Home page
Haber Menüsü


Karadeniz’e boru döşeyecek dev vinç
 
Rusya’dan Samsun’a doğal gaz getirecek olan boru hattının Karadeniz’in altına döşenecek bölümünü dünyanın en büyük deniz vinçi yerleştirecek.  

 
Palermo
6 Ağustos—  Saipem 7000 adındaki platform ile birlikte 21 gemilik küçük bir filo Karadeniz’in 2150 metre derinliğine boru döşemek için çalışacak. 6 Ağustos’ta İstanbul Boğaz’ından geçecek dev platformun hazırlıktarı son aşamaya geldi. Şu anda İtalya’nın Palermo kentinde hazırlıklarını tamamlamayı bekleyen Paltform’un geçişi sırasında Boğaz trafiği durdurulacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Yazara e-mail atmak için resme tıklayınız
       Denizin 2150 metre altına döşenecek olan doğalgaz boruları için Karadeniz’de 21 gemiden oluşan küçük bir filo çalışılacak. Gemiler, hattın Karadeniz geçişini gerçekleştirecek olan dünyanın en büyük deniz inşaat şirketi Saipem’e ait.
       
374 KİLOMETRELİK HAT
       Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Djuba kentinden Samsun’a uzanacak 374 kilometrelik hattı inşa edecek İtalyan Saipem şirketine ait gemiler içinde en önemli olanı kuşkusuz Saipem 7000.
  MAVİ AKIM PROJESİ
Mavi Akım doğal gaz boru hattı projesi 1997 yılında Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında imzalandı. Proje Rusya'dan Türkiye'ye 25 yılda toplam 365 milyar metreküp gaz satışını öngörüyor. Proje'nin Rusya'dan Kradeniz kıyısına kadar olan bölümünü Rus Gazprom şirketi, Karadeniz geçişini Saipem, Samsun-Ankara güzergahını ise OHS ortaklığı üstlenmiş bulunuyor.

       1987 yılında petrol platformu olarak inşa edilen gemide, Mavi Akım projesinde kullanılmak için 150 milyon dolara mal olan teknik bir değişiklik yapıldı. Gemiye her biri 7000 ton ağırlık kaldıracak güçte iki dev vinç eklendi. Vinçlerin arasına ise boruları denizin dibine indirmeye yarayacak olan 135 metre uzunluğunda bir kule monte edildi. Bu derinlikte boru döşemede ilk defa kullanılacak olan J-lay sistemini uygulayacak olan kule, Saipem 7000’in en önemli parçası. Kule sayesinde biribirine kaynaklanacak herbiri 12 metre uzunluğundaki 4 boru vinçlerin yardımıyla denizin altına indirilecek. Borular karadenizin dibinde bulunan yoğun sülfirik asitten etkilenmemek için özel bir alaşımla kaplandı. Japonya’da özel olarak imal edilen toplam 348.000 ton borunun yarısı Malezya’da son bir işlemden geçtikten sonra Samsun limanına vardı.
       
200 METRELİK VİNÇ
       Dünyanın en büyük yüzen vinci olark da anılan Saipem 7000’in uzunluğu 200 metre. Geminin deniz yüzeyinden yüksekliği vinçlerle birlikte 200 metreyi aşıyor. Bu da Samsun’a gitmek için boğazlar yolunu izlemesi gereken geminin boğaz köprülerinin altından geçmesini imkansız hale getiriyor. Tek çarenin dev vinçlerin ve J kulesinin yatay hale getirilmesi olduğunu gören mühendisler bu işlemi gerçekleştirmek için yeni bir teknoloji geliştirdi.
       
İKİ FUTBOL SAHASI UZUNLUĞUNDA
       Neredeyse iki futbol sahası uzunluğundaki gemide 350 kişi çalışıyor. Çalışanlar için sinemadan jimnastik salonuna her şey var. Ancak aylarca gemide barınan personelin bu aktivitelere ayıracak pek boş zamanı yok. Mühendisten kaynakçısına, ahçıdan doktoruna yüzlerce kişinin çalıştığı gemide tek bir kadın var. Elektronik mühendisi Marga Savatz. Belçika doğumlu Savatz, Mavi Akım projesinin en kritik noktalarının birinin başında. Denizin altına boru döşeme operasyonunu izleyen ROV isimli robot projesinin sorumlusu. 150 beygir gücüyle denizin dibine inebilen robotlar 2150 metre derinlikte olası risklere karşı kontrol ve aksama halinde müdahale için kullanılacak. 45 yaşındaki Savatz, uzun sure ailesinden ayrı kalmasına rağmen 20 yıldır büyük bir zevkle bu işi yaptığını söylüyor. Savatz gemideki tek kadın olmasın konusuna da mizahi bir şekilde yaklaşıyor ve meslektaşlarına uğur getirdiğini söylüyor.
       
SIĞ SULARDA İŞLEM BAŞLIYOR
       Saipem Başkanı Franco Pietro Tali’de önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek olan Castoro 8 gemisiyle Karadeniz’in sığ sularında boru döşeme işleminin başlayacağını hatırlatıyor ve Karadeniz geçişi için ilk hattın Aralık ayı sonunda, ikinci hattın ise Mart ayı sonunda hazır olacağını söylüyor.
       Tali projenin teknik olarak riskli olduğu konusundaki yorumlara da Cezayir’i Avrupa’ya bağlayan doğal gaz boru hattı TRANSMED başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde rizkli projeler gerçekleştirdikleri söylüyor ve Saipem’in teknik olarak bütün riskleri hesapladığını belirtiyor. Tali, projenin en zor kısmının Rusya kıyısına yakın bölgede
       olduğunu belirtiyor.Denizin altındaki dik yamaçlar nedeniyle, boruları 3metrelik bir toleransa sahip olduklarını söyleyen Tali, kullandıkları sofistike teknoloji sayesinde sorunu aşacaklarını söylüyor.Tali, sismik tehlikenin olduğu bölgelerde de boruları deniz yatağının altına döşeyeceklerini hatırlatıyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları