sekreteryasına yapacağı bir organizasyonla oluşturulması ve üretim ile istihdamın hızla artırılmasını temin eden özellikle KOBİ hüviyetindeki imalatçı birimlere enjekte edilerek, işletmelerin rehabilite edilmesinden başka bir çare kalmamıştır.”
       Raporda, tekstil sektörünün ana hammaddesi olan pamuk konusuna da değinilerek, 2000 yılında pamuk politikasının kooperatif birliklerince yanlış yönlendirilmesine müdahale edilmemesi nedeniyle, kriz ortamına rağmen pamuk ithalatının 566 bin 631 ton olarak gerçekleştiği vurgulandı.
       Pamuk sisteminin rasyonalizasyonunun ancak prim sisteminin bilinçli olarak ve tüm altyapısı ile birlikte uygulanması ile birlikte başarılacağı belirtilen raporda, bu konuda başarılı olunabilmesi için bazı unsurların yerine getirilmesi gerektiği kaydedildi. Bunun için ekimden önce çiftçi ile sınırlı tohum kullanım anlaşması imzalanması, çiftçiye ekim avansı verilmesi, teşvik edilen arazi toplamının teşvik otoritesince bilinmesi, üretimin takibi ve faturalı satışın sağlanması ile primin değişken olmasının şart olduğu kaydedildi.
       Raporda, haksız ithalatın engellenmesi de istenirken, SSK primi ve enerjide ek yükler bulunduğuna dikkat çekildi. SSK priminin ücretin kendisi baz alınarak hesap edilmesi ve suni taban limitleri konulmaması gerektiği belirtilirken, enerjide sanayi ve sanayi ihracatçısının rakiplerine kıyasla üstlenmek zorunda bırakıldığı ek maliyetlerin ayıklanması istendi.
       TOBB Tekstil Sektörü toplantısının ardından saat 16.00’da Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıya Tekstil Sektör Kurulu’na katılan bakanların tümünün yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın da katılması bekleniyor.
       
HİSARCIKLIOĞLU: ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACATI ARTIRALIM
       TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkede yaşanan ekonomik sorunların aşılabilmesinde en önemli adımların üretim, istihdam ve ihracatı artırmak olacağını söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, Tekstil Sektör Kurulu toplantısının basına kapalı bölümünde yaptığı konuşmada, Türk tekstil sektörünün ihracattaki payı ve istihdama katkısı bakımından, ülke ekonomisinde önemli yeri olduğunu ve dünyada rekabet üstünlüğü sağlayacak düzeye ulaşmış bir sektör durumunda bulunduğunu söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük altıncı pamuk üreticisi olmasının, Türk tekstil ve konfeksiyon sanayii için her zaman önemli rekabet üstünlüğü sağladığını da söyledi.
       Kalkınma için lokomotif sektörlerden birisi durumunda bulunan tekstil sektörünün, Türk girişimcilerinin üstün gayret ve özverileri ile bugünkü noktaya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
       “Bizler de TOBB olarak Eximbank’a aktardığımız 100 milyon dolarlık KOBİ ihracat kredileri ile sektörümüzü biraz olsun rahatlatıcı girişimlere destek verdik. Desteğin yanı sıra geçtiğimiz ay bölge ziyaretlerinin bir kısmını gerçekleştirmiş ve bölgelerdeki reel sektör temsilcilerini dinleyerek, sektörel sorunlar hakkındaki görüş ve çözüm önerilerini almış bulunuyoruz.”
       TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ziyaretleri takiben, sektör kurul toplantılarının planlandığını ve öncelikli sektörlerin tekstil, inşaat, otomotiv ve turizm olarak belirlendiğini söyledi.
       Hisarcıklıoğlu ilgili bakanların ve sektör temsilcilerinin bugün buradaki, bu çözüm platformunda biraraya gelmelerinin sağlandığını kaydederek, “Bizce bu buluşma, hem hükümetimizin reel sektöre verdiği desteğin somut bir göstergesi hem de çözüme ulaşmada atılmış önemli bir adım olması açısından son derece kıymetlidir” dedi.
       
TOBB Müteahhitlik Sektör Kurulu da toplandı
       Bugünkü bir diğer reel sektör toplantısı da, müteahhitlik sektörüne aitti. Toplantıda inşaat ve taahhüt sektörünün yurtiçi ve yurtdışı sorunları ele alındı. TOBB Müteahhitlik Sektör Kurulu Başkanı Kadir Sever tarafından hazırlanan “İnşaat Taahhüt Sektörünün Yurtiçi ve Yurtdışı Sorunları” konulu raporda, bu noktaya gelindiğinde inşaat dahil, bütün sektörlerin sağlıklı büyüme içine gireceği kaydedildi.
       Raporda, “Yakın geleceğe iyimser bakmak, ancak önümüzdeki aylarda gelişmelerin bu yönde olmasına bağlıdır” denildi. Türk müteahhitliğinin inşaat alanında üstün teknik, yönetim, kapasite, kalite ve beceri sahibi olduğunu hem yurtiçi, hem de yurtdışı işlerde kanıtladığı ifade edilerek, böyle bir sektörün her türlü desteğe layık iken sektörün tümü devletçe çözülebilecek ciddi sorunlarla uğraştığı, ayakta kalabilmek için yaşam savaşı verdiği belirtildi.
       Raporda, müteahhitlerin kamu ile yaptıkları mukavelelerde, ödenek yetersizliği, ödemelerde aşırı gecikmeler, fizibilitesi ve ödeneği olmadan ihale edilen plansız projeler, mukavele şartlarına tek taraflı uyulmaması dolayısıyla müteahhitlerin hak kaybı gibi çok önemli sorunlarla karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.
       Çeşitli siyasi nedenler, idari baskılar ve mahalli idare talepleri ile fizibilitesine bakılmadan cüzi ödeneklerle ihaleler yapıldığı kaydedilen raporda, bu tür birikmiş işlerin toplamının 2001 yılında 72 katrilyon lira, yıllık ödeneğin ise 6,9 katrilyon lira olduğu ifade edildi.
        Bu ihaleleri üstlenen firmaların sıkıntıya düştüğü, devletin de zarar ettiği vurgulanan raporda, uygulama bittiğinde yatırımın işe yaramaz halde tamamlanmış olacağı kaydedildi.
       
YARIM KALAN YATIRIMLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
       Raporda yarım kalan yatırımların ekonomiye kazandırılması gerektiği vurgulanırken, Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkarılmasının acil hale geldiğine dikkat çekildi.
       Yıllara sari işlerde yüzde 5 stopaj uygulanması konusundaki sorunlara da çözüm bulunması istenen raporda, ailelerin ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte ve büyüklükte konutların teşvik edilmesi, vatandaşların bunlara yönlendirilmesi gerektiği de belirtildi.
       Raporda, Hazine arazileri kullanıma açılırken, yeni rant yaratıcı işlemlerden kaçınılması gerektiğine işaret edilerek, batıda başarılı örnekleri olan kamu-özel sektör ortaklığı yönteminin tatbik edilerek, metropollerin veya şehirlerin civarında yeni kent adıyla tanımlanmış kentsel uygulamaların yapılması da istendi.
       Sektörün hizmet ihracatına yönlendirilmesi gerektiği belirtilen raporda, müteahhit firmaların kamudan olan değişik fasıllardan taahhuk etmiş bekleyen alacaklarının en kısa sürede ödenmesi gerektiği de vurgulandı.
       Yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) yöntemleri ile projelere devam edilmesi gerektiği de bildirilen raporda, birikmiş alacakların tahsili için mekanizma oluşturulması ve Devlet İhale Kanunu Tasarısı’nın öncelikle kanunlaştırılması istendi.
       
       
SEKTÖRÜN YURTDIŞI SORUNLARI
       Raporda, son üç yılda mevcut dış pazarların özellikle Rusya’nın ekonomik sıkıntı içinde olması nedeniyle, sektörün bir zamanlar Türkiye’ye soktuğu yılda 2 milyar dolara ulaşan dış net kazancın, bugün 100 milyon dolar civarında gerçekleştiği belirtilerek, “Bu nedenle dış pazar arayışlarımızda kamu-özel sektör işbirliği yapılması çok büyük ve hayati önem taşımaktadır” denildi.
       Yurtdışı işlerde teşvik uygulaması istenilen raporda, sektörün sorunlarına sahip çıkacak örgütlenmenin oluşturulması gerektiği ifade edildi.
       Raporda, kredili işlerde devletçe ödenmesi gereken KDV’nin sonra iade edilmek üzere müteahhide ödetildiği, fakat sonra bu paranın müteahhide geri ödenmediği hatırlatılarak, vergi düzeninde de söktör için bir çok sorun olduğuna dikkat çekildi.
       Raporda, bu sorunların giderilmesi için yurtdışı kazançların kazanıldığı ülkede verilendirilmesi, yurtdışı ihalelere Maliye’nin uyguladığı yüzde 10 stopajın geçici sürelerle değil, temelli kaldırılması, kamu ihalelerinde ödenek yetersizliği ve kaynak sıkıntısından doğan sakıncaları bir ölçüde gidermek için yıllara sari inşaat işlerindeki KDV oranının yüzde 10’a indirilmesi de önerildi.
       Kredili projelerde işin süresi kaç sene ise kredinin o sürenin tamamı için müzakere edilmesi ve her yıl yeni bir müzakere ile gecikmeye ve zararlara neden olunmaması gerektiği kaydedilen raporda, devletin yurtdışında iş alınmasını teşvik etmesi, bu çerçevede güvenilir nitelikli firmalara devletin gerekiyorsa kamu bankaları aracılığı ile teminat mektubu desteği sağlaması gerektiği de ifade edildi.
       Raporda, yurtdışında Türk işçilerinin çalıştırılması için yasal mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerektiği de kaydedilirken, işçilerin eğitimi, açılan kursları tamamlayanlara resmi bir sertifika verilmesi ve bir eğitim tesisi elde edilmesi konularında devlet desteği beklendiği de kaydedildi
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları